Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 01-03-2022, Discussietafel Parelhof
Met elkaar in debat zijn
  • Anja Grim - D66
  • Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)

Gelijke Budgetten voor Minima in Dijk en Waard: Gemeenteraad Streeft naar Eerlijke Kansen


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de budgetten van de Langedijker Pas en de Huygenpas voor minima gelijk te trekken. Dit besluit, vastgelegd in de Verordening Meedoenpas Dijk en Waard, geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022. Het doel is om gelijke kansen te bieden aan minima in de fusiegemeente.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van Dijk en Waard werd het voorstel om de budgetten van de Langedijker Pas en de Huygenpas gelijk te trekken uitgebreid besproken. De harmonisatie van de passen is een stap vooruitlopend op de herijking van het armoedebeleid, die later dit jaar aan de raad wordt voorgelegd. Ondanks structurele onderbesteding van de budgetten, wordt de harmonisatie doorgevoerd om ongelijkheden tussen oud-Langedijkers en oud-Heerhugowaarders te verminderen.

Verschillende raadsleden uitten hun zorgen en stelden vragen over de praktische uitvoering van de nieuwe regeling. Zo vroeg een raadslid zich af hoe het komt dat er geen inzicht is in hoeveel procent van de passen daadwerkelijk wordt gebruikt. "Ik ben even in verwarring hoe ik dat antwoord zou moeten lezen," klonk het tijdens de vergadering.

Een ander punt van discussie was de aanvraagprocedure voor de passen. Mevrouw Gym merkte op dat er geen beslistermijn in de verordening is opgenomen. "Moet er een beslistermijn opgenomen worden in de verordening, gezien het feit dat we een vorige keer ook over beslistermijnen hebben gesproken?" vroeg ze. De wethouder antwoordde dat de Algemene wet bestuursrecht een termijn van zes weken hanteert als er niets anders is vastgelegd.

Ook de veiligheid van de passen kwam ter sprake. Mevrouw Van Zeg van Forum voor Democratie vroeg zich af of er voldoende maatregelen zijn getroffen om fraude te voorkomen. "Uit ervaring weet ik dat er niet per se een pincode op de pas zit," zei ze bezorgd.

De wethouder, de heer Rep, beantwoordde de vragen en beloofde dat er extra aandacht aan de communicatie over de passen zal worden besteed. "We gaan in november extra aandacht besteden aan de communicatie," verzekerde hij. Daarnaast gaf hij aan dat er bij de herijking van het armoedebeleid ook naar de indexering van de passen zal worden gekeken.

Hoewel er nog enkele vragen onbeantwoord bleven, lijkt de gemeenteraad vastberaden om de harmonisatie van de passen door te voeren. Het voorstel zal binnenkort opnieuw worden besproken, waarbij de openstaande vragen verder zullen worden uitgewerkt.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de budgetten van de Langedijker Pas en de Huygenpas voor minima gelijk te trekken, zodat alle pashouders dezelfde bedragen hebben om deel te nemen aan activiteiten. Dit besluit is vastgelegd in de Verordening Meedoenpas Dijk en Waard, die met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2022 geldt. Het doel is om gelijke kansen te bieden aan minima in de fusiegemeente Dijk en Waard. De harmonisatie van de passen is een stap vooruitlopend op de herijking van het armoedebeleid, die later in 2022 aan de raad wordt voorgelegd. Hoewel er structurele onderbesteding is van de budgetten, wordt de harmonisatie doorgevoerd om ongelijkheden tussen oud-Langedijkers en oud-Heerhugowaarders te verminderen. De wijziging wordt gecommuniceerd via verschillende kanalen om het gebruik van de Meedoenpas te stimuleren.

Documenten