Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Dienstverleningsovereenkomst Ontwikkelingsbedrijf NHN" voor de periode 2025-2031. Het doel is om de samenwerking tussen de 17 gemeenten in Noord-Holland Noord en de provincie met het Ontwikkelingsbedrijf NHN voort te zetten. De overeenkomst richt zich op het versterken van de regionale economische ontwikkeling en samenwerking. De eindevaluatie van de huidige overeenkomst toont aan dat ONHN een positieve bijdrage levert aan de regio. Scenario 2, de economische uitvoeringsorganisatie, wordt aanbevolen voor de nieuwe overeenkomst, met een focus op economische aspecten binnen het concept van brede welvaart.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met een duidelijke uiteenzetting van de evaluatie, scenario's en aanbevelingen. Het bevat alle relevante informatie voor de raad om een weloverwogen besluit te nemen.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van het voorgenomen besluit en geen wensen of bedenkingen in te dienen. Hoewel formeel niet verplicht, biedt het college de raad de mogelijkheid om aandachtspunten mee te geven.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met het voorgestelde scenario en de voortzetting van de dienstverleningsovereenkomst zonder wensen of bedenkingen. Dit impliceert een keuze voor continuïteit en versterking van de regionale economische samenwerking.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de doelen en de looptijd van de overeenkomst. Het is realistisch en tijdgebonden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van het voorgenomen besluit en geen wensen of bedenkingen in te dienen over de nieuwe dienstverleningsovereenkomst.
Participatie:
Er is sprake van participatie door middel van input van ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen via een vragenlijst voor de eindevaluatie. Ook zijn interviews gehouden met aandeelhoudende portefeuillehouders.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een kernonderwerp in het voorstel, maar de focus op brede welvaart kan impliceren dat duurzame economische ontwikkeling een rol speelt.
Financiële gevolgen:
De financiële bijdrage per gemeente blijft gebaseerd op het aantal inwoners, met jaarlijkse indexatie. De kosten zijn al opgenomen in de meerjarenbegroting van de gemeente Dijk en Waard, en er worden geen meerkosten verwacht ten opzichte van de huidige situatie.