Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 19-12-2023, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Anja Grim - D66
  • Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)

Crisisopvang voor Ouderen in Noord-Kennemerland: Een Urgente Kwestie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In de regio Noord-Kennemerland is er een nijpend tekort aan crisisopvangplekken voor kwetsbare ouderen met een WLZ-indicatie. Dit probleem werd besproken tijdens een openbare vergadering op 19 december 2023, waar een motie werd ingediend door verschillende partijen om de situatie te onderzoeken en aan te pakken.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de vergadering presenteerde mevrouw Grim van D66 de motie, die mede werd ingediend door de VVD, 50PLUS, Lijst Veenstra en het CDA. De motie vraagt het college om te onderzoeken hoeveel crisis-WLZ plekken er beschikbaar zijn in de regio, hoe vaak er vraag naar is, en of dit aansluit op de capaciteit. "Het is niet slecht geregeld, het is niet geregeld," benadrukte Grim, die pleitte voor een onderzoek naar de oorzaken van het tekort en een gesprek met het zorgkantoor en zorgaanbieders.

De discussie werd levendig toen verschillende raadsleden hun zorgen en vragen uitten. De heer Koopman van PVNL stelde voor om de motie aan te passen, zodat deze niet alleen op ouderen gericht is, maar ook op andere groepen die crisiszorg nodig hebben. Mevrouw Denijs van DOP uitte haar zorgen over de zinvolheid van het onderzoek en vroeg naar de signalen die de motie hadden geïnspireerd. "Welke signalen heeft u opgevangen?" vroeg ze aan Grim, die antwoordde dat de signalen uit haar werk in de huisartsenzorg kwamen.

De wethouder, mevrouw Groot, erkende dat de gemeente niet primair verantwoordelijk is voor de crisisopvang van ouderen met een WLZ-indicatie, maar gaf aan dat het college bereid is om informatie op te vragen bij het zorgkantoor. "Het is een rijksoverheidsverantwoordelijkheid," merkte de heer Mandersloot van Senioren Dijk en Waard op, die kritisch was over de motie maar uiteindelijk wel instemde.

De motie werd unaniem aangenomen, met de kanttekening dat het belangrijk is om snel goede zorg voor de inwoners te regelen. "De gemeente kan heel goed regie nemen en de verbindende schakel zijn tussen alle partners," concludeerde Grim.

De vergadering eindigde met een oproep tot samenwerking tussen de gemeente, het zorgkantoor en zorgaanbieders om de crisisopvang voor ouderen in Noord-Kennemerland te verbeteren. Het is duidelijk dat er actie nodig is om ervoor te zorgen dat ouderen in crisissituaties de zorg krijgen die ze verdienen.

Samenvatting van het voorstel


De motie, ingediend door de partijen A. Grim, F. Lammerts, J.J. van der Starre en P. Feenstra, richt zich op het gebrek aan beschikbare crisisopvangplekken voor kwetsbare ouderen met een WLZ-indicatie in de regio Noord-Kennemerland. In tegenstelling tot omliggende regio's zoals West-Friesland en de kop van Noord-Holland, zijn er signalen dat er in Noord-Kennemerland geen bedden beschikbaar zijn voor crisissituaties. De motie benadrukt dat de zorg voor ouderen onder druk staat door de toenemende vergrijzing en dat er momenten zijn waarop ouderen tijdelijke zorg nodig hebben, ondanks een WLZ-indicatie die doorgaans langdurige zorg impliceert. De indieners vragen het college om te onderzoeken hoeveel crisis-WLZ plekken er beschikbaar zijn, hoe vaak er vraag naar is, en of dit aansluit op de capaciteit. Daarnaast wordt verzocht om na het onderzoek in gesprek te gaan met het zorgkantoor en zorgaanbieders in de regio. De motie werd besproken in de openbare vergadering van 19 december 2023.

Documenten