- Maarten Poorter - Burgemeester
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Sander Csurka - VVD
- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Anja Grim - D66
- Joris Koning - ChristenUnie (CU)
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Zuid-Scharwoude Debatteert: Woningbouwproject Loopakker 3 in de Weegschaal
Het college van Zuid-Scharwoude heeft de gemeenteraad voorgesteld om een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor het woningbouwproject Loopakker 3. Dit project omvat de bouw van 13 koopappartementen op de locatie van een voormalig kinderdagverblijf en notariskantoor. Ondanks 123 ingediende zienswijzen, die bezwaren uiten over onder andere de bouwhoogte en schaduwwerking, heeft het college besloten deze niet over te nemen. Het project voldoet aan de eisen van goede ruimtelijke ordening en is goedgekeurd door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Zuid-Scharwoude werd het voorstel voor het woningbouwproject Loopakker 3 uitvoerig besproken. Het debat werd gekenmerkt door een scherpe tweedeling tussen voor- en tegenstanders van het project. De discussie werd verder bemoeilijkt door de late ontvangst van een nieuw rapport van 81 pagina's, dat volgens sommige raadsleden een andere kijk op het project biedt.De heer Van der Starre pleitte voor uitstel van de beslissing, zodat het nieuwe rapport eerst grondig bestudeerd kon worden. "We hebben vandaag nieuwe informatie ontvangen die een andere kijk op het programma geeft," aldus Van der Starre. Zijn voorstel kreeg echter niet de steun van de meerderheid van de raad. "Er zitten mensen heel lang op te wachten. We zitten in een woningcrisis," reageerde de heer De Boer, die pleitte voor voortgang.
Een belangrijk punt van discussie was de schaduwwerking van het project. De heer Van der Starre wees erop dat er extra schaduw zou ontstaan, wat volgens hem een forse achteruitgang in het woongenot betekent. "Het is prijzenswaardig dat er een extra zonnestudie is gedaan, maar de conclusie dat de impact nihil is, deel ik niet," stelde hij.
De wethouder verdedigde het project door te benadrukken dat het voldoet aan de zware TNO-norm, hoewel deze norm niet verplicht is. "We hebben een extra zonnestudie laten uitvoeren om objectief een goed verhaal neer te leggen," aldus de wethouder. Hij wees erop dat er al 50 gegadigden voor de appartementen zijn, wat de druk op de woningmarkt onderstreept.
De discussie over het participatietraject werd ook aangehaald. De heer Luther van Forum voor Democratie bekritiseerde het college voor het gebrek aan effectieve participatie. "Er lijkt een participatie te zijn gecreëerd met het doel de projectontwikkelaar zijn zin te laten krijgen," stelde hij.
Ondanks de bezwaren en de roep om meer tijd voor bestudering van het nieuwe rapport, werd het voorstel uiteindelijk aangenomen. De fracties van lokaal Dijkenwaard, VVD, D66, PvdA, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Senioren Dijkenwaard en DOP stemden voor het voorstel. Tegenstemmen kwamen van 50Plus, Forum voor Democratie, Peter voor Dijkenwaard, en enkele leden van lokaal Senioren Dijkenwaard.
Met de goedkeuring van de gemeenteraad kan de omgevingsvergunning worden verleend, hoewel er nog beroep kan worden aangetekend. Het debat heeft echter duidelijk gemaakt dat de weg naar de realisatie van Loopakker 3 niet zonder hobbels zal zijn.
Samenvatting van het voorstel
Het college van Zuid-Scharwoude stelt de gemeenteraad voor om een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor een omgevingsvergunning voor het woningbouwproject Loopakker 3. Dit project omvat de bouw van 13 koopappartementen op de locatie van een voormalig kinderdagverblijf en notariskantoor. Hoewel er 123 zienswijzen zijn ingediend, met bezwaren over onder andere de bouwhoogte en schaduwwerking, heeft het college besloten deze niet over te nemen. Het project voldoet aan de eisen van goede ruimtelijke ordening en is goedgekeurd door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De gemeenteraad wordt gevraagd om af te wijken van het bestemmingsplan om de bouw mogelijk te maken. Het plan voorziet in een dringende woonbehoefte en lost de parkeerbehoefte op eigen terrein op. Indien de raad niet instemt, kan dit leiden tot vertraging of zelfs afstel van het project. Er zijn geen alternatieve plannen overwogen, omdat dit tot aanzienlijke vertraging zou leiden. Het project is ontwikkeld door BBV Development, en er zijn inloopavonden gehouden voor omwonenden om hun zorgen te uiten. De financiële uitvoerbaarheid is verzekerd door een overeenkomst met de ontwikkelaar. Na goedkeuring door de raad wordt de omgevingsvergunning verleend en kan er beroep worden aangetekend.