Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning gemeente Dijk en Waard 2024
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning gemeente Dijk en Waard 2024". Het voorstel beoogt de harmonisatie van vier oude verordeningen van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard tot één gecombineerde verordening voor jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning. Deze verordening regelt de rechten en plichten van inwoners met een hulpvraag en vormt het juridisch kader voor maatwerkvoorzieningen vanuit de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het doel is om beleid en regelgeving in lijn te brengen met lokale en landelijke ontwikkelingen en een integrale benadering van hulpvragen te bevorderen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de noodzaak van harmonisatie, de juridische kaders, en de inhoudelijke wijzigingen duidelijk uiteenzet. Het bevat ook een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en de motivering daarvoor.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de nieuwe verordening vast te stellen. Dit is noodzakelijk om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en om te zorgen dat er geen grondslagprobleem ontstaat na het vervallen van de oude verordeningen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de harmonisatie van de verordeningen en de integratie van de Jeugdwet en Wmo in één verordening. Er moet ook worden gekozen voor het al dan niet opnemen van specifieke voorwaarden en tarieven, zoals die voor het persoonsgebonden budget.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het een duidelijke deadline heeft (1 januari 2024) en specifieke doelen stelt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de leesbaarheid kan een uitdaging zijn door de combinatie van Jeugd en Wmo.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning gemeente Dijk en Waard 2024 vast te stellen.
Participatie:
Er is beperkte participatie geweest, voornamelijk intern en met de Cliënten Adviesraad (CAR), die input heeft gegeven op het concept.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het harmoniseren van de verordening heeft in de basis geen financiële gevolgen. Echter, de actualisatie van pgb-tarieven kan financiële effecten hebben, hoewel deze nog niet zijn gekwantificeerd. Dit is een juridische ontwikkeling waar alle gemeenten aan moeten voldoen.