- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Richard den Bak - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Nieuwe Woningbouwplannen in Heerhugowaard: Groen Licht voor 40 Woningen
De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft ingestemd met een bestemmingsplan dat de herontwikkeling van een glastuinbouwperceel aan de Jan Glijnisweg 89d mogelijk maakt. Het plan voorziet in de bouw van maximaal 40 woningen in een bosrijke omgeving, wat bijdraagt aan de gemeentelijke woningbouwambities.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om het glastuinbouwbedrijf Amigo Plant te verplaatsen naar het Altongebied en het perceel te herontwikkelen voor woningbouw, positief ontvangen. De heer Den Bak van Senioren Dijk en Waard sprak zijn steun uit voor het plan, maar benadrukte het belang van een nieuwe straatnaam om verwarring met huisnummers te voorkomen. "We hopen dat er genoeg ruimte wordt gecreëerd voor bezoekersparkeerplaatsen en dat er ook nagedacht wordt over plekken voor hulpdiensten," voegde hij toe.De heer Van der Starre van 50PLUS prees de locatie en de vermindering van verkeersoverlast door de verplaatsing van Amigo Plant. Hij uitte echter zijn zorgen over het aantal sociale woningen in het project. "Ik wil een duidelijk antwoord op mijn vraag over hoeveel sociale koop- of huurwoningen er komen," stelde hij.
GroenLinks en de PvdA, vertegenwoordigd door de heer Naarden, zagen het plan als een kans voor duurzame woningbouw en benadrukten de voordelen van de verplaatsing van Amigo Plant naar een gebied met betere infrastructuur voor glastuinbouw. "Dit levert een mooie CO2-reductie op, vergelijkbaar met 750 woningen," aldus Naarden.
De VVD, bij monde van de heer Hoeyenbosch, steunde het plan eveneens en zag het als een passende invulling van het terrein. "Wat ons betreft kan dit voorstel als een hamerstuk naar de Raad," stelde hij.
Wethouder Langedijk benadrukte de voordelen van het plan, waaronder de toevoeging van bijzondere woningen en de realisatie van een bedrijfsverplaatsing. Hij erkende dat de 30% norm voor sociale huurwoningen niet in elk project haalbaar is, maar wees op andere locaties waar deze doelstelling wel wordt nagestreefd.
De discussie over het al dan niet als hamerstuk behandelen van het voorstel leidde tot enige verwarring. Uiteindelijk werd besloten dat het plan als bespreekstuk naar de Raad gaat, na een verzoek van de heer Van der Starre om het verder te bespreken binnen zijn fractie.
Met de vaststelling van het bestemmingsplan zet Heerhugowaard een stap richting de realisatie van een gevarieerd woningaanbod, hoewel de discussie over sociale woningbouw voorlopig nog niet ten einde lijkt.
Samenvatting van het voorstel
Het bestemmingsplan voor Jan Glijnisweg 89d in Heerhugowaard maakt de herontwikkeling van een glastuinbouwperceel mogelijk, waarbij maximaal 40 woningen in een bosrijke omgeving worden gerealiseerd. De bestaande bedrijfswoningen worden omgezet naar reguliere woningen, en het glastuinbouwbedrijf Amigo Plant verhuist naar het Altongebied. De gemeenteraad heeft besloten het bestemmingsplan vast te stellen, inclusief aanvullende welstandscriteria en zonder exploitatieplan, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd. Het plan draagt bij aan de gemeentelijke woningbouwambities en voorziet in een gevarieerd woningaanbod. Er is één zienswijze ingediend, die geen aanpassing van het plan vereist. De kosten worden gedragen door de ontwikkelaar, en de financiële uitvoerbaarheid is gewaarborgd. Na vaststelling volgt een beroepstermijn van zes weken voordat het plan in werking treedt.