Met elkaar in debat zijn
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
- Nicky Stammis - VVD
- Petra Feenstra - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jasper John - CDA
- Jan van der Starre - 50PLUS
Debat over Broekerveiling en Moties Veroorzaakt Verwarring in de Raad
In een chaotische raadsvergadering werd gedebatteerd over de toevoeging van de Broekerveiling aan de agenda. Verschillende partijen dienden moties in, wat leidde tot een verhitte discussie over de volgorde van behandeling.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de raadsvergadering van gisteravond ontstond er verwarring en discussie over de toevoeging van de Broekerveiling als agendapunt. De vergadering, die aanvankelijk soepel leek te verlopen, werd onderbroken door een debat over de volgorde van de agendapunten en de behandeling van verschillende moties.De voorzitter opende de discussie met de vraag of de Broekerveiling als agendapunt 8c kon worden toegevoegd. Mevrouw Visser had al een amendement rondgemaild naar de collega's, maar benadrukte dat volgens artikel 19.3 van het Reglement van Orde, als een partij het niet eens is met de bespreking op dezelfde avond, het onderwerp naar de volgende raadsvergadering kan worden verschoven. "Wij willen het graag volgende week bespreken," aldus Visser.
De heer Luther van Forum voor Democratie wilde echter zijn motie over de Broekerveiling direct behandelen. "Wij hebben de tafel gehad en zijn van mening dat het voldoende is besproken," stelde Luther. Hij vroeg om een schorsing om het amendement te beoordelen, wat leidde tot verdere discussie.
Mevrouw van Eijk en mevrouw Stammes sloten zich aan bij het verzoek om het onderwerp naar de volgende week te verschuiven, terwijl anderen, zoals mevrouw van het Schip, aandrongen op onmiddellijke behandeling. "Er staat een belangrijk punt nu te beslissen. Dat nogmaals vooruit schuiven vinden wij niet kunnen," benadrukte van het Schip.
Na een schorsing las de voorzitter het Reglement van Orde voor, waarin stond dat besluitvorming dezelfde avond kan plaatsvinden als de discussie daar aanleiding toe geeft. De heer de Boer diende een ordevoorstel in om het onderwerp die avond te behandelen, wat uiteindelijk door een meerderheid werd gesteund.
Naast de Broekerveiling werden er ook moties vreemd aan de orde van de dag toegevoegd, waaronder een motie over het voortbestaan van de pluktuin van Geesje en een motie van de ChristenUnie over oudere woningen in de eigen kern.
De vergadering eindigde met de vaststelling van de agenda, inclusief de toevoeging van de Broekerveiling als agendapunt 8c en de moties als punten 9a, 9b en 9c. De online agenda zou nog worden geüpdatet, zoals mevrouw Barros opmerkte.
De avond toonde de complexiteit van gemeentelijke besluitvorming en de noodzaak van duidelijke communicatie en respect tussen de partijen. "We zouden graag het respect krijgen van onze mederaadsleden," zei mevrouw Veenstra van de Partij van de Arbeid, een sentiment dat de toon van de avond goed samenvatte.