Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 02-04-2024, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Joris Koning - ChristenUnie (CU)
  • Jasper John - CDA
  • Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Perry Stet - D66
  • Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)

Dijk en Waard zet koers naar 2047 met ambitieuze omgevingsvisie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Dijk en Waard heeft een strategische omgevingsvisie opgesteld die de ruimtelijke ontwikkeling tot 2047 schetst. Het plan, dat voortvloeit uit de Omgevingswet, richt zich op verduurzaming, energietransitie en woningbouw binnen de beperkte beschikbare ruimte. De gemeenteraad heeft besloten de ontwerpvisie en de bijbehorende Omgevingseffectrapportage (OER) vrij te geven voor zienswijzen. Inwoners en belanghebbenden kunnen de komende zes weken hun feedback geven.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de ontwerp-omgevingsvisie ter inzage te leggen, uitgebreid besproken. De meeste raadsleden spraken hun waardering uit voor het ambitieuze plan. "Een goed stuk waarbij je ziet wat voor gemeente wij willen zijn in 2047," complimenteerde VVD-raadslid Roeyenbosch de opstellers. Toch uitte hij ook zorgen over de haalbaarheid van de plannen, vooral op het gebied van woningbouw en werkgelegenheid. "We maken ons zorgen omdat er 10.000 woningen worden gebouwd tot 2032, maar wat gebeurt er daarna?"

De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Koning, benadrukte het belang van efficiƫnter ruimtegebruik binnen de bestaande bebouwde kom. "In 1960 woonden er 93 inwoners per hectare, nu zijn dat er 29. We moeten kijken hoe we die bebouwing op een beperktere ruimte mogelijk kunnen maken," stelde hij.

Het CDA, bij monde van de heer John, riep op tot actieve betrokkenheid van inwoners en partners zoals woningbouwcorporaties en dorpsverenigingen. "We hopen dat ze een zienswijze indienen, zodat we met z'n allen de mooiste visie voor onze gemeente kunnen maken."

Ook D66 en Seniorendijk en Waard spraken hun steun uit voor de visie, maar wezen op de uitdagingen op het gebied van mobiliteit en werkgelegenheid. "We zullen bij het concretiseren van deze visie op deze punten blijven letten," aldus D66-raadslid Stet.

Wethouder Langedijk kondigde aan dat er een campagne wordt gestart om de omgevingsvisie onder de aandacht te brengen. "We beginnen met borden langs de weg en een tindercampagne waarin inwoners op een makkelijke manier hun mening kunnen geven over de principes in de visie."

De raad stemde uiteindelijk unaniem in met het voorstel om de ontwerp-omgevingsvisie ter inzage te leggen. De komende zes weken kunnen inwoners en belanghebbenden hun zienswijzen indienen, waarna de definitieve visie ter vaststelling aan de raad wordt voorgelegd.

Samenvatting van het voorstel


De strategische omgevingsvisie voor de gemeente Dijk en Waard is een toekomstgericht plan dat de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot 2047 schetst. Het document, dat voortvloeit uit de Omgevingswet, integreert verschillende opgaven en ambities, zoals verduurzaming, energietransitie, en woningbouw, binnen een beperkt beschikbare ruimte. De visie richt zich op het inbreiden binnen de bestaande bebouwde kom en het verbeteren van mobiliteit en infrastructuur. Een Omgevingseffectrapportage (OER) begeleidt de visie om de milieueffecten inzichtelijk te maken. De gemeenteraad heeft besloten de ontwerp-Omgevingsvisie en de OER vrij te geven voor zienswijzen, waarbij inwoners en belanghebbenden gedurende zes weken hun feedback kunnen geven. Na verwerking van deze zienswijzen wordt de definitieve visie ter vaststelling aan de raad voorgelegd. De visie zal dienen als kader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en wordt ondersteund door een strategische uitvoeringsagenda.

Documenten