Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 25-02-2025, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Joris Koning - ChristenUnie (CU)
  • Nicky Stammis - VVD
  • Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Jasper John - CDA
  • Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Jan van der Starre - 50PLUS

Gemeenteraad Dijk en Waard in debat over kadernota Recreatieschap Geestmerambacht


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een intensief debat gevoerd over de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De nota, die plannen en financiële ontwikkelingen voor 2026 presenteert, vraagt om een zienswijze van de raad. Diverse fracties dienden amendementen in, variërend van bezuinigingsvoorstellen tot het stimuleren van nieuwe verdienmodellen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat er veel verschillende meningen zijn over de toekomst van het recreatieschap. De ChristenUnie diende een amendement in dat opriep tot meer inzicht in mogelijke bezuinigingsscenario's. "We willen weten welke keuzes er zijn en wat de gevolgen daarvan zijn," aldus de heer Koning van de ChristenUnie. Dit amendement werd uiteindelijk aangenomen.

De VVD pleitte voor het stimuleren van nieuwe verdienmodellen en het schrappen van een eenmalige extra bijdrage van de gemeenten. "We geloven in een overheid die verantwoordelijkheid neemt en slimme keuzes maakt," verklaarde mevrouw Stammers van de VVD. Dit voorstel haalde het echter niet.

GroenLinks uitte zorgen over wijzigingen in de kadernota die afwijken van eerder genomen raadsbesluiten. Mevrouw Barhorst van GroenLinks benadrukte het belang van transparantie: "Wij willen dat wijzigingen met terugwerkende kracht duidelijk worden gemotiveerd." Na een toezegging van de wethouder om dergelijke wijzigingen voortaan separaat voor te leggen, trok GroenLinks het amendement in.

Beter voor Dijk en Waard stelde voor om een bezuiniging van 10% door te voeren, maar dit voorstel werd verworpen. "We willen dat het recreatieschap serieus kijkt naar kostenbesparingen," aldus de heer Koopman van Beter voor Dijk en Waard.

Wethouder Leipbrand nodigde de raad uit om Samen met het schap het uitvoeringsplan te bekijken. "Ik hoop dat dit bijdraagt aan meer inzicht en vertrouwen," aldus de wethouder.

Het debat toonde aan dat de gemeenteraad van Dijk en Waard zich sterk betrokken voelt bij de toekomst van het Recreatieschap Geestmerambacht. Met de aangenomen amendementen en toezeggingen van de wethouder lijkt er een stap gezet naar meer transparantie en betrokkenheid bij de besluitvorming.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht, waarin plannen en financiële ontwikkelingen voor 2026 worden gepresenteerd. De raad wordt gevraagd om een zienswijze te geven, die het recreatieschap zal gebruiken om haar begroting voor 2026 op te stellen. De raad stelt voor dat het Algemeen Bestuur van het recreatieschap duidelijk de meerjarige bezuinigingen en hun gevolgen beschrijft in de begroting 2026. Daarnaast wordt het recreatieschap gevraagd om het financieringsverzoek voor het uitvoeringsprogramma verder uit te werken, inclusief een kosten-batenanalyse en alternatieve financieringsvormen zoals een eenmalige participantenbijdrage. De gemeenteraad benadrukt dat een integrale afweging van de gemeentefinanciën voor 2026 en verder noodzakelijk is, wat invloed kan hebben op de zienswijze op de begroting later dit jaar. De zienswijze wordt formeel kenbaar gemaakt aan het dagelijks bestuur van het recreatieschap. De kadernota speelt een cruciale rol in het welzijn van de inwoners en de aantrekkelijkheid van de regio, met aandacht voor de groeiende vraag naar recreatieve voorzieningen en het ontlasten van kustrecreatie. De financiële gevolgen van de kadernota worden meegenomen in de begroting 2026, die input vormt voor de P&C-cyclus van de gemeente Dijk en Waard.

Documenten