- Maarten Poorter - Burgemeester
- Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
- Robert Vermeulen - VVD
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Jasper John - CDA
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
Gemeente Dijk en Waard zet stappen naar aardgasvrije toekomst
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft een belangrijke stap gezet richting een aardgasvrije toekomst. Met de goedkeuring van de Transitievisie Warmte, die per 1 januari 2024 van kracht wordt, worden inwoners, bedrijven en samenwerkingspartners aangemoedigd om over te schakelen naar duurzame warmtebronnen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad werden zorgen geuit over de toegankelijkheid en kosten van energiebesparende maatregelen voor inwoners. Ook de afhankelijkheid van HVC als leverancier van het warmtenet kwam ter sprake. Ondanks deze zorgen werd het voorstel aangenomen, met alleen de fracties van Forum voor Democratie en BVNL die tegenstemden.GroenLinks, samen met andere partijen, diende een motie in om het college op te roepen om binnen een half jaar met een verdiepingsslag te komen. "Het is belangrijk voor inwoners om helderheid te krijgen over onze ambities," aldus mevrouw Van Eijk van GroenLinks. De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen.
Wethouder Schoenmaker reageerde positief op de motie en benadrukte het belang van samenwerking met de raad: "We staan aan het begin van een lange reis om in 2050 van het gas af te zijn. Wat is er mooier dan die reis gezamenlijk te starten?"
De discussie over de rol van HVC en de betaalbaarheid van het warmtenet blijft echter een punt van aandacht. De wethouder verzekerde dat er gesprekken gaande zijn met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de kosten voor inwoners zo laag mogelijk te houden.
De gemeenteraad heeft ook aandacht gevraagd voor duidelijke communicatie naar de inwoners. "Het is belangrijk dat mensen weten waar ze aan toe zijn, vooral als het gaat om het vervangen van hun cv-ketel," aldus de heer John van het CDA.
Met de goedkeuring van de Transitievisie Warmte zet Dijk en Waard een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. De komende jaren zullen in het teken staan van samenwerking en participatie met inwoners om de ambitieuze doelen te bereiken.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Dijk en Waard heeft een Transitievisie Warmte opgesteld om te voldoen aan de nationale verplichting om aardgasvrij te worden tegen 2050. Deze visie, die per 1 januari 2024 van kracht is, harmoniseert de eerdere visies van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. De visie biedt richtlijnen en ondersteuning aan inwoners, bedrijven en samenwerkingspartners zoals woningcorporaties en netbeheerder Liander, om stapsgewijs over te schakelen naar duurzame warmtebronnen. De gemeenteraad heeft besloten om jaarlijks €80.000 uit de reserve duurzaamheid beschikbaar te stellen voor de wijkgerichte uitvoering van de visie tot en met 2028. De uitvoering omvat intensieve wijkuitvoeringsplannen die samen met bewoners en betrokken partijen worden ontwikkeld. De visie wordt minstens elke vijf jaar geactualiseerd om in te spelen op technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Samenwerking en participatie met inwoners zijn cruciaal, en er wordt ingezet op goede informatievoorziening en ontzorging. De gemeente blijft ook campagnes voeren over energie besparen en aardgasvrij wonen.