Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-03-2025, Commissie Parelhof
Met elkaar in debat zijn
  • Anja Grim - D66
  • Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Sander Csurka - VVD
  • Jan van der Starre - 50PLUS
  • Jasper John - CDA
  • Hudson Louis - PvdA
  • Perry Stet - D66
  • Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)

Dorps- en Wijkgericht Werken: Gemeente Dijk en Waard Zet Volgende Stap


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

Na een succesvolle pilot in Noord- en Zuid-Scharwoude en de Schilderswijk, kiest de gemeente Dijk en Waard voor een gebiedsgerichte aanpak. Het doel: samen met inwoners en organisaties lokale opgaven aanpakken. Maar de weg naar volledige implementatie is niet zonder uitdagingen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In de raadsvergadering van de gemeente Dijk en Waard werd het voorstel voor de evaluatie en het vervolg van het Dorps- en Wijkgericht werken besproken. Na een pilot in enkele wijken, is het plan om de aanpak uit te breiden naar de gehele gemeente. Dit betekent een verdeling in drie gebieden: Noordelijk Heerhugowaard, Zuidelijk Heerhugowaard en Langedijk. De pilot leverde waardevolle lessen op, maar voor een bredere implementatie zijn aanpassingen nodig.

Positieve reacties, maar ook zorgen

De fracties van DOP, Senioren Dijk en Waard, en andere partijen reageerden overwegend positief op het voorstel. "Gebiedsgericht werken is voor ons belangrijk," aldus meneer Teselaar van de DOP. "Het is geen sprint, maar een marathon. We moeten dit samen doen met inwoners en stakeholders."

Mevrouw Visser van Senioren Dijk en Waard benadrukte het belang van voldoende middelen: "Het was bijna onmogelijk om met zo weinig budget een goede pilot uit te voeren. We hebben meer capaciteit nodig."

Financiële vraagtekens

Toch waren er ook zorgen, vooral over de financiële onderbouwing. De VVD en 50Plus vroegen zich af hoe de financiering eruit gaat zien. "Het blijft allemaal een beetje vaag," stelde meneer Churka van de VVD. "We willen keiharde garanties dat het binnen de huidige begroting past."

De wethouders gaven aan dat er gewerkt wordt aan een duidelijker financieel plaatje. "We gaan de uitdaging aan om die bandbreedte veel kleiner te maken," beloofde wethouder Langendijk.

Samenwerking en maatwerk

Een ander belangrijk punt was de samenwerking met maatschappelijke partners en het bieden van maatwerk in de verschillende wijken. "We moeten niet dogmatisch zijn," zei wethouder Langendijk. "Als blijkt dat andere combinaties nodig zijn, moeten we daar flexibel in zijn."

Conclusie en vervolgstappen

Het voorstel gaat als bespreekstuk naar de gemeenteraad op 18 maart. De wethouders hebben toegezegd voor die tijd met een duidelijker financieel overzicht te komen. De gemeenteraad zal dan beslissen of de plannen doorgang kunnen vinden.

De vergadering eindigde met een positieve noot, maar ook met de wetenschap dat er nog veel werk aan de winkel is. De gemeente Dijk en Waard staat aan de vooravond van een belangrijke verandering in de manier waarop zij met haar inwoners samenwerkt.

Samenvatting van het voorstel


De tekst betreft een raadsvoorstel over de evaluatie en het vervolg van het Dorps- en Wijkgericht werken in de gemeente Dijk en Waard. Na een pilot in Noord- en Zuid-Scharwoude en de Schilderswijk, is besloten om gebiedsgericht werken in te voeren in de gehele gemeente, verdeeld in drie gebieden: Noordelijk Heerhugowaard, Zuidelijk Heerhugowaard en Langedijk. De pilot heeft waardevolle lessen opgeleverd, maar de werkwijze moet worden aangepast voor een bredere implementatie. Het voorstel omvat het beëindigen van de pilot, het verankeren van gebiedsgericht werken met een gebiedscyclus, en het aanwijzen van verantwoordelijke wethouders per gebied. Er is extra capaciteit en financiering nodig voor de implementatie, en de gemeenteraad wordt regelmatig geïnformeerd over de voortgang. Het doel is om samen met inwoners en organisaties lokale opgaven aan te pakken. De tekst benadrukt het belang van een zorgvuldige implementatie en samenwerking met maatschappelijke partners.

Documenten