- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Jasper John - CDA
Fusiegemeente Dijk en Waard Stelt Eerste Begroting Vast: "Een Financieel Startschot"
De gemeenteraad van de nieuwe fusiegemeente Dijk en Waard heeft de eerste begroting voor 2022 vastgesteld. Deze begroting, die voortkomt uit de samenvoeging van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk, biedt een structureel sluitend financieel perspectief. Toch zijn er zorgen over toekomstige uitdagingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de begroting van de nieuwe gemeente Dijk en Waard besproken en uiteindelijk goedgekeurd. De begroting is beleidsarm en gebaseerd op de bestaande financiële plannen van de voormalige gemeenten Heerhugowaard en Langedijk, evenals de werkorganisatie Langedijk Heerhugowaard. De raad stemde ook in met amendementen die onder andere een verlaging van de onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningeigenaren en een verruiming van kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en leges omvatten.De heer Tesselaar van de DOP noemde de begroting "het financiële startschot van onze nieuwe gemeente" en benadrukte dat zijn partij akkoord ging met de voorstellen. "De DOP is akkoord, voorzitter," aldus Tesselaar.
Toch waren er ook kritische noten. De heer Ruiter van de ChristenUnie uitte zijn zorgen over de bijlagen bij de begroting, waarin enkele risico's werden benoemd. "Als je ziet dat er bijvoorbeeld een punt op staat van formatie PM, dan schrik je toch wel enigszins als raadslid," zei Ruiter. Hij vroeg zich af wanneer deze punten op de agenda zouden worden gezet en drong aan op een snelle aanpak.
De heer John van het CDA sloot zich aan bij de zorgen van Ruiter en wees op de onzekerheden die nog boven de markt hangen, zoals de herijking van het gemeentefonds en de lopende CAO-onderhandelingen voor ambtenaren. "Wij zien daar echt nog wel een aantal risico's," aldus John.
Wethouder Hoekstra erkende de zorgen en benadrukte dat de uitdagingen groot zijn. "We mogen ons ook niet rijk rekenen," waarschuwde hij. Hoekstra beloofde dat er in het tweede kwartaal van het jaar een doorrekening van het collegeprogramma zou komen, waarin de financiële effecten verder worden uitgewerkt.
Ondanks de zorgen stemde de raad in met de begroting en de voorgestelde wijzigingen. De wethouder benadrukte dat de begroting een solide basis biedt voor de nieuwe gemeente, maar dat er nog veel werk aan de winkel is. "De begroting die voor ligt, is goed, dus die biedt alle perspectieven om te gaan starten," concludeerde Hoekstra.
Met de vaststelling van de begroting kan de nieuwe gemeente Dijk en Waard nu officieel van start gaan, maar de raad blijft alert op de uitdagingen die voor de deur staan.
Samenvatting van het voorstel
Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de eerste begroting voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard, die op 1 januari 2022 is ontstaan uit de fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. De begroting is beleidsarm en samengesteld uit de bestaande begrotingen van de fuserende gemeenten en de werkorganisatie Langedijk Heerhugowaard. De gemeenteraad wordt gevraagd de begroting 2022 vast te stellen en onontkoombare en onvermijdelijke opgaven en ontwikkelingen via een eerste begrotingswijziging te verwerken. De begroting is structureel sluitend en voorziet in een meerjarig financieel perspectief. Er zijn amendementen aangenomen die onder andere een verlaging van de onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningeigenaren en verruiming van kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en leges omvatten. De begroting is gepresenteerd in lokale nieuwsbladen en online beschikbaar gesteld.