- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Hudson Louis - PvdA
- Els Nieuwland-Rijs - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Niek Hendriks - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Daan Pheijffer - D66
- Jasper John - CDA
- Robert Vermeulen - VVD
- Petra Pekema - 50PLUS
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Westpoort en Vaanpark: Nieuwe Stappen in de Woningbouwontwikkeling
De gemeente Dijk en Waard zet grote stappen in de ontwikkeling van de gebieden Westpoort en Vaanpark. Met een ambitieus plan voor honderden nieuwe woningen, wordt er hard gewerkt aan de toekomst van deze wijken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een recente presentatie aan de gemeenteraad werden de nieuwste ontwikkelingen rondom de bouwprojecten Westpoort en Vaanpark toegelicht. Deze gebieden zijn cruciaal voor de woningbouwambities van de gemeente, die streeft naar een evenwichtige mix van betaalbare en duurdere woningen.Vaanpark: Start van de Bouw in November
Vaanpark, ook wel bekend als 'de Schech', is al in een vergevorderd stadium. Het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan zijn eerder dit jaar vastgesteld, en de verkoop van de 343 appartementen is in volle gang. De bouw moet in november van dit jaar starten om te voldoen aan de voorwaarden van de Woningbouwimpuls (WBI) subsidie.
Westpoort: Een Groene Woonwijk in de Maak
Voor Westpoort zijn de plannen eveneens concreet. Het gebied zal 477 woningen tellen, met een sterke focus op betaalbare huur- en koopwoningen. Het stedenbouwkundig ontwerp benadrukt een groene leefomgeving, waarbij de natuur tot aan de voordeur van de woningen reikt. "Het landschap moet de stad intrekken," aldus Richard Colombijn van Bureau Rog, die betrokken is bij het ontwerp.
Diversiteit en Duurzaamheid
De bouwblokken in Westpoort zullen variëren in schaal, hoogte en kleur, maar vormen samen een harmonieuze eenheid. Belangrijke pijlers van het ontwerp zijn natuur en biodiversiteit, wonen aan het groen, wateropvang en avontuurlijk spelen. "We willen dat het landschap de verbinder wordt in de samenleving," zegt Colombijn.
Planning en Toekomst
De start van de woningbouw in Westpoort staat gepland voor 2026. De gemeente werkt momenteel aan het omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan, die in de loop van 2024 voor besluitvorming naar de raad komen. De grondexploitatie is financieel sluitend, wat een belangrijke stap is in de realisatie van de plannen.
Met deze ontwikkelingen zet Dijk en Waard een belangrijke stap in het realiseren van haar woningbouwambities, waarbij duurzaamheid en leefbaarheid centraal staan. De komende jaren zullen deze plannen verder vorm krijgen, met als doel een aantrekkelijke woonomgeving te creëren voor huidige en toekomstige inwoners.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Dijk en Waard heeft een Transitievisie Warmte opgesteld om te voldoen aan de nationale verplichting om uiterlijk in 2050 aardgasvrij te zijn. Deze visie, die per 1 januari 2024 van kracht wordt, harmoniseert de eerdere visies van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. De visie biedt richtlijnen en ondersteuning aan inwoners, bedrijven en samenwerkingspartners zoals woningcorporaties en netbeheerder Liander, om stapsgewijs over te schakelen naar duurzame warmtebronnen. De gemeenteraad heeft besloten om jaarlijks € 80.000 uit de reserve duurzaamheid beschikbaar te stellen voor de wijkgerichte uitvoering van de visie tot en met 2028. De visie benadrukt het belang van samenwerking en participatie met inwoners en andere betrokken partijen. Er wordt gewerkt aan wijkuitvoeringsplannen die vanaf 2025 van start gaan. Deze plannen zijn intensieve trajecten die samen met wijkbewoners worden uitgevoerd. De visie wordt minstens elke vijf jaar geactualiseerd om in te spelen op technische en maatschappelijke ontwikkelingen. Communicatie en informatievoorziening aan het publiek zijn belangrijke onderdelen van de uitvoering.