- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Mike Walter - CDA
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
Gemeente Dijk en Waard verzet zich tegen bezuinigingen GGD Hollands Noorden
De gemeente Dijk en Waard heeft haar zienswijze gegeven op de begroting 2024 en de jaarrekening 2022 van de GGD Hollands Noorden. De gemeente stemt niet in met de voorgestelde bezuinigingen die de kwaliteit van de dienstverlening zouden aantasten. In plaats daarvan stelt de gemeente voor om de algemene bijdrage per inwoner te verhogen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Dijk en Waard werd het voorstel besproken om de algemene bijdrage aan de GGD Hollands Noorden met €0,79 per inwoner te verhogen. Dit zou de kosten voor informatieveiligheid en privacybescherming moeten dekken zonder dat er bezuinigingen worden doorgevoerd. De gemeente stemt wel in met de jaarrekening 2022, maar vraagt de GGD om een plan van aanpak voor inkoop- en aanbestedingsrechtmatigheid en verbetering van risicomanagement.De discussie in de raad was levendig. Raadslid Van der Starre vroeg zich af hoe andere gemeenten tegenover de zienswijze staan: "Als wij als enige roepende in de woestijn dit gaan doen, dan lijkt het mij een bijna onhaalbare zaak." Mevrouw Lammerts uitte haar frustratie over de situatie: "Hoofdpijn krijg ik ondertussen van dit dossier."
De GGD Hollands Noorden kampt al enige tijd met problemen, waaronder een ICT-debacle dat bijna 5 miljoen euro heeft gekost zonder dat er een werkend systeem is opgeleverd. Ook zijn er twijfels over de rechtmatigheid van aanbestedingen, wat de accountant ertoe heeft gebracht om geen goedkeurende verklaring af te geven.
Mevrouw Prudom de Loder van D66 sloot zich aan bij de kritiek en benadrukte dat de lasten van het ICT-debacle niet op de bewoners mogen worden afgewenteld. "Dit is een debacle," zei ze. "De pijn neerleggen bij de burgers van Dijk en Waard is niet een goed plan."
De wethouder gaf aan dat er een klankbordgroep is opgericht om de problemen bij de GGD te onderzoeken en dat er dit jaar nog een verslag zal komen. "We hebben als college besloten u een negatieve zienswijze voor te leggen," aldus de wethouder. "We vragen om verbeterpunten."
De raad lijkt verdeeld over de aanpak. Terwijl sommige leden pleiten voor meer creativiteit in het zoeken naar oplossingen, benadrukken anderen het belang van samenwerking met andere gemeenten om een vuist te maken richting de GGD. "We moeten nu echt een signaal afgeven aan dit GGD, want genoeg is echt genoeg," aldus mevrouw Lammerts.
Het debat zal worden voortgezet in de raadsvergadering van 20 juni, waar mogelijk een amendement wordt ingediend om de zienswijze verder aan te scherpen.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Dijk en Waard heeft haar zienswijze gegeven op de begroting 2024 en de jaarrekening 2022 van de GGD Hollands Noorden. De gemeente stemt niet in met de begroting 2024 vanwege de voorgestelde bezuinigingen die de kwaliteit van de dienstverlening negatief beïnvloeden. Ze stelt voor om de algemene bijdrage met €0,79 per inwoner te verhogen om de kosten voor informatieveiligheid en privacybescherming te dekken, zonder bezuinigingen door te voeren. De gemeente stemt wel in met de jaarrekening 2022, maar vraagt de GGD om een plan van aanpak voor inkoop- en aanbestedingsrechtmatigheid en verbetering van risicomanagement. Deze zienswijze wordt aan het dagelijks bestuur van de GGD Hollands Noorden meegedeeld.