- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Richard den Bak - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Jasper John - CDA
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Theresia Prud'homme de Lodder - D66
- Jan Hofman - VVD
- Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
"De Frans: Een Nieuwe Stadswijk in de Maak"
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft groen licht gegeven voor de stedenbouwkundige vuistregels die de ontwikkeling van het gebied De Frans, nabij het Stationsgebied Dijk en Waard, moeten sturen. Deze regels, opgesteld in samenwerking met lokale partners, vormen het fundament voor een aantrekkelijk, bereikbaar en duurzaam woon- en werkgebied.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de stedenbouwkundige vuistregels voor De Frans vast te stellen, met enthousiasme ontvangen. De regels zijn gebaseerd op acht ruimtelijke principes, waaronder het gebruik van landschap als structurerend element en het creëren van een divers woningbouwprogramma. De afwezigheid van inspraakreacties tijdens de inzageperiode maakte de weg vrij voor een snelle vaststelling.De heer Den Bak van de fractie Seniorendijkerwaarde opende het debat met lof voor het college en de ambtelijke medewerkers: "Het is een waar kunststukje dat geleverd is om op dit uitdagende stukje gebied een situatie te creëren waar wonen, werken, leren en ontspannen op een harmonieuze manier samen kunnen gaan." Hij uitte wel zorgen over de geluidsbelasting van spoorwegen, een punt dat door meerdere raadsleden werd aangestipt.
De heer Koning van de ChristenUnie benadrukte de potentie van het gebied: "De Frans heeft veel potentie voor een waardevoller gebruik dan op dit moment, en dat hebben we ook met elkaar vastgelegd in de visie." Hij pleitte voor de vuistregels als een goede manier om de ontwikkeling te regisseren.
Ook de heer John van het CDA sprak zijn steun uit: "Met deze vuistregels leggen we als gemeente wat meer vrijheid en mogelijkheden, maar ook verantwoordelijkheid bij de markt." Hij wees op succesvolle projecten elders die met vergelijkbare vuistregels zijn begonnen.
De discussie over parkeren en verkeersafwikkeling was een rode draad in het debat. De heer Hofman van de VVD uitte zorgen over het autoluwe karakter van het gebied: "In de meeste straten is de auto helemaal niet toegestaan, lijkt het. We moeten wel genoeg parkeerplaatsen worden gecreëerd in de buurt om problemen te voorkomen."
Wethouder Langendijk reageerde op de zorgen door te benadrukken dat de verkeersafwikkeling en parkeernormen zorgvuldig zullen worden gemonitord en aangepast waar nodig. "We hebben een gedifferentieerde parkeernormen nota die stelt normen voor sociale woningen, sociale huurwoningen, voor de grote, voor de koopwoningen," legde hij uit.
De raadsleden spraken hun vertrouwen uit in de flexibele en organische aanpak van de gebiedsontwikkeling, waarbij samenwerking met eigenaren, ondernemers en andere betrokkenen centraal staat. Het voorstel werd uiteindelijk als hamerstuk naar de raad gestuurd, wat betekent dat het zonder verdere discussie zal worden aangenomen.
Met een voorbereidingskrediet van €520.000 is de gemeente klaar om de volgende stappen te zetten in de transformatie van De Frans. De komende jaren zullen in het teken staan van verdere planologische uitwerking en samenwerking met alle betrokken partijen. De ambitie is duidelijk: De Frans moet een levendige stadswijk worden waar iedereen wil wonen en werken.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft ingestemd met de stedenbouwkundige vuistregels voor de ontwikkeling van het gebied De Frans, nabij het Stationsgebied Dijk en Waard. Deze vuistregels zijn opgesteld in samenwerking met lokale partners en bieden een kader voor de integrale ontwikkeling van het gebied. Het doel is om De Frans te transformeren tot een aantrekkelijk, bereikbaar en duurzaam woon- en werkgebied. De vuistregels zijn gebaseerd op acht ruimtelijke principes, waaronder het gebruik van landschap als structurerend element en het creëren van een divers woningbouwprogramma. Er zijn geen inspraakreacties ontvangen tijdens de inzageperiode, waardoor de regels nu klaar zijn voor vaststelling. De transformatie van De Frans is een complexe opgave waarbij de gemeente een regisserende rol speelt. Er is een voorbereidingskrediet van €520.000 beschikbaar gesteld voor deze fase van de gebiedsontwikkeling. De verdere ontwikkeling zal plaatsvinden in samenwerking met eigenaren, ondernemers en andere betrokkenen, waarbij flexibiliteit en organische groei centraal staan.