- Maarten Poorter - Burgemeester
- Mike Walter - CDA
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Anja Grim - D66
- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Perry Stet - D66
Gemeente Dijk en Waard: Nieuwe Woonzorgvisie Stuit op Kritische Vragen
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een nieuwe woonzorgvisie besproken, die inspeelt op de veranderende woon- en zorgbehoeften door vergrijzing. Hoewel de visie positief werd ontvangen, waren er zorgen over de haalbaarheid en de financiële consequenties.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Dijk en Waard werd de nieuwe woonzorgvisie besproken. Deze visie is opgesteld om in te spelen op de veranderende woon- en zorgbehoeften als gevolg van vergrijzing en een veranderend zorglandschap. De visie richt zich op vijf thema's, waaronder passend wonen voor ouderen en het versterken van de sociale basis voor betaalbare zorg. Er is een uitvoeringsprogramma in ontwikkeling met concrete acties, zoals het opzetten van woonzorgcirkels en het stimuleren van doorstroom.Kritische vragen over WMO-vergoedingen
De raadsleden waren overwegend positief over de woonzorgvisie en de samenwerking met maatschappelijke partners. Echter, er werden kritische vragen gesteld over de haalbaarheid van de ambities, met name over het afschalen van de WMO-vergoedingen. "Gedwongen verhuizen is nooit een optie," benadrukte raadslid Walter van het CDA. Hij diende een amendement in om te voorkomen dat het niet of minder toekennen van WMO-faciliteiten als drukmiddel wordt gebruikt om ouderen te laten verhuizen.
Moties over wandelbankjes en zebrapaden
Naast het amendement werden er ook twee moties ingediend door Senioren Dijk en Waard. De eerste motie vroeg om meer wandelbankjes in de voormalige gemeente Heerhugowaard. "Er zijn in het verleden door verbouwingen veel bankjes weggehaald," aldus raadslid Van Ruitenbeek. De tweede motie betrof de aanleg van extra zebrapaden om de veiligheid voor ouderen en kinderen te verbeteren. "Vooral ouderen met rollators moeten veilig kunnen oversteken," voegde Van Ruitenbeek toe.
Wethouder Langedijk reageert
Wethouder Langedijk, die de zieke wethouder Groot verving, reageerde positief op het amendement en gaf aan dat het in lijn is met het huidige beleid. Over de motie voor wandelbankjes adviseerde hij om deze boven de markt te houden tot de openbare ruimtevisie in november wordt besproken. Wat betreft de zebrapaden benadrukte hij dat een zebrapad geen verkeersveiligheidsmaatregel is en dat er een stroomschema wordt gebruikt om te bepalen waar zebrapaden nodig zijn.
Raad stemt in met amendement en moties
Na een schorsing besloot de raad om het amendement unaniem aan te nemen. De motie over zebrapaden werd eveneens aangenomen, terwijl de motie over wandelbankjes met een nipte meerderheid werd goedgekeurd. "We geven een opdracht namens de raad om hierover te gaan praten," concludeerde Van Ruitenbeek.
De woonzorgvisie is nu vastgesteld, maar de discussie over de uitvoering en de financiële consequenties zal ongetwijfeld doorgaan, vooral tijdens de komende begrotingsbehandeling.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Dijk en Waard heeft een woonzorganalyse en woonzorgvisie opgesteld om in te spelen op de veranderende woon- en zorgbehoeften door vergrijzing en een veranderend zorglandschap. De analyse toont aan dat er meer toegankelijke woningen en geclusterde woonvormen nodig zijn voor ouderen en andere doelgroepen. De woonzorgvisie beschrijft hoe de gemeente samen met maatschappelijke partners en inwoners deze uitdagingen wil aanpakken. De visie richt zich op vijf thema's, waaronder passend wonen voor ouderen en andere doelgroepen, en het versterken van de sociale basis voor betaalbare zorg. Er is een uitvoeringsprogramma in ontwikkeling met concrete acties, zoals het opzetten van woonzorgcirkels en het stimuleren van doorstroom. De gemeenteraad wordt voorgesteld de woonzorganalyse en -visie vast te stellen en budget vrij te maken voor extra personeel om de ambities uit te voeren. De visie vormt een belangrijke bouwsteen voor de toekomstige woonvisie en is verplicht voor alle gemeenten per 2024. De gemeente werkt nauw samen met diverse belanghebbenden en inwoners om de visie te realiseren en de financiële consequenties worden meegenomen in de begroting van 2024.