Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 09-05-2023, Gemeenteraad
Met elkaar in debat zijn
  • Maarten Poorter - Burgemeester
  • Jan van der Starre - 50PLUS
  • Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
  • Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
  • Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
  • Jasper John - CDA
  • Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
  • Joris Koning - ChristenUnie (CU)

Gemeenteraad Dijk en Waard Schrapt Verplichte Bootregistratie na Ineffectieve Pilot


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de verplichte registratie van vaartuigen af te schaffen. Uit een evaluatie bleek dat de maatregel niet effectief was in het verminderen van overlast op het water. In plaats daarvan zal de gemeente zich richten op zichtbare handhaving en het vergemakkelijken van het melden van overlast.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel om de verplichte bootregistratie te beëindigen met een ruime meerderheid aangenomen. Van de 32 raadsleden stemden er 26 voor en 6 tegen. De beslissing volgde op een evaluatie van de pilot, die onder meer een inwonersenquête omvatte. Hieruit bleek dat het registratienummer zelden werd gebruikt voor het melden van overlast en niet bijdroeg aan betere handhaving.

"Meer en strategisch toezicht op het water blijkt effectiever te zijn in het beperken van overlast," aldus een woordvoerder van de gemeente. De gemeenteraad heeft daarom besloten de Algemene Plaatselijke Verordening aan te passen en de registratieplicht te verwijderen.

Tijdens het debat bedankte de heer Van der Starre het college voor de snelle beantwoording van vragen en de aanpassing van parkeernormen. Hij benadrukte dat er veel onduidelijkheid was over de grondprijzen en het aantal te bouwen woningen, maar dat een goed gesprek met de ambtenaren meer duidelijkheid had gebracht.

De heer Teselaar van de DOP sprak zijn steun uit voor het raadsvoorstel en benadrukte dat na een periode van 20 jaar het bouwplan rondom het gemeentehuis en stadshart eindelijk kon worden afgerond. "Als er geen zienswijzers door omwonenden worden ingediend, kunnen we versnellen," voegde hij toe.

De VVD, vertegenwoordigd door de heer Hoeyenbosch, complimenteerde het college voor het plan dat 100% koopappartementen omvat. Hij uitte echter zijn zorgen over het aantal parkeerplaatsen en de afwezigheid van sociale huurwoningen. "Het verbaast de VVD dat dit project geen enkele sociale huurwoning bevat, terwijl het coalitieakkoord spreekt van minimaal 30%," aldus Hoeyenbosch.

Mevrouw Van Eijk van GroenLinks erkende het gebrek aan sociale huurwoningen als een gemis, maar benadrukte dat toekomstige plannen deze balans wel zullen bevatten. "We zullen in de toekomst compenseren voor het feit dat we die woningen hier nu niet hebben kunnen bouwen," zei ze.

De wethouder erkende de worsteling over de sociale huurwoningen en benadrukte dat het huidige plan voldoet aan de kaders die in 2017 zijn vastgelegd. "We leggen niet voor niets dit plan aan u voor," aldus de wethouder.

Met de afschaffing van de verplichte bootregistratie zet de gemeente Dijk en Waard een stap richting effectievere handhaving op het water. De focus zal nu liggen op zichtbare handhaving en het vergemakkelijken van het melden van overlast via de Fixi-app. De gemeente houdt ook rekening met een mogelijke toekomstige landelijke registratieplicht voor pleziervaartuigen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de pilot voor verplichte bootregistratie te beëindigen en de registratieplicht voor vaartuigen af te schaffen. De evaluatie van de pilot, die een inwonersenquête omvatte, toonde aan dat de registratieplicht niet effectief was in het verminderen van overlast op het water. Het registratienummer werd zelden gebruikt voor het melden van overlast en droeg niet bij aan betere handhaving. In plaats daarvan bleek meer en strategisch toezicht op het water effectiever in het beperken van overlast. De gemeenteraad heeft daarom besloten de Algemene plaatselijke verordening aan te passen en de registratieplicht te verwijderen. Het besluit werd aangenomen met 26 stemmen voor en 6 tegen. De gemeente zal zich nu richten op zichtbare handhaving en het vergemakkelijken van het melden van overlast via de Fixi-app. Er wordt ook rekening gehouden met een mogelijke toekomstige landelijke registratieplicht voor pleziervaartuigen.

Documenten