- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Perry Stet - D66
- Friedel Nijman - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Jasper John - CDA
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Petra Pekema - 50PLUS
- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Dijk en Waard Blikt Vooruit: Omgevingsvisie 2047 Ter Inzage
De gemeente Dijk en Waard heeft een ambitieuze strategische omgevingsvisie gepresenteerd die de ruimtelijke ontwikkeling tot 2047 schetst. Het plan, dat voortvloeit uit de Omgevingswet, richt zich op verduurzaming, energietransitie en woningbouw binnen de bestaande bebouwde kom. Inwoners en belanghebbenden krijgen zes weken de tijd om hun zienswijzen te geven.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Dijk en Waard werd de strategische omgevingsvisie voor de komende 25 jaar besproken. Het plan, dat als leidraad dient voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen, werd door de meeste partijen als ambitieus en toekomstgericht bestempeld. De visie integreert verschillende opgaven zoals verduurzaming, energietransitie en woningbouw, en legt de nadruk op inbreiding binnen de bestaande bebouwde kom.De VVD stelde kritische vragen over de werkgelegenheid in de gemeente. "Er is een tekort van 14.000 arbeidsplaatsen," merkte VVD-raadslid Roeyenboom op. "Hoe gaan we dat oplossen?" De partij benadrukte de noodzaak van meer bedrijfsruimte om de werkgelegenheid te vergroten. D66 sloot zich hierbij aan en uitte zorgen over de mobiliteit: "Hoe gaan we de grote opgaven op het gebied van mobiliteit bewerkstelligen?"
De ChristenUnie prees de visie als ambitieus en sprak haar steun uit voor de ingeslagen koers, vooral op het gebied van woningbouw. "We moeten voorzichtiger zijn met het bouwen in het landelijk gebied," aldus de partij. GroenLinks en de PvdA waren enthousiast over de nadruk op vergroening en leefbaarheid. "Het plan had geschreven kunnen zijn door een GroenLinks-collega," grapte GroenLinks-raadslid Naarden.
Het CDA toonde zich onder de indruk van het ambitieniveau, maar stelde vragen over de uitvoerbaarheid. "Hoe realistisch zijn deze doelstellingen?" vroeg CDA-raadslid John. De partij vroeg zich af of de ambitie van 10.000 woningen niet verlaagd zou moeten worden.
Wethouder Langedijk benadrukte dat de visie een dynamisch document is dat ruimte biedt voor aanpassingen. "Het is een zoektocht die we samen moeten aangaan," zei hij. De wethouder gaf aan dat de gemeente werkt aan een regionale investeringsagenda om de infrastructuur te verbeteren, een punt dat door meerdere partijen werd aangestipt als prioriteit.
De omgevingsvisie wordt nu ter inzage gelegd, waarna inwoners en belanghebbenden hun feedback kunnen geven. Na verwerking van de zienswijzen wordt de definitieve visie ter vaststelling aan de raad voorgelegd. Het debat toonde aan dat er brede steun is voor de visie, maar ook dat er nog vragen en zorgen leven die in de komende weken verder besproken zullen worden.
Samenvatting van het voorstel
De strategische omgevingsvisie voor de gemeente Dijk en Waard is een toekomstgericht plan dat de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot 2047 schetst. Het document, dat voortvloeit uit de Omgevingswet, integreert verschillende opgaven en ambities, zoals verduurzaming, energietransitie, en woningbouw, binnen een beperkt beschikbare ruimte. De visie richt zich op het inbreiden binnen de bestaande bebouwde kom en het verbeteren van mobiliteit en infrastructuur. Een Omgevingseffectrapportage (OER) begeleidt de visie om de milieueffecten inzichtelijk te maken. De gemeenteraad heeft besloten de ontwerp-Omgevingsvisie en de OER vrij te geven voor zienswijzen, waarbij inwoners en belanghebbenden gedurende zes weken hun feedback kunnen geven. Na verwerking van deze zienswijzen wordt de definitieve visie ter vaststelling aan de raad voorgelegd. De visie zal dienen als kader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en wordt ondersteund door een strategische uitvoeringsagenda.