Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 07-06-2023, Tafel Parelhof
Met elkaar in debat zijn
  • Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)

Gemeenteraad Dijk en Waard: Verwarring over Indexatiecijfers Recreatieschap Geestmerambacht


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten geen zienswijze af te geven over de jaarrekening 2022 van het Recreatieschap Geestmerambacht, maar wel over de begrotingswijziging 2023 en de begroting 2024. Het recreatieschap wordt verzocht om voor alle onderdelen het afgesproken indexatiecijfer te gebruiken, om verwarring te voorkomen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering van Dijk en Waard werd het voorstel besproken om geen zienswijze af te geven over de jaarrekening 2022 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De jaarrekening gaf volgens de raad een goed beeld van de financiële verplichtingen zonder aanleiding tot vragen. Echter, over de begrotingswijziging 2023 en de begroting 2024 werd wel een zienswijze afgegeven. De raad verzocht het recreatieschap om het afgesproken indexatiecijfer te hanteren, zoals vastgelegd in de Financiële Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen Noord-Holland Noord (FUGR).

De heer Hoeenbos uitte zijn zorgen over het gebruik van verschillende indexatiecijfers door het recreatieschap, wat volgens hem tot verwarring leidt. "Hoe kan het zijn dat het recreatieschap een begrotingswijziging 2023 en een begroting 2024 aanlevert, waarin van de afgesproken indexaties wordt afgeweken?" vroeg hij zich af. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat ambtelijk het bestaande beleid wordt voortgezet, vooral in een situatie waarin bestuurlijke besluiten ontbreken.

De heer Van Dongen van GroenLinks vroeg zich af of de natuurwaarden en biodiversiteit voldoende prioriteit krijgen in de plannen van het recreatieschap. Hij benadrukte het belang van een samenhangend plan voor natuur en recreatie. "Biodiversiteit is niet alleen een vlindersoortje erbij, maar zorgt voor schone lucht, fris water en een goede kwaliteit van de bodem," aldus Van Dongen.

Mevrouw Van der Zee van Lokaal Dijk en Waard deelde haar zorgen over een rechtszaak die de Stichting Beschermde Natuur van Geestmerambacht tegen het schap heeft aangespannen. Ze vroeg om meer informatie over de voortgang van het uitvoeringsprogramma en de financiële effecten daarvan.

Wethouder Lange Dijk reageerde op de vragen en gaf aan dat er door het ontbreken van Alkmaar geen quorum was, maar dat de stukken toch zijn aangeleverd. "U kunt nu een zienswijze opleveren en uiteindelijk is het dan aan de achterkant, als Alkmaar ook weer aanwezig is, mogelijk om daar een besluit over te nemen," legde hij uit.

De raad besloot dat het voorstel als bespreekstuk naar de gemeenteraad gaat, met de toezegging van de wethouder dat er meer informatie wordt verstrekt over de voortgang van het uitvoeringsprogramma. De vergadering werd afgesloten met de hoop op een goede en veilige thuiskomst voor alle aanwezigen.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten geen zienswijze af te geven over de jaarrekening 2022 van het Recreatieschap Geestmerambacht, omdat deze een goed beeld geeft van de financiële verplichtingen zonder aanleiding tot vragen. Wel is er een zienswijze afgegeven over de begrotingswijziging 2023 en de begroting 2024. Het recreatieschap wordt verzocht om voor alle onderdelen het afgesproken indexatiecijfer te gebruiken volgens de Financiële Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen Noord-Holland Noord (FUGR). Dit verzoek komt voort uit het gebruik van verschillende indexatiecijfers door het recreatieschap, wat verwarring veroorzaakt. De begroting 2024 is gebaseerd op de kadernota en de visie 2030, met als doel de recreatiegebieden verder te ontwikkelen en een evenwichtige financiële situatie te bereiken. De participantenbijdrage is iets verhoogd, maar valt binnen het gemeentelijke budget. Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente en er is geen participatie of inspraak geweest over dit voorstel. Het dagelijks bestuur van het recreatieschap zal een bestuurlijke reactie formuleren op de zienswijze.

Documenten