Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 28-05-2024, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Jan van der Starre - 50PLUS
  • Mike Walter - CDA
  • Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
  • Petra Feenstra - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Jasper John - CDA

Zuid-Scharwoude overweegt bouw van 13 appartementen ondanks bezwaren


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Zuid-Scharwoude staat voor een belangrijke beslissing: het al dan niet afgeven van een ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor de bouw van 13 koopappartementen aan de Loopakker 3. Het project, dat zowel sociale als vrije sector appartementen omvat, stuit op gemengde reacties.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de politieke avond op 21 mei werd het voorstel voor de bouw van 13 appartementen aan de Loopakker 3 uitgebreid besproken. Het project, ontwikkeld door BBV Development, omvat vier sociale koopappartementen en negen vrije sector appartementen. Hoewel het plan in strijd is met het huidige bestemmingsplan en de toegestane bouwhoogte overschrijdt, zijn er geen stedenbouwkundige of milieutechnische bezwaren. Het doel is om doorstroming te bevorderen door oudere bewoners een gelijkvloerse woonoptie te bieden.

De fractie van 50 Plus, vertegenwoordigd door de heer Van der Starre, uitte duidelijke bezwaren tegen het project. "Wij hebben wel degelijk bedenkingen tegen dit bouwproject," verklaarde Van der Starre. Hij wees op een petitie met 107 handtekeningen die tijdens de politieke avond werd overhandigd, en vroeg de wethouder of deze meegenomen zou worden in de zienswijze.

De VVD, vertegenwoordigd door de heer Hooijenbos, erkende de bezorgdheid van de buurt over de hoogte van de appartementen. "Wij begrijpen dat de voorkeur uitgaat naar de huidige kleinschalige bebouwing," zei Hooijenbos. Toch koos de VVD voor het voorliggende ontwerp, omdat het bouwvolume noodzakelijk is voor een financieel haalbaar plan.

Het CDA, bij monde van de heer Walter, steunde het voorstel. "Wat ons betreft is het raadsvoorstel akkoord," aldus Walter. Hij benadrukte dat goedkeuring van het ontwerpbesluit de volgende stap in het proces mogelijk maakt, waarna zienswijzen kunnen worden ingediend.

Forum voor Democratie, vertegenwoordigd door de heer Luther, was kritisch. "Wij zijn geen groot voorstander van het bouwen boven de bestaande hoogte in de wijk," zei Luther. Hij gaf aan tegen het voorstel te stemmen, tenzij de buurt serieus wordt betrokken en overtuigd kan worden dat zij geen last hebben van de grotere hoogte.

Wethouder Langendijk bevestigde dat de petitie als zienswijze zal worden meegenomen en dat er al tweemaal met de buurt is geparticipeerd. "Het plan voldoet aan een goede ruimtelijke ordening," aldus Langendijk.

Bij de stemming bleek dat de meerderheid van de gemeenteraad voor het voorstel was, ondanks de tegenstemmen van 50 Plus, Forum voor Democratie en enkele leden van Senioren Dijkenwaard. Het raadsvoorstel werd aangenomen, maar gezien de ingediende zienswijzen is de verwachting dat het onderwerp opnieuw op de agenda zal komen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Zuid-Scharwoude overweegt een ontwerpverklaring van geen bedenkingen (vvgb) af te geven voor de bouw van 13 koopappartementen aan de Loopakker 3. Dit project, ontwikkeld door BBV Development, omvat vier sociale koopappartementen en negen vrije sector appartementen. Het plan is in strijd met het huidige bestemmingsplan, dat de locatie als 'Dienstverlening' classificeert, en overschrijdt de toegestane bouwhoogte. Desondanks zijn er geen stedenbouwkundige of milieutechnische bezwaren. Het project beoogt doorstroming te bevorderen door oudere bewoners een gelijkvloerse woonoptie te bieden. De gemeenteraad moet een vvgb afgeven om de omgevingsvergunning te verlenen. Indien er geen zienswijzen worden ingediend, wordt het ontwerpbesluit automatisch definitief, wat de procedure versnelt. Er zijn zorgen over de hoogte van het gebouw, maar de meeste omwonenden reageren positief. Het project voldoet aan de duurzaamheidseisen en parkeernormen. Bij afwijzing van de vvgb kan het project niet doorgaan.

Documenten