Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 04-10-2022, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Monique Bankras-van der Klein - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)

Gemeenteraad Dijk en Waard: Harmonisatie Welstandsbeleid Stuit op Discussie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft ingestemd met de Nota ruimtelijke kwaliteit Dijk en Waard 2022, die het welstandsbeleid harmoniseert na de fusie van Langedijk en Heerhugowaard. Het debat over dakopbouwen zorgde echter voor de nodige discussie.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van Dijk en Waard werd de Nota ruimtelijke kwaliteit 2022 besproken, een document dat de welstandscriteria voor bouwwerken in de nieuwe gemeente harmoniseert. De nota vervangt de eerdere welstandseisen van Heerhugowaard (2016) en Langedijk (2013) zonder nieuwe eisen toe te voegen. Dit moet zorgen voor duidelijkheid en rechtsgelijkheid. De nota treedt in werking na publicatie in het Gemeenteblad en op overheid.nl.

Het debat spitste zich toe op de regels rondom dakopbouwen. De fractie van Lokaal Dijk en Waard diende een amendement in om de regels voor dakopbouwen te verruimen. "We willen een servicegerichte gemeente zijn," aldus fractievoorzitter Kloosterboer. Het amendement stelt voor om niet per blok, maar per wijk te kijken naar de mogelijkheden voor dakopbouwen, zodat bewoners sneller een vergunning kunnen krijgen.

De discussie werd verder aangezwengeld door de VVD, die pleitte voor meer flexibiliteit in de regels. "Waarom kijken we niet gewoon per gemeente en laten we het los of het al wel of niet geplaatst is?" vroeg VVD-raadslid Hoeijenbos zich af. Hij stelde voor om alle mooie dakopbouwen in Dijk en Waard mogelijk te maken, mits ze voldoen aan bepaalde esthetische criteria.

Wethouder Langedijk legde uit dat de huidige nota een snelle vergunning mogelijk maakt voor één type dakopbouw. "Wil je daarvan afwijken, dan kan dat, maar dan moet je een ruimere procedure doorlopen," aldus de wethouder. Het amendement van Lokaal Dijk en Waard werd uiteindelijk aangenomen met 19 stemmen voor en 14 tegen.

De discussie over de harmonisatie van het welstandsbeleid toont aan dat er binnen de gemeenteraad verschillende visies bestaan over hoe de ruimtelijke kwaliteit van Dijk en Waard het beste kan worden gewaarborgd. Het aangenomen amendement biedt bewoners in bepaalde wijken nu meer mogelijkheden om hun woningen uit te breiden, wat volgens de voorstanders bijdraagt aan een servicegerichte gemeente.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft de Nota ruimtelijke kwaliteit Dijk en Waard 2022 vastgesteld als gevolg van de fusie tussen de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Deze nota harmoniseert het welstandsbeleid, waardoor gelijke welstandscriteria gelden voor bouwwerken in de nieuwe gemeente. De bestaande welstandseisen van beide voormalige gemeenten zijn samengevoegd zonder nieuwe eisen toe te voegen, wat zorgt voor duidelijkheid en rechtsgelijkheid. De eerdere nota's van Heerhugowaard (2016) en Langedijk (2013) worden ingetrokken. Er zijn geen nieuwe financiële gevolgen of risico's verbonden aan deze harmonisatie, en er is geen actieve communicatie of participatie met inwoners geweest, aangezien er geen nieuw beleid is voorgesteld. De nota treedt in werking na publicatie in het Gemeenteblad en op overheid.nl.

Documenten