- Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Jasper John - CDA
Gemeenteraad Dijk en Waard kiest voor middenweg in financieel herstelplan GGD
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de middenvariant van het financieel herstelplan van de GGD Hollands Noorden te steunen. Dit plan is opgesteld om het verlies van bijna 4 miljoen euro, veroorzaakt door het stopzetten van het digitale dossier jeugdgezondheidszorg (GGiD), te dekken. De raad vraagt om verbeteringen in de bedrijfsvoering van de GGD om toekomstige mislukkingen te voorkomen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd uitgebreid gedebatteerd over de financiële gevolgen van het mislukte ICT-project van de GGD Hollands Noorden. Het project, dat samen met de GGD's van Utrecht en Twente werd opgezet, had moeten zorgen voor een nieuw digitaal kinddossier, maar liep uit op een debacle met een verlies van 3,9 miljoen euro voor de regio.GroenLinks en de PvdA uitten hun zorgen over de situatie. "Er is een hoop geld uitgegeven en we hebben niets. Wat zijn nu de consequenties?" vroeg een raadslid zich af. Beide partijen stelden voor om een extern onderzoek te laten uitvoeren door de gezamenlijke rekenkamers van Noord-Holland, om zo de controlefunctie van de raden te versterken.
D66 benadrukte het belang van een kritische evaluatie van de interne bedrijfsvoering van de GGD. "Wat is er precies fout gegaan? Dat moet verder onderzoek uitwijzen," stelde een fractielid. De VVD sprak van een "uitermate pijnlijk debacle" en vroeg zich af waarom er niet eerder geëvalueerd was.
De wethouder van Dijk en Waard, de heer Rep, erkende de ernst van de situatie en beloofde een snelle evaluatie. "Dit proces mag nooit meer op deze manier lopen," aldus de wethouder. Hij gaf aan dat er geen nieuw systeem ontwikkeld zal worden, maar dat er een bestaand pakket aangeschaft zal worden.
Hoewel er een amendement was ingediend om de evaluatie aan te scherpen, riep de wethouder op om het amendement niet in te dienen. "Geef ons de gelegenheid om samen met een externe partij dat onderzoek te doen," pleitte hij.
De raad besloot uiteindelijk om de middenvariant van het herstelplan te steunen, waarbij zowel de GGD als de gemeenten een deel van het verlies dragen. Het herstelplan moet binnen vier jaar de negatieve algemene reserve aanzuiveren om provinciaal toezicht te voorkomen. De discussie over de rol van de rekenkamers en de mogelijke motie hierover zal in de komende weken verder worden uitgewerkt.
Samenvatting van het voorstel
In november 2022 besloot het Algemeen bestuur van de GGD Hollands Noorden (GGD HN) te stoppen met het digitale dossier jeugdgezondheidszorg (GGiD), wat leidde tot een financieel verlies van €3.923.290. Om dit verlies te dekken, heeft het Dagelijks bestuur een financieel herstelplan voorgesteld met drie varianten: maximaal, minimaal en midden. De gemeenteraad van Dijk en Waard kiest voor de midden variant, waarbij de GGD HN een deel van het verlies zelf dekt en de rest door de gemeenten wordt gedragen. De raad stemt in met deze variant en vraagt de GGD om de bedrijfsvoering te verbeteren om toekomstige mislukkingen te voorkomen. Het bedrag van €465.444 wordt ten laste gebracht van de realisatie 2022. Het herstelplan moet de negatieve algemene reserve binnen vier jaar aanzuiveren om provinciaal toezicht te voorkomen.