- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Jasper John - CDA
- Theresia Prud'homme de Lodder - D66
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Monique Bankras-van der Klein - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
Jeugdzorg in Dijk en Waard: Hervormingen Dringend Nodig
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft tijdens een openbare vergadering op 12 november 2024 een motie besproken die de noodzaak benadrukt om de hervormingsagenda jeugd te implementeren. Deze agenda, die loopt van 2023 tot 2028, is bedoeld om knelpunten in de jeugdzorg aan te pakken en het systeem financieel houdbaar te maken. De gemeente kampt met een financieel tekort, deels veroorzaakt door de jeugdzorguitgaven, die hoger zijn dan in vergelijkbare gemeenten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de vergadering werd duidelijk dat de jeugdzorg in Dijk en Waard voor grote uitdagingen staat. De kosten zijn sinds 2021 met bijna 39% gestegen, wat deels te wijten is aan indexering, een stijging van de zorgzwaarte en het aantal declaraties per cliënt. "We hebben een lichte daling van het aantal cliënten gezien, maar meer declaraties per cliënt en een stijging in de zwaarte van de ingezette hulp," aldus een van de onderzoekers van Van Dam Datapartners.De motie vraagt het college om de gemeenteraad actief te betrekken bij de discussie over de reikwijdte van de jeugdzorg en een plan van aanpak op te stellen om de financiële taakstellingen te halen. Ook wordt gevraagd te onderzoeken of de huidige sociale wijkteams geschikt zijn voor de uitvoering van de hervormingsagenda.
Tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten door Van Dam Datapartners werd duidelijk dat er weinig specifieke afwijkingen zijn in de sociale en demografische factoren die de kostenstijging zouden kunnen verklaren. Dijk en Waard is een relatief jonge gemeente met een hoog aantal jeugdigen en enige eenzaamheid onder jongeren. De kostenstijging lijkt vooral te liggen in het jeugdzorgstelsel zelf.
De gemeente heeft een aantal maatregelen voorgesteld om de kosten te beheersen. Deze omvatten het versterken van wijkgericht werken, het betrekken van jeugd- en gezinscoaches bij huisartsenpraktijken, en het inzetten van GGZ-professionals in het voorliggend veld. "We moeten zorgen dat we de goede dingen in de sociale basis behouden en niet afbreken," benadrukte Lucien Braaksma, strategisch adviseur sociaal domein.
Er is echter ook onzekerheid over de financiering van deze maatregelen. De gemeente hoopt op compensatie van het rijk, zoals aanbevolen in het rapport van Van Ark. "Als we die compensatie niet krijgen, wordt de noodzaak tot deze maatregelen alleen maar groter," aldus Ingrid Sneekers, afdelingshoofd strategie en beleid.
De gemeenteraad zal bij de vaststelling van de begroting gevraagd worden om een besluit te nemen over de dekking van de kosten voor de investeringen. De discussie over de toekomst van de jeugdzorg in Dijk en Waard is daarmee nog lang niet ten einde.
Samenvatting van het voorstel
In de gemeenteraad van Dijk en Waard is een motie ingediend door verschillende partijen met betrekking tot de jeugdzorg. De motie benadrukt de noodzaak om de hervormingsagenda jeugd, die loopt van 2023 tot 2028, te implementeren om knelpunten in de jeugdzorg aan te pakken en het systeem financieel houdbaar te maken. De gemeente kampt met een financieel tekort, deels veroorzaakt door de jeugdzorguitgaven, die hoger zijn dan in vergelijkbare gemeenten. Er is een onderzoek gaande naar de kosten en effectiviteit van de jeugdzorg om de uitgaven te beheersen zonder de kwaliteit van zorg te verminderen. De motie vraagt het college om de gemeenteraad actief te betrekken bij de discussie over de reikwijdte van de jeugdzorg en een plan van aanpak op te stellen om de financiële taakstellingen te halen. Ook wordt gevraagd te onderzoeken of de huidige sociale wijkteams geschikt zijn voor de uitvoering van de hervormingsagenda. Deze besluiten zijn genomen tijdens de openbare vergadering van 12 november 2024.