- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Maarten Poorter - Burgemeester
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Robert Vermeulen - VVD
- Anja Grim - D66
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
Dijk en Waard zet koers naar toiletvriendelijke gemeente
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft unaniem ingestemd met een motie om de gemeente toiletvriendelijker te maken. Het voorstel, dat door meerdere partijen werd ingediend, benadrukt het belang van toegankelijkheid en inclusiviteit voor alle inwoners.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd duidelijk dat de beschikbaarheid van openbare toiletten in Dijk en Waard te wensen overlaat. Dit is vooral problematisch voor mensen met maagdarmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn. De motie stelt dat er binnen 10 minuten een openbaar toilet bereikbaar moet zijn en dat er in winkelcentra en voor gehandicapten onvoldoende voorzieningen zijn.De heer Tesla van de DOP benadrukte het belang van snelle actie: "Laten we niet wachten op plannen, maar direct maatregelen treffen." Mevrouw Ruitenbeek van Seniorendijk en Waard riep ondernemers op om toiletpassen te accepteren, zodat mensen met een medische noodzaak voorrang kunnen krijgen bij het gebruik van toiletten.
De ChristenUnie, vertegenwoordigd door mevrouw Visser, wees op het belang van een inclusieve gemeente: "We willen dat iedereen mee kan doen. Voldoende openbare toiletten zijn daarbij essentieel." Ze verwees naar een norm van de Maag Lever Darm Stichting, die stelt dat er om de 500 meter een toegankelijk toilet moet zijn in drukke gebieden.
De VVD, bij monde van de heer Vermeulen, vroeg zich af of er al acties waren ondernomen sinds de motie in december werd besproken. Hij pleitte voor directe maatregelen in plaats van het opstellen van plannen. "Regel het gewoon," was zijn advies aan het college.
Wethouder Smeets reageerde positief op de motie en verzekerde de raad dat er al stappen worden ondernomen. "We zijn al bezig met ons inclusieve beleid en deze motie helpt ons om specifieke aandacht te geven aan de toiletvoorzieningen," aldus de wethouder. Hij beloofde dat er na de zomer van 2025 een duidelijk beleid en concrete maatregelen gepresenteerd zullen worden.
De vergadering eindigde met een unanieme goedkeuring van de motie, waarmee Dijk en Waard een stap dichterbij komt om een toiletvriendelijke gemeente te worden. De wethouder gaf aan dat er al 78 openbare toiletten zijn, waarvan 14 geschikt voor gehandicapten, maar dat er nog veel werk te doen is om de toegankelijkheid verder te verbeteren.
Samenvatting van het voorstel
De tekst betreft een motie ingediend door verschillende partijen in de gemeente Dijk en Waard, met als doel de gemeente toiletvriendelijker te maken. Uit onderzoek blijkt dat Dijk en Waard laag scoort op de beschikbaarheid van openbare toiletten, wat vooral problematisch is voor mensen met maagdarmaandoeningen. De motie stelt dat er binnen 10 minuten een openbaar toilet bereikbaar moet zijn en dat er in winkelcentra en voor gehandicapten onvoldoende voorzieningen zijn. De indieners benadrukken het belang van inclusiviteit en het voorkomen van spanning en eenzaamheid door een gebrek aan toiletten. Ze roepen het college op om de oorzaken van de lage score te onderzoeken en maatregelen te nemen om de situatie te verbeteren, met als doel het predicaat 'toiletvriendelijke gemeente' te verkrijgen. Het plan moet voor de zomer van 2025 aan de raad worden voorgelegd of hierover moet worden geïnformeerd.