Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 28-11-2023, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Jan van der Starre - 50PLUS
  • Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
  • Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Robert Vermeulen - VVD
  • Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Joris Koning - ChristenUnie (CU)
  • Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)

Gemeente Dijk en Waard Debatteert over Toekomst Openbare Ruimte


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft het "Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024-2033" besproken, dat de inrichting, beheer en onderhoud van de openbare ruimte na de fusie van Langedijk en Heerhugowaard moet harmoniseren. Het plan legt de nadruk op duurzaamheid, klimaatbestendigheid en burgerparticipatie.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering op 23 november werd het beleidsplan positief ontvangen, maar niet zonder discussie. Twee moties werden ingediend: één over het onderhoudsniveau van begraafplaatsen en winkelgebieden, en een andere over rotondereclame.

De eerste motie, ingediend door de heer Van de Starre van 50PLUS, betrof het behoud van rotondereclame. "Voor onze ondernemers is dit een niet acceptabel voorstel," stelde Van de Starre. Hij benadrukte dat ondernemers bereid zijn meer te betalen voor rotondereclame, wat volgens hem een win-winsituatie zou creëren. "Het is een prima manier om de ondernemers hun bedrijf goed in de picture te zetten," voegde hij toe.

Mevrouw Van Eijk van GroenLinks uitte echter zorgen over de verkeersveiligheid. "In hoeverre denkt u dat dit soort reclameborden tot onveilige situaties kunnen leiden op drukke rotondes?" vroeg ze. Van de Starre antwoordde dat hij geen verkeersdeskundige is, maar dat rotondereclame al 14 jaar zonder problemen bestaat.

De tweede motie, gepresenteerd door mevrouw Kloosterboer van Lokaal Dijk en Waard, vroeg om een onderzoek naar de kosten van het verhogen van het onderhoudsniveau van begraafplaatsen naar niveau A. "Begraafplaatsen zijn voor jong, maar vooral voor oud Dijk en Waard een plek om te gedenken," zei Kloosterboer. Ze benadrukte het belang van goed onderhouden begraafplaatsen voor zowel flora en fauna als voor bezoekers.

De heer Corbee van de DOP was het hier niet mee eens en vond het huidige onderhoudsniveau voldoende. "Het onderhoudsniveau B is in algemene zin voldoende," stelde hij. Ook de VVD, vertegenwoordigd door de heer Vermeulen, vroeg zich af wie een hoger onderhoudsniveau wenst en of er klachten zijn over het huidige niveau.

Wethouder Groot legde uit dat het huidige onderhoudsniveau van de begraafplaatsen al tussen A en B ligt vanwege luxer materiaalgebruik. Ze benadrukte dat hogere onderhoudskosten zouden worden doorberekend in de leges, wat de tarieven voor nabestaanden zou verhogen.

Na een levendige discussie stemde de raad in met het beleidsplan, maar de moties over rotondereclame en het onderhoudsniveau van begraafplaatsen zorgden voor verdeeldheid. De uitkomst van de stemming over deze moties zal bepalen hoe de gemeente verder gaat met de uitvoering van het beleidsplan.

Samenvatting van het voorstel


Het "Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024-2033" van de gemeente Dijk en Waard richt zich op de harmonisatie van beleid voor de inrichting, beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Dit plan is noodzakelijk na de fusie van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Het beleidsplan stelt kaders, ambities en budgetten vast om de openbare ruimte te verbeteren en te beheren, met aandacht voor thema's zoals duurzaamheid, klimaatbestendigheid en participatie van inwoners. Het plan omvat een gemiddeld onderhoudsniveau van CROW B, met hogere niveaus voor specifieke gebieden zoals winkelgebieden. Er is een structureel extra budget van €122.000 nodig voor onderhoud en participatie, en incidenteel €180.000 voor de uitvoering van het plan, te dekken uit meevallers binnen reguliere budgetten. Het plan vervangt eerdere beleidsdocumenten en vormt de basis voor verdere uitvoering en besluitvorming. Participatie van inwoners is een belangrijk onderdeel van het proces, en de communicatie over het plan zal via het Elektronisch gemeenteblad en www.overheid.nl verlopen.

Documenten