Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 12-07-2022, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Jasper John - CDA
  • Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
  • Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)

Seniorenwoningen in Dijk en Waard: Een Stap naar Betere Doorstroming?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een motie aangenomen om meer grondgebonden woningen voor senioren in de dorpskernen te realiseren. Dit besluit is een reactie op de groeiende vraag naar seniorenwoningen, mede door de vergrijzing in de gemeente. Het voorstel stuit echter op gemengde reacties binnen de raad.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 12 juli 2022 werd een motie besproken die beoogt om meer grondgebonden seniorenwoningen te realiseren in de dorpskernen van Dijk en Waard. De motie, gesteund door partijen als DOP, LOW, SOW, GL, PvdA en CU, werd uiteindelijk aangenomen, maar niet zonder debat.

De heer Ruiter, een van de indieners van de motie, benadrukte het belang van doorstroming op de woningmarkt. "Als ouderen verhuizen naar een geschikte woning, laten ze een grotere woning achter voor gezinnen, wat weer ruimte creëert voor starters," aldus Ruiter. Hij ziet de motie als een "panklare hamburger" die eenvoudig kan worden uitgevoerd.

Toch was niet iedereen overtuigd. De heer Roeyenbosch uitte zijn bezorgdheid over de beperkte bouwmogelijkheden in de dorpskernen. "Het is een gemiste kans om grondgebonden woningen in de kern te willen, want dat beperkt de doorstroming," stelde hij. Volgens Roeyenbosch maakt het voorstel wonen in de dorpskern alleen betaalbaar voor de "happy few".

De discussie draaide ook om de vraag of de focus op seniorenwoningen wel terecht was. De heer Poland wees erop dat het woonprobleem niet alleen ouderen treft, maar ook jongeren. "Ik zou willen oproepen om zo'n motie vaker in te steken vanuit de oproep om dat voor alle doelgroepen te doen," zei hij.

Mevrouw van Eijk stelde voor om bij het onderzoek naar geschikte locaties ook te kijken naar de mogelijkheid om woningen met meerdere woonlagen te realiseren. "Een grondgebonden woning met een woonlaag erop biedt meer mogelijkheden," suggereerde ze.

Ondanks de bezwaren werd de motie aangenomen. Het college is nu gevraagd om voor het einde van het jaar een inventarisatie te maken van geschikte locaties en voorwaarden voor de ontwikkeling van deze woningen, met aandacht voor groenvoorzieningen.

De discussie over de motie toont aan dat de woningmarkt in Dijk en Waard een complex vraagstuk is, waarbij verschillende belangen en doelgroepen moeten worden afgewogen. De komende maanden zal blijken hoe het college deze uitdaging aangaat en of de motie daadwerkelijk leidt tot meer geschikte woningen voor senioren in de dorpskernen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft op 12 juli 2022 een motie aangenomen om meer grondgebonden woningen voor senioren in de eigen dorpskernen te realiseren. Dit besluit komt voort uit de groeiende vraag naar seniorenwoningen, mede door de vergrijzing in de gemeente. Hoewel er al appartementen worden gebouwd, is er ook veel vraag naar grondgebonden woningen. Ouderen willen graag in hun eigen kern blijven wonen vanwege hun sociale netwerk en de nabijheid van voorzieningen. De raad constateert dat er momenteel beperkte mogelijkheden zijn voor de bouw van dergelijke woningen op inbreilocaties. Het college wordt verzocht om een inventarisatie te maken van geschikte locaties en de voorwaarden voor ontwikkeling, met aandacht voor groenvoorzieningen. Deze inventarisatie moet voor het einde van het jaar aan de raad worden gepresenteerd. De motie werd gesteund door DOP, LOW, SOW, GL, PvdA en CU, en verworpen door VVD, D66, FvD, CDA en AOW.

Documenten