- Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Jan Hofman - VVD
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Anja Grim - D66
- Jasper John - CDA
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Gemeente Dijk en Waard lanceert ambitieuze pilot om armoede te bestrijden
De gemeente Dijk en Waard heeft groen licht gegeven voor een tweejarige pilot die gericht is op het ondersteunen van inwoners met een laag inkomen. Met een budget van € 758.000 wil de gemeente de doelgroep vergroten, voorzieningen verbreden en samenwerking intensiveren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Op een gedenkwaardige avond op 29 november stemde de gemeenteraad van Dijk en Waard in met de kaders van een nieuw armoedebeleid. De pilot, die in januari 2023 van start gaat, is een reactie op de huidige economische crisis en heeft als doel om inwoners die het financieel moeilijk hebben, extra te ondersteunen. "Gezinnen horen niet in armoede te leven en kinderen horen niet in armoede op te groeien," benadrukte een raadslid tijdens het debat.De pilot omvat een aantal belangrijke maatregelen, waaronder het verhogen van de inkomensgrens voor bijzondere bijstand van 120% naar 150% van het wettelijk sociaal minimum. Dit betekent dat meer mensen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning bij onvoorziene uitgaven. Daarnaast wordt de Meedoenpas uitgebreid met een extra toeslag voor senioren en meer bestedingsmogelijkheden. Ook wordt er een uitstroom- en vrijwilligerspremie ingevoerd voor langdurig bijstandsgerechtigden.
Tijdens het debat werd ook de nadruk gelegd op de intensivering van samenwerking en preventie. "We willen de integrale uitvoering rondom armoede en schulden verbeteren," aldus mevrouw Brethouwer, die de evaluatiecriteria van de pilot presenteerde. De pilot zal tussentijds en aan het einde worden geëvalueerd om de effectiviteit te beoordelen. "Na het zomerreces willen we de eerste kwantitatieve evaluatie doen, gevolgd door een kwalitatieve evaluatie na het kerstverlof," legde Brethouwer uit.
De gemeenteraad kreeg de gelegenheid om vragen te stellen en suggesties te doen voor de evaluatiecriteria. "We staan open voor goede tips, mits ze uitvoerbaar en haalbaar zijn," voegde Brethouwer toe. De eerste resultaten van de pilot worden na de zomer van 2023 verwacht, waarna de gemeente zal beslissen over een mogelijk vervolg.
Met deze pilot zet Dijk en Waard een belangrijke stap in de strijd tegen armoede, in de hoop dat meer inwoners de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben in deze uitdagende tijden.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Dijk en Waard start in januari 2023 met een tweejarige pilot Armoedebeleid om inwoners met een laag inkomen extra te ondersteunen tijdens de huidige economische crisis. De pilot richt zich op het vergroten van de doelgroep, het verbreden van voorzieningen en het intensiveren van samenwerking en preventie. Belangrijke maatregelen zijn onder andere het verhogen van de inkomensgrens voor bijzondere bijstand van 120% naar 150% van het wettelijk sociaal minimum, het uitbreiden van de Meedoenpas met een extra toeslag voor senioren en meer bestedingsmogelijkheden, en het invoeren van een uitstroom- en vrijwilligerspremie voor langdurig bijstandsgerechtigden. Daarnaast worden projecten gestart voor betere samenwerking en integrale uitvoering rondom armoede en schulden. Voor de uitvoering van de pilot is een budget van € 758.000 beschikbaar gesteld voor de jaren 2023 en 2024. De pilot zal tussentijds en aan het einde worden geëvalueerd om de effectiviteit te beoordelen en een onderbouwd vervolgvoorstel te kunnen doen.