- Anja Grim - D66
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Perry Stet - D66
Dijk en Waard Stelt Toekomstvisie Open voor Publieke Feedback
De gemeente Dijk en Waard heeft haar strategische omgevingsvisie tot 2047 gepresenteerd, waarin verduurzaming, energietransitie en woningbouw centraal staan. Inwoners krijgen zes weken de tijd om hun mening te geven over het plan.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Dijk en Waard werd de strategische omgevingsvisie voor de komende decennia besproken. Het plan, dat voortvloeit uit de Omgevingswet, schetst een toekomst waarin de gemeente zich richt op inbreiding binnen de bestaande bebouwde kom, verbetering van mobiliteit en infrastructuur, en het behoud van groen en recreatiegebieden. De visie wordt begeleid door een Omgevingseffectrapportage (OER) om de milieueffecten inzichtelijk te maken.Mevrouw Le Vever van Postad Maxwand presenteerde de visie en benadrukte de noodzaak van een integrale aanpak. "We willen 5000 nieuwe woningen kwalitatief inpassen in Dijk en Waard en onze bedrijventerreinen transformeren om ruimte te houden voor nieuwe en bestaande bedrijvigheid," aldus Le Vever. Ze wees erop dat de gemeente in het verleden vooral heeft uitgebreid, wat heeft geleid tot meer autogebruik en druk op de beschikbare ruimte.
De visie roept op tot verdichting in de bestaande centra en het afschalen van grote uitbreidingen in gebieden zoals Langedijk West. Dit zou moeten leiden tot meer groen en betere voorzieningen in de bebouwde omgeving. Ook wordt er gepleit voor een herziening van de mobiliteitsaanpak, met meer ruimte voor fietsen en wandelen en minder voor auto's.
Tijdens het debat uitten raadsleden hun zorgen over de haalbaarheid van de visie. "Hoe realistisch is deze visie? We verwachten een bevolkingstoename die al voor 2030 kan plaatsvinden," stelde een raadslid van de VVD. Ook de vraag hoe de vergroening en mobiliteitsoplossingen gefinancierd moeten worden, kwam aan bod.
De visie is nu vrijgegeven voor zienswijzen, waarbij inwoners en belanghebbenden hun feedback kunnen geven. Na verwerking van deze zienswijzen wordt de definitieve visie ter vaststelling aan de raad voorgelegd. De visie zal dienen als kader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en wordt ondersteund door een strategische uitvoeringsagenda.
De gemeenteraad zal op 26 maart oordeelsvormend en op 2 april besluitvormend over de visie vergaderen. Tot die tijd kunnen inwoners hun stem laten horen en bijdragen aan de toekomst van Dijk en Waard.
Samenvatting van het voorstel
De strategische omgevingsvisie voor de gemeente Dijk en Waard is een toekomstgericht plan dat de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot 2047 schetst. Het document, dat voortvloeit uit de Omgevingswet, integreert verschillende opgaven en ambities, zoals verduurzaming, energietransitie, en woningbouw, binnen een beperkt beschikbare ruimte. De visie richt zich op het inbreiden binnen de bestaande bebouwde kom en het verbeteren van mobiliteit en infrastructuur. Een Omgevingseffectrapportage (OER) begeleidt de visie om de milieueffecten inzichtelijk te maken. De gemeenteraad heeft besloten de ontwerp-Omgevingsvisie en de OER vrij te geven voor zienswijzen, waarbij inwoners en belanghebbenden gedurende zes weken hun feedback kunnen geven. Na verwerking van deze zienswijzen wordt de definitieve visie ter vaststelling aan de raad voorgelegd. De visie zal dienen als kader voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en wordt ondersteund door een strategische uitvoeringsagenda.