Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 29-11-2022, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Anja Grim - D66
  • Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Jasper John - CDA
  • Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
  • Perry Stet - D66
  • Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
  • Jorrit Bakkum - Lokaal Dijk en Waard (LDW)

Afvalinzameling in Dijk en Waard: Gemeenteraad kiest voor uitstel harmonisatie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de harmonisatie van de afvalinzameling uit te stellen. In plaats van per 1 januari 2023 de inzamelfrequenties gelijk te trekken, wordt er meer tijd genomen om een nieuw afvalbeleid te ontwikkelen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen avond stond de harmonisatie van de afvalinzameling in de gemeente Dijk en Waard op de agenda. Het voorstel was om de inzamelfrequenties van restafval, GFT, PMD en grof huishoudelijk afval per 1 januari 2023 gelijk te trekken. Dit zou betekenen dat restafval eens per drie weken, GFT en PMD eens per twee weken, en grof huishoudelijk afval eens per vier weken zou worden opgehaald.

De VVD diende een amendement in om alle afvalstromen eens per drie weken op te halen, met als argument dat dit duidelijker zou zijn voor de inwoners en zou bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot. "Een vaste dag in de week is wat ons betreft duidelijker dan dat je een kalender bij moet houden," aldus VVD-raadslid Nieuwenhuizen.

Echter, tijdens het debat bleek dat er zorgen waren over de participatie van inwoners bij deze beslissing. Meerdere fracties, waaronder DOP en GroenLinks, benadrukten het belang van het betrekken van inwoners bij dergelijke veranderingen. "We kunnen onze inwoners niet bevragen met elke harmonisatiebesluit, maar dan tenminste achteraf naar de ervaring vragen," stelde DOP-raadslid Van het Schip.

Wethouder Groot gaf aan dat het huidige voorstel vooral bedoeld was om het serviceniveau gelijk te trekken, aangezien inwoners dezelfde afvalstoffenheffing betalen. "Het doel is de harmonisatie van de inzamelfrequentie, omdat we nu wel door inwoners dezelfde lasten betaald worden, maar het serviceniveau is niet gelijk," aldus de wethouder.

Uiteindelijk werd er een ordevoorstel ingediend om het huidige voorstel terug te trekken en meer tijd te nemen voor het ontwikkelen van een nieuw afvalbeleid, waarbij ook de participatie van inwoners wordt meegenomen. Dit voorstel werd met 18 stemmen voor en 15 tegen aangenomen.

De gemeenteraad heeft hiermee besloten om de harmonisatie van de afvalinzameling uit te stellen en eerst een nieuw beleidskader te ontwikkelen. Dit biedt de mogelijkheid om in het voorjaar van 2023 in alle openheid de discussie over afvalbeheer te voeren en met een compleet plan te komen dat per 1 januari 2024 kan ingaan.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de inzamelfrequentie van huishoudelijk afval te harmoniseren per 1 januari 2023. Dit besluit betreft de inzameling van restafval, GFT (groente-, fruit- en tuinafval), PMD (plastic, metaal en drinkpakken) en grof huishoudelijk afval. De nieuwe frequenties zijn: restafval 1x per drie weken, GFT en PMD 1x per twee weken, en grof huishoudelijk afval 1x per vier weken. Deze harmonisatie is een stap in het gelijktrekken van het afvalbeleid binnen de gemeente, na eerdere harmonisatie van de afvalstoffenheffing. De wijziging is noodzakelijk omdat de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard verschillende inzamelfrequenties hanteerden, wat leidde tot vragen en klachten van inwoners. De harmonisatie heeft geen financiƫle gevolgen en sluit aan bij de wens om de hoeveelheid restafval te verminderen en meer gescheiden afvalstromen te realiseren. Na het besluit wordt er actief gecommuniceerd over de veranderingen, met speciale aandacht voor de inwoners van Heerhugowaard, waar de frequentie van restafvalinzameling vermindert.

Documenten