Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-01-2022, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)

Nieuwe Verordening Fysieke Leefomgeving Dijk en Waard: Een Stap Richting Vereenvoudiging


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een belangrijke stap gezet richting de invoering van de Omgevingswet door de Verordening Fysieke Leefomgeving (VFL) 2022 te bespreken. Deze verordening bundelt en harmoniseert regels voor de nieuwe gemeente en vervangt diverse bestaande verordeningen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stond de vaststelling van de Verordening Fysieke Leefomgeving Dijk en Waard 2022 (VFL) op de agenda. Deze verordening is een cruciale stap in de voorbereiding op de Omgevingswet, die regelgeving op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water moet vereenvoudigen en bundelen.

Mevrouw Kloosterbor opende het debat met een verzoek om het agendapunt te heroverwegen. "Wij willen dat wel ter overweging geven, omdat er naar ons gevoel enige samenhang is tussen de onderwerpen," stelde ze. Dit leidde tot enige verwarring over de bijlagen die dubbel vermeld stonden bij zowel de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) als de VFL.

De heer Roeyenbosch van de VVD steunde het ordevoorstel van Lokaal Dijk en Waard om het punt van de agenda te halen. "De VVD kan het ordevoorstel steunen," verklaarde hij. Dit leidde tot de beslissing om het agendapunt voorlopig te schrappen en het in de Agenda Commissie verder te bespreken.

De VFL is bedoeld om een veilige en gezonde leefomgeving te waarborgen en de regelgeving inzichtelijker en toegankelijker te maken. Hoewel nog niet alle regels zijn opgenomen, vormt de verordening een belangrijke stap richting een omgevingsplan voor de hele gemeente. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en de vaststelling zal via gemeentelijke kanalen worden gecommuniceerd.

Met de beslissing om het agendapunt voorlopig van de agenda te halen, blijft de discussie over de VFL open. De gemeenteraad zal in de toekomst verder moeten bepalen hoe de verordening het beste kan worden geïntegreerd in de bredere plannen voor de Omgevingswet.

Samenvatting van het voorstel


Het raadsvoorstel betreft de vaststelling van de Verordening Fysieke Leefomgeving Dijk en Waard 2022 (VFL), die alle regels over de fysieke leefomgeving bundelt. Dit is een voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet, die regelgeving voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water bundelt en vereenvoudigt. De VFL vervangt diverse bestaande verordeningen, zoals de Bouwverordeningen en Erfgoedverordeningen van Heerhugowaard en Langedijk, en harmoniseert de regels voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Het doel is om een veilige en gezonde leefomgeving te waarborgen en de regelgeving inzichtelijker en toegankelijker te maken. Hoewel nog niet alle regels zijn opgenomen, vormt de VFL een belangrijke stap richting een omgevingsplan voor de hele gemeente. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en de vaststelling zal via gemeentelijke kanalen worden gecommuniceerd.

Documenten