- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Daan Pheijffer - D66
- Mike Walter - CDA
- Friedel Nijman - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Voetbalcomplexen Dijk en Waard blijven grotendeels geprivatiseerd
In de gemeente Dijk en Waard is besloten om de huidige privatiseringsstatus van de voetbalcomplexen csv BOL, DTS en LSVV te handhaven. Voor SV VRONE wordt privatisering niet wenselijk geacht. Het nieuwe complex van SV VRONE zal vanaf 2027 worden opgenomen in het Meerjarenonderhoudsplan met een budgetverhoging van € 75.800.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van Dijk en Waard werd het voorstel besproken om de privatiseringsstatus van diverse voetbalcomplexen te evalueren. Het college had eerder onderzoek gedaan naar de juridische en financiële aspecten van privatisering versus deprivatisering, evenals de maatschappelijke meerwaarde. De conclusie was dat de huidige private status van csv BOL, DTS en LSVV gehandhaafd moet blijven, terwijl privatisering van SV VRONE niet wenselijk is.Mevrouw Kloosterboer van Lokaal Dijk en Waard opende het debat met lof voor de geprivatiseerde sportverenigingen: "Ze hebben een succes gemaakt van hun privatisering en bieden veel sport aan in bredere zin." Ze benadrukte echter ook begrip te hebben voor SV VRONE, dat niet langer geprivatiseerd wil worden.
De VVD, vertegenwoordigd door mevrouw Lammers, sprak haar tevredenheid uit over het hybride model dat sportverenigingen faciliteert op een manier die voor hen het beste is. "Wat ons wel enigszins zorgen baart, is dat we het zeggenschap over het gebruik van de velden verliezen bij de geprivatiseerde verenigingen," voegde ze toe.
D66, bij monde van de heer Pheifer, steunde het voorstel en prees het maatwerk dat per vereniging is toegepast. "Het is belangrijk dat er in samenspraak met de voetbalverenigingen is gekeken naar welke vorm hen het beste past," aldus Pheifer.
Ook GroenLinks en de Partij van de Arbeid, vertegenwoordigd door mevrouw Barhorst, sloten zich aan bij de tevredenheid over het raadsvoorstel. "We hechten veel waarde aan gezond functionerende verenigingen," zei Barhorst.
De heer Walter van het CDA benadrukte dat er weinig redenen zijn om wijzigingen door te voeren: "Als het niet stuk is, blijf er dan met je tengels vanaf."
De wethouder, de heer Does, reageerde op de vragen en opmerkingen uit de raad en benadrukte dat het huidige beleid een gelijk speelveld creëert voor de verenigingen. "De regie over de besteding van de gelden ligt bij de sport BV," legde hij uit.
Het voorstel werd uiteindelijk als hamerstuk aangenomen, wat betekent dat er geen verdere discussie meer nodig is en het voorstel direct kan worden uitgevoerd. De verenigingen en de gemeente kunnen zich nu richten op de uitvoering van het plan, waarbij de continuïteit en kwaliteit van de sportfaciliteiten gewaarborgd blijven.
Samenvatting van het voorstel
In de gemeente Dijk en Waard is onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van deprivatisering van de voetbalcomplexen van csv BOL, DTS, LSVV en SV VRONE. Het onderzoek richtte zich op de juridische en financiële aspecten van privatisering versus deprivatisering, evenals de maatschappelijke meerwaarde. De conclusie is dat de huidige private status van csv BOL, DTS en LSVV gehandhaafd moet blijven, terwijl privatisering van SV VRONE niet wenselijk is. Voor SV VRONE wordt voorgesteld de huidige huursituatie te behouden en het nieuwe complex vanaf 2027 op te nemen in het Meerjarenonderhoudsplan, met een budgetverhoging van € 75.800. Dit besluit is gebaseerd op financiële analyses en gesprekken met de verenigingen, waarbij de huidige structuur als effectief wordt beschouwd. Het behouden van de huidige situatie biedt een fiscaal voordeel en draagt bij aan de continuïteit en kwaliteit van de sportfaciliteiten.