Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 08-10-2024, Commissie Parelhof
Met elkaar in debat zijn
  • Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Monique Bankras-van der Klein - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Jasper John - CDA
  • Sander Csurka - VVD
  • Joris Koning - ChristenUnie (CU)
  • Perry Stet - D66
  • Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Jan van der Starre - 50PLUS
  • Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Jan Hofman - VVD
  • Richard den Bak - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Jolanda van Ling-Wanst - D66
  • Hudson Louis - PvdA
  • Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)

Nieuwe Woonvisie Dijk en Waard: Ambitieus Plan voor de Toekomst


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Dijk en Waard heeft een nieuwe woonvisie gepresenteerd voor de periode 2024-2029. Deze visie vervangt de eerdere plannen van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard en bouwt voort op het Coalitieakkoord ‘Thuis in Dijk en Waard’ 2023-2026 en de Woondeal van 2023. Het doel is om voldoende passende woningen te creëren, de positie van verschillende doelgroepen op de woningmarkt te verbeteren en gevarieerde buurten te bevorderen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat over de nieuwe woonvisie van de gemeente Dijk en Waard kwamen diverse onderwerpen aan bod. De visie, die wettelijk verplicht is en als leidraad dient voor het gemeentelijk woonbeleid, omvat ambitieuze plannen zoals de bouw van 10.000 woningen tussen 2022 en 2032, waarvan 30% in de sociale huur. Ook wordt er een regeling voor Startersleningen ingevoerd.

Mevrouw Boscher van BVNL uitte haar zorgen over het parkeerbeleid dat niet opnieuw ter discussie stond, maar wel invloed heeft op de woonvisie. Ze vroeg zich af hoe het maximale aantal parkeerplaatsen wordt bepaald en hoe de gemeente voorkomt dat bewoners hun auto elders moeten parkeren. "Het is belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de behoefte aan parkeerplekken," benadrukte ze.

De DOP, vertegenwoordigd door mevrouw Bankras, stelde voor om de gratis parkeeruren in de bezoekersapp te verhogen naar 300 uur en de tijden voor vergunningparkeren aan te passen van 9 tot 9 uur naar 9 tot 7 uur 's avonds. "Dit doet meer recht aan de reële winkeltijden," aldus Bankras. De ChristenUnie en het CDA deelden deze mening en vroegen om een evaluatie van de effecten van het nieuwe beleid.

De VVD, bij monde van de heer Soelka, uitte zijn ontevredenheid over de communicatie rondom het parkeerbeleid. "Er is veel onduidelijkheid en ontevredenheid," stelde hij. De partij vroeg om meer duidelijkheid en betere communicatie met de inwoners.

De wethouder, de heer Langedijk, benadrukte dat de nieuwe woonvisie een voortzetting is van het bestaande beleid en dat er veel aandacht is voor communicatie en participatie. "We werken van grof naar fijn en proberen binnen de kaders uitvoering te geven aan de noodzakelijke stappen," legde hij uit.

De nieuwe woonvisie van Dijk en Waard is ambitieus en streeft naar een evenwichtige ontwikkeling van de gemeente. Het debat toonde aan dat er nog veel vragen en zorgen zijn, maar ook dat er een breed draagvlak is voor de plannen. De komende jaren zullen uitwijzen hoe de visie in de praktijk wordt gebracht en welke impact deze zal hebben op de inwoners van Dijk en Waard.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Dijk en Waard heeft een nieuwe woonvisie voor 2024-2029 opgesteld, die de eerdere visies van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard vervangt. Deze visie bouwt voort op het Coalitieakkoord ‘Thuis in Dijk en Waard’ 2023-2026 en de Woondeal van 2023. De visie richt zich op het creëren van voldoende passende woningen, het verbeteren van de positie van verschillende doelgroepen op de woningmarkt, en het bevorderen van gevarieerde buurten. Belangrijke acties zijn onder andere de bouw van 10.000 woningen tussen 2022 en 2032, waarvan 30% in de sociale huur, en het invoeren van een regeling voor Startersleningen. De woonvisie is wettelijk verplicht en dient als leidraad voor het gemeentelijk woonbeleid. Het bijbehorende uitvoeringsprogramma beschrijft de acties die nodig zijn om de ambities te realiseren, en wordt aangepast aan veranderende omstandigheden. De visie is tot stand gekomen in samenwerking met externe partners en via participatie van jongeren en starters.

Documenten