- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Perry Stet - D66
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Hudson Louis - PvdA
Afvalharmonisatie in Dijk en Waard: Gemeenteraad verdeeld over nieuwe inzamelfrequenties
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de inzamelfrequentie van huishoudelijk afval te harmoniseren per 1 januari 2023. Dit besluit betreft de inzameling van restafval, GFT (groente-, fruit- en tuinafval), PMD (plastic, metaal en drinkpakken) en grof huishoudelijk afval. De nieuwe frequenties zijn: restafval 1x per drie weken, GFT en PMD 1x per twee weken, en grof huishoudelijk afval 1x per vier weken. De harmonisatie is een stap in het gelijktrekken van het afvalbeleid binnen de gemeente, na eerdere harmonisatie van de afvalstoffenheffing.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Dijk en Waard werd het voorstel om de afvalinzameling te harmoniseren uitgebreid besproken. De VVD, vertegenwoordigd door de heer Nieuwenhuizen, benadrukte het belang van een betrouwbare overheid die zorgt voor nette wegen en een goed functionerende afvalinzameling. "Het afval moet worden opgehaald, er moeten geen mankementen zijn aan het riool en het moet ook nog een beetje betaalbaar zijn," aldus Nieuwenhuizen. Hij stelde voor om een amendement in te dienen om de frequentie van afvalinzameling te verhogen naar één fractie per week, wat volgens hem ook kostenbesparend zou kunnen zijn.Mevrouw Kloosterboer van lokaal Dijk en Waard uitte haar zorgen over de huidige frequentie van de inzameling van de groene en oranje bakken. Ze vroeg zich af waarom niet het model van de voormalige gemeente Langedijk of Heerhugowaard werd gehanteerd. "Waarom ook niet in voormalig Heerhugowaard de oranje bak eens per drie weken?" vroeg ze zich af. Ze overweegt een motie in te dienen over het plaatsen van bladkorven in boomrijke gebieden.
De heer Stet van de ChristenUnie benadrukte het belang van een goede balans tussen kosten en baten en vond het voorstel redelijk. Hij wees op de ambitie van de gemeente om in 2050 volledig circulair te zijn. "Afval scheiden moet gewoon natuurlijk komen," stelde hij.
De DOP, vertegenwoordigd door mevrouw Van het Schip, pleitte voor een evaluatie van de nieuwe inzamelfrequenties na een half jaar. "We missen het stukje participatie van onze inwoners," zei ze. Ze stelde voor om de ervaringen van inwoners te verzamelen en deze mee te nemen in toekomstige beslissingen.
Wethouder Groot gaf aan dat de nieuwe frequenties zijn afgestemd op eerdere enquêtes en dat er volgend jaar een grondstoffenbeleidsplan komt. Ze benadrukte dat de frequentie van inzameling effect heeft op de kwaliteit van de ingezamelde grondstoffen. "Hoe groter het serviceniveau, hoe beter de kwaliteit van het afval," aldus Groot.
Het voorstel zal als bespreekstuk worden behandeld in de volgende raadsvergadering, waarbij verschillende fracties overwegen om moties en amendementen in te dienen. De discussie over afvalinzameling blijft de gemoederen bezighouden in Dijk en Waard.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de inzamelfrequentie van huishoudelijk afval te harmoniseren per 1 januari 2023. Dit besluit betreft de inzameling van restafval, GFT (groente-, fruit- en tuinafval), PMD (plastic, metaal en drinkpakken) en grof huishoudelijk afval. De nieuwe frequenties zijn: restafval 1x per drie weken, GFT en PMD 1x per twee weken, en grof huishoudelijk afval 1x per vier weken. Deze harmonisatie is een stap in het gelijktrekken van het afvalbeleid binnen de gemeente, na eerdere harmonisatie van de afvalstoffenheffing. De wijziging is noodzakelijk omdat de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard verschillende inzamelfrequenties hanteerden, wat leidde tot vragen en klachten van inwoners. De harmonisatie heeft geen financiële gevolgen en sluit aan bij de wens om de hoeveelheid restafval te verminderen en meer gescheiden afvalstromen te realiseren. Na het besluit wordt er actief gecommuniceerd over de veranderingen, met speciale aandacht voor de inwoners van Heerhugowaard, waar de frequentie van restafvalinzameling vermindert.