Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 29-11-2022, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Monique Bankras-van der Klein - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Anja Grim - D66
  • Jorrit Bakkum - Lokaal Dijk en Waard (LDW)

Gemeenteraad Dijk en Waard Debatteert over Nieuwe Verordening Leerlingenvervoer


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een nieuwe verordening voor de bekostiging van leerlingenvervoer besproken, die noodzakelijk is vanwege de fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. De verordening, die per 1 januari 2023 van kracht wordt, harmoniseert de regels voor leerlingenvervoer in de regio Alkmaar en introduceert enkele belangrijke wijzigingen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van 29 november 2022 stond de nieuwe verordening voor leerlingenvervoer op de agenda. Het voorstel, gebaseerd op de VNG Modelverordening van 2020, introduceert onder andere financiële ondersteuning voor passend vervoer en stimuleert de zelfstandigheid van leerlingen. Ook biedt het ruimte voor maatwerk, zoals het gebruik van een persoonsgebonden budget (pgb) voor vervoer.

Amendement voor Kinderrechten

Mevrouw Boscher van BVNL diende een amendement in om een specifieke passage te schrappen die stelt dat nalatigheid in betaling door ouders de aanspraak op leerlingenvervoer kan laten vervallen. "Als ouders hun bijdrage niet betalen, om welke reden dan ook, worden de kinderen gestraft. Dat is niet terecht," betoogde Boscher. Ze benadrukte dat kinderen recht hebben op onderwijs en dat financiële problemen van ouders niet op hen afgewenteld mogen worden.

Tegenargumenten en Zorgplicht

De discussie werd levendig toen de heer Mandesloot van Seniorendijk en Waard zich afvroeg of het schrappen van de passage niet zou leiden tot een vrijbrief voor ouders om niet te betalen. "De gemeente moet niet de verantwoordelijkheid van de ouders overnemen," stelde hij. Mevrouw Bankras van der Klein voegde toe dat ouders altijd verantwoordelijk blijven voor hun kinderen en dat zij aan de bel moeten trekken als er betalingsproblemen zijn.

Wethouder Does benadrukte dat de passage een juridische basis biedt om ouders aan hun betalingsverplichting te houden. "In de praktijk is er nog nooit een leerling niet vervoerd vanwege deze regel. Het is altijd maatwerk," verzekerde hij. Hij ontraadde het amendement, omdat het verwijderen van de passage de gemeente zou onthanden bij het afdwingen van betalingen.

Vertrouwen in Maatwerk

Hoewel er zorgen waren over de impact op kinderen, stemde de meerderheid van de raad tegen het amendement. Mevrouw Wants van de VVD gaf aan vertrouwen te hebben in de toezegging van de wethouder dat er altijd maatwerk geleverd wordt. "Het welzijn van het kind staat voorop, maar we moeten ook verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld," aldus Wants.

Unanieme Instemming

Na een intensief debat stemde de raad unaniem in met de nieuwe verordening. De verordening zal jaarlijks geëvalueerd worden om ervoor te zorgen dat deze blijft aansluiten bij de behoeften van de leerlingen en hun ouders. Met deze stap zet Dijk en Waard een belangrijke stap in de harmonisatie van het leerlingenvervoer in de regio Alkmaar.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Dijk en Waard heeft een nieuwe verordening voor de bekostiging van leerlingenvervoer vastgesteld, die per 1 januari 2023 van kracht wordt. Deze verordening is noodzakelijk vanwege de fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk en is gebaseerd op de VNG Modelverordening van 2020. De verordening harmoniseert de regels voor leerlingenvervoer in de regio Alkmaar en houdt rekening met recente ontwikkelingen in het sociaal domein en passend onderwijs. Belangrijke wijzigingen zijn onder andere de toevoeging van nieuwe artikelen die financiële ondersteuning voor passend vervoer expliciet maken, de stimulering van zelfstandigheid en zelfredzaamheid van leerlingen, en de samenwerking met scholen en samenwerkingsverbanden. De verordening biedt ook ruimte voor maatwerk en alternatieven, zoals het gebruik van een persoonsgebonden budget (pgb) voor vervoer. Hoewel de verordening grotendeels een voortzetting is van bestaand beleid, zijn er enkele financiële gevolgen, zoals het vervallen van de eigen bijdrage voor pleegouders en leerlingen naar speciaal basisonderwijs. De verordening wordt jaarlijks geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.

Documenten