- Jan van der Starre - 50PLUS
- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jasper John - CDA
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Perry Stet - D66
- Joris Koning - ChristenUnie (CU)
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Maarten Poorter - Burgemeester
Gemeenteraad Dijk en Waard Schrapt Verplichte Bootregistratie
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de pilot voor verplichte bootregistratie te beëindigen. Uit een evaluatie bleek dat de registratieplicht niet effectief was in het verminderen van overlast op het water. In plaats daarvan zal de gemeente zich richten op zichtbare handhaving en het vergemakkelijken van het melden van overlast.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de registratieplicht voor vaartuigen af te schaffen met een ruime meerderheid aangenomen. De evaluatie van de pilot, die onder meer een inwonersenquête omvatte, toonde aan dat het registratienummer zelden werd gebruikt voor het melden van overlast en niet bijdroeg aan betere handhaving. "Het werkt niet, het lukt niet, en dan gaan we niet voor het idee dat nog een aantal jaren voortzetten," aldus burgemeester Poorter.De gemeenteraad stemde met 26 stemmen voor en 6 tegen het voorstel om de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen en de registratieplicht te verwijderen. De gemeente zal zich nu richten op meer en strategisch toezicht op het water, wat volgens de evaluatie effectiever bleek in het beperken van overlast. Ook wordt het melden van overlast via de Fixi-app vergemakkelijkt.
Tijdens het debat werden verschillende amendementen en moties besproken. Authentiek Dijk en Waard diende een amendement in om de registratieplicht nog drie seizoenen voort te zetten, maar dit werd verworpen. "We moeten niet gaan doormodderen met een op zichzelf goed idee dat niet werkt," benadrukte de burgemeester.
Een motie van lokaal Dijk en Waard en de VVD om een integraal vaarbeleid op te stellen, werd eveneens verworpen. De wethouder recreatie, mevrouw Groot, gaf aan dat er volgend jaar een integraal recreatiebeleid wordt opgesteld, waarin ook de vaarproblematiek wordt meegenomen. "Het varen is veel meer dan alleen recreëren," stelde raadslid De Boer van lokaal Dijk en Waard. "We hebben een rijke historie die we moeten koesteren."
Een motie over het opruimen van wrakken werd wel unaniem aangenomen. De burgemeester gaf aan dat het opruimen van wrakken zorgvuldig moet gebeuren, maar dat de gemeente hier graag mee aan de slag gaat.
Met het besluit om de registratieplicht af te schaffen, zet de gemeente Dijk en Waard in op een andere aanpak om overlast op het water te verminderen. De focus ligt nu op zichtbare handhaving en het verbeteren van de meldingsmogelijkheden voor inwoners.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de pilot voor verplichte bootregistratie te beëindigen en de registratieplicht voor vaartuigen af te schaffen. De evaluatie van de pilot, die een inwonersenquête omvatte, toonde aan dat de registratieplicht niet effectief was in het verminderen van overlast op het water. Het registratienummer werd zelden gebruikt voor het melden van overlast en droeg niet bij aan betere handhaving. In plaats daarvan bleek meer en strategisch toezicht op het water effectiever in het beperken van overlast. De gemeenteraad heeft daarom besloten de Algemene plaatselijke verordening aan te passen en de registratieplicht te verwijderen. Het besluit werd aangenomen met 26 stemmen voor en 6 tegen. De gemeente zal zich nu richten op zichtbare handhaving en het vergemakkelijken van het melden van overlast via de Fixi-app. Er wordt ook rekening gehouden met een mogelijke toekomstige landelijke registratieplicht voor pleziervaartuigen.