Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Verordening op de commissie sociaal domein Dijk en Waard 2024". De gemeenteraad wil meer grip en sturing op het sociaal domein en stelt voor een aparte commissie op te richten. Deze commissie zal de raad beter informeren en ondersteunen in haar kaderstellende en controlerende rol. Het voorstel omvat de formele vaststelling van de verordening voor deze commissie, met een evaluatie na een jaar.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het een duidelijke structuur biedt voor de oprichting en werking van de commissie. Het bevat argumenten, risico's, alternatieven en een evaluatieplan.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de verordening formeel vast te stellen. Daarnaast zal de raad betrokken zijn bij de evaluatie van de commissie na een jaar.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het instellen van een formele commissie of het alternatief van een informele werkgroep. De keuze voor een formele commissie is al unaniem ondersteund door een eerdere motie.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) door de duidelijke doelen en evaluatie na een jaar. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de verordening voor de commissie sociaal domein vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door afstemming met een afvaardiging van de raad en het betrekken van externe partijen bij de vergaderingen van de commissie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op de bestuurlijke structuur binnen het sociaal domein.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, wat expliciet wordt vermeld. Er is geen noodzaak voor dekking van kosten.