- Robert Vermeulen - VVD
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Jasper John - CDA
- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Anja Grim - D66
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Maarten Poorter - Burgemeester
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Gemeenteraad Dijk en Waard Debatteert Heftig over Toekomst Koedijk en Sint Pancras
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een intens debat gevoerd over het rapport "Naar een duurzame toekomst voor Koedijk en Sint Pancras". Het college heeft de aanbevelingen uit het rapport overgenomen en vraagt de gemeenteraad hetzelfde te doen. Het doel is om de nabijheid van de gemeente te verbeteren en inwoners meer te betrekken bij plannen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het rapport van onderzoeksbureau Necker besproken, dat de situatie in Koedijk en Sint Pancras evalueerde na de herindeling van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk tot Dijk en Waard. Het college van burgemeester en wethouders heeft de conclusies en aanbevelingen uit het rapport overgenomen en vraagt de gemeenteraad om hetzelfde te doen.De discussie spitste zich toe op de moties die waren ingediend. De heer Tesselaar van de DOP benadrukte dat Sint Pancras en Koedijk nu volwaardig bij de gemeente Dijk en Waard horen. "Er is werk aan de winkel voor de gemeente," zei hij. "De conclusies en aanbevelingen van het rapport Necker zijn herkenbaar. Als nieuwe gemeente hebben wij de eerste stappen gezet, maar de gemeente Dijk en Waard kan en moet nog verder ontwikkelen."
De DOP diende samen met andere partijen een motie in voor regionale samenwerking en grenzeloos besturen. "Samenwerken met omliggende gemeenten is noodzakelijk," aldus Tesselaar. "We moeten oog hebben voor succesvolle samenwerkingen en ook aandacht besteden aan minder succesvolle samenwerkingen."
Mevrouw van der Zee van Lokaal Dijk en Waard diende een motie in voor een heldere koers voor dorps- en wijkgericht werken. "De emoties in deze kernen zijn namelijk nog volop aanwezig en de aanbevelingen uit het onderzoek zijn glashelder," zei ze. "We vragen het college om een plan te maken hoe de resultaten uit de pilotfase worden uitgevoerd."
De motie van treurnis, ingediend door 50PLUS en andere partijen, stelde dat de voortgang op het gebied van dorps- en wijkgericht werken tekortschiet. "Het rapport van Necker laat zien dat er te weinig reflectie wordt gezien bij de wethouder," aldus de heer Van der Starre van 50PLUS.
Wethouder Schoenmaker erkende dat er nog werk aan de winkel is. "We hebben gemerkt dat een losse pilotorganisatie te weinig tractie krijgt in de ambtelijke organisatie om daadwerkelijk tot uitvoering te komen," zei hij. "Maar we hebben ook mooie resultaten behaald in de Schilderswijk."
De motie voor regionale samenwerking en grenzeloos besturen werd aangenomen, evenals de motie voor een heldere koers voor dorps- en wijkgericht werken. De motie van treurnis haalde het echter niet. Het debat toonde aan dat er nog veel werk te verzetten is om de inwoners van Koedijk en Sint Pancras het gevoel te geven dat ze volwaardig deel uitmaken van de gemeente Dijk en Waard.
Samenvatting van het voorstel
Het onderzoeksrapport "Naar een duurzame toekomst voor Koedijk en Sint Pancras" is gepresenteerd aan de gemeenteraad van Dijk en Waard. Het college heeft de conclusies en aanbevelingen uit het rapport overgenomen en vraagt de gemeenteraad hetzelfde te doen. Dit sluit aan bij de ambities om dorps- en wijkgericht werken te versterken en de samenwerking met de samenleving te verbeteren. Sinds de herindeling van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk tot Dijk en Waard op 1 januari 2022, is er een plan van aanpak opgesteld om de motie van het lid Snoeren c.s. uit te voeren. Het onderzoeksbureau Necker heeft de evaluatie uitgevoerd en de resultaten gepresenteerd. De gemeenteraad wordt voorgesteld om de conclusies en aanbevelingen over te nemen en samen met het college hieraan invulling te geven. Het doel is om de nabijheid van de gemeente te verbeteren en inwoners meer te betrekken bij plannen. Er zijn nog geen financiƫle gevolgen bekend en de exacte stappen moeten nog worden uitgewerkt. Het college wil in het eerste kwartaal van 2025 in gesprek met de gemeenteraad over het proces.