Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 08-02-2024, Tafel Parelhof
Met elkaar in debat zijn
  • Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
  • Robert Vermeulen - VVD

Gemeenteraad Debatteert over Kadernota Omgevingsdienst: Kostenneutraliteit en Robuustheid Centraal


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad heeft de concept kadernota 2025 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) besproken. Belangrijke thema's waren de integratie van de Omgevingswet en de vernieuwde Uitvoerings- & Handhavingsstrategie. De raad dringt aan op kostenneutraliteit en vraagt om duidelijkheid over robuustheidscriteria voordat financiële beslissingen worden genomen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering stond de concept kadernota 2025 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) centraal. De discussie richtte zich vooral op de integratie van de Omgevingswet en de vernieuwde Uitvoerings- & Handhavingsstrategie (U&H-strategie) voor de periode 2024-2027. De raad werd gevraagd om een zienswijze in te dienen, waarbij kostenneutraliteit en robuustheidscriteria de boventoon voerden.

Een belangrijk punt van discussie was de PM-post voor het Interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel (IBP). "Het gaat ons om het principe dat je eerst goed de discussie voert over wat die robuustheidscriteria inhouden," aldus een raadslid. De raad wil voorkomen dat er al financiële beslissingen worden genomen voordat er overeenstemming is over een transitieplan dat aan deze criteria voldoet.

De ChristenUnie uitte zorgen over de financiële haalbaarheid van de extra taken die de Omgevingswet met zich meebrengt. "Kunnen wij dat betalen?" was de prangende vraag. De raad benadrukte dat de verdere implementatie van de Omgevingswet en de U&H-strategie zoveel mogelijk kostenneutraal moet zijn. "Het gaat erom dat je goed met elkaar de financiën in ogenschouw neemt," werd er opgemerkt.

De wethouder reageerde op vragen over de financiële planning: "Afhankelijk van hoe snel het gaat, zou je het nog kunnen opnemen in de begroting, anders kan er een begrotingswijziging plaatsvinden." Hij benadrukte het belang van transparantie in het proces.

Een ander raadslid wees op de uitdagingen die de Omgevingsdienst ondervindt door decentralisaties vanuit het Rijk. "De rekening voor de robuustheid bij het Rijk en de provincies leggen is een traditionele discussie," merkte hij op, verwijzend naar eerdere ervaringen in het sociaal domein.

De vergadering concludeerde met instemming over de zienswijze, die als hamerstuk naar de besluitvorming van de Raad op 13 februari gaat. Ook werd besloten dat de omgevingsdienst geen participatieregeling hoeft op te stellen, gezien haar uitvoerende rol, en dat de raden actief geïnformeerd zullen worden over relevante ontwikkelingen.

Met deze zienswijze hoopt de gemeenteraad een duidelijke richting te geven aan de verdere implementatie van de Omgevingswet en de U&H-strategie, waarbij financiële verantwoordelijkheid en robuustheid centraal staan.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad bespreekt de concept kadernota 2025 van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) en wordt gevraagd om een zienswijze in te dienen. De belangrijkste punten in de nota zijn de integratie van de Omgevingswet en de vernieuwde Uitvoerings- & Handhavingsstrategie (U&H-strategie) voor 2024-2027. De raad stelt voor om de PM-post voor het Interbestuurlijk programma versterking VTH-stelsel (IBP) af te wijzen totdat er overeenstemming is over een transitieplan dat voldoet aan robuustheidscriteria. Ook wordt het Dagelijks Bestuur verzocht om kostenneutraliteit te overwegen bij de verdere implementatie van de Omgevingswet en de U&H-strategie. De indexatie van de bijdrage is vastgesteld op 3,94%, conform de afspraken in de Financiële Uitgangspunten Gemeenschappelijke Regelingen (FUGR). De raad benadrukt dat de verdere implementatie van de Omgevingswet en de U&H-strategie zoveel mogelijk kostenneutraal moet zijn. Er zijn geen alternatieven voor de zienswijze, en het niet indienen ervan kan worden gezien als instemming met de voorgestelde aanpak en financiële verhoging. De beslissing van de raad wordt aan het Dagelijks Bestuur van OD NHN kenbaar gemaakt, dat vervolgens een bestuurlijke reactie formuleert.

Documenten