Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 21-06-2022, Discussietafel Parelhof
Met elkaar in debat zijn
  • Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Nicky Stammis - VVD
  • Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
  • Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)

Evenementenbeleid Langedijk: Tijd voor Vernieuwing en Verbinding


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Dijk en Waard staat op het punt om het verouderde evenementenbeleid van Langedijk uit 2008 in te trekken. Dit besluit moet leiden tot meer maatwerk en harmonisatie na de fusie met Heerhugowaard. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen en er is geen participatie met inwoners geweest, omdat er geen nieuw beleid wordt voorgesteld.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Dijk en Waard werd het voorstel om het oude evenementenbeleid van Langedijk in te trekken, breed besproken. Het huidige beleid, dat sinds 2008 niet meer is bijgewerkt, wordt als verouderd en onvolledig beschouwd. Na de fusie met Heerhugowaard is er behoefte aan een geharmoniseerd beleid dat ruimte biedt voor maatwerk, vooral op het gebied van geluidsnormen.

De aanleiding voor de discussie was het afblazen van het populaire Weidepop-festival, wat leidde tot onvrede onder de inwoners en ondernemers van Langedijk. "De communicatie vanuit de gemeente moet beter," benadrukte een lokale ondernemer tijdens de inspraakronde. "Laat ons aan tafel zitten met elkaar, gemeenten en bewoners, om te praten, niet over elkaar, maar met elkaar."

De gemeenteraad lijkt het eens te zijn over de noodzaak van verandering. Mevrouw Kloosterboer van Lokaal Dijk en Waard stelde: "Het intrekken van het oude beleid geeft ons de kans om evenementen op maat te beoordelen. Dit is essentieel voor de levendigheid van onze gemeenschap." De VVD sloot zich hierbij aan en benadrukte dat maatwerk de gemeente de kans geeft om beter in te spelen op de behoeften van de inwoners.

Forum voor Democratie voegde daaraan toe dat zowel evenementen als horeca cruciaal zijn voor de sociale verbinding en het vermaak in de regio. "Evenementen houden jongeren van de straat en zorgen voor minder overlast," aldus een woordvoerder van de partij.

Er waren echter ook kritische vragen. De PvdA vroeg zich af hoe het maatwerk precies ingevuld gaat worden en of het intrekken van het beleid niet stiekem bedoeld is om rechterlijke uitspraken te omzeilen. Wethouder Dus reageerde hierop door te stellen dat maatwerk afhankelijk is van de specifieke situatie en dat het intrekken van het beleid juist bedoeld is om evenementen mogelijk te maken die anders niet zouden kunnen doorgaan.

Het voorstel om het evenementenbeleid in te trekken werd uiteindelijk door meerdere partijen gesteund en kan als hamerstuk naar de raad. De verwachting is dat het nieuwe beleid, dat wordt opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Dijk en Waard, meer flexibiliteit en duidelijkheid zal bieden voor toekomstige evenementen.

De discussie over het evenementenbeleid heeft ook geleid tot een uitnodiging aan de nieuwe burgemeester, Maarten Poorter, om samen met lokale ondernemers en vertegenwoordigers van verschillende kampen een typisch Langedijker product te proeven: de zuurkom. "Een mooi moment om elkaar eens ontspannen in de ogen te kijken en te verbinden," aldus een enthousiaste ondernemer. Hopelijk zet dit de toon voor een positieve samenwerking in de toekomst.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Dijk en Waard stelt voor om het verouderde en incomplete evenementenbeleid van Langedijk uit 2008 in te trekken. Het beleid is niet meer werkbaar, mede doordat een gepland tweede deel nooit is gerealiseerd. Na de fusie met Heerhugowaard is harmonisatie van beleid noodzakelijk. Het intrekken van het oude beleid maakt maatwerk mogelijk bij de beoordeling van evenementen, vooral op het gebied van geluidsnormen. Het nieuwe beleid zal worden opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Dijk en Waard. Dit voorkomt dat evenementen worden gehinderd door verouderde regels en dat verleende vergunningen mogelijk worden vernietigd bij bezwaarprocedures. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen en er is geen participatie met inwoners geweest, omdat er geen nieuw beleid wordt voorgesteld. De intrekking wordt bekendgemaakt op de overheidswebsite en aanvragen worden voortaan op basis van maatwerk beoordeeld.

Documenten