- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Rob Lute - Forum voor Democratie (FVD)
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Nicky Stammis - VVD
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
Nieuwe APV Dijk en Waard: Harmonisatie of Hoofdpijndossier?
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld, waarmee de regels van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard worden geharmoniseerd. Dit besluit, dat voortvloeit uit de bestuurlijke fusie, stuit echter op gemengde reacties binnen de raad.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat over de nieuwe APV, die regels over openbare orde, veiligheid, evenementen en overlastbestrijding harmoniseert, kwamen diverse zorgen en vragen naar voren. De heer Tesselaar van de DOP vroeg zich af of de evaluatie van het vaarseizoen, zoals eerder besloten in Langedijk, nog steeds aan de orde is. "De overige stukken kunnen wat ons betreft onze instemming vinden," voegde hij toe.De heer Luther van Forum voor Democratie uitte zijn scepsis over de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan, terwijl mevrouw Henk van de PvdA kritiek uitte op het participatieproces. "Toezeggingen moeten nagekomen worden," benadrukte ze, wijzend op het ontbreken van een beloofd telefoonnummer voor overlastmeldingen.
Mevrouw Visser van de ChristenUnie deelde deze zorgen en benadrukte het belang van een zorgvuldig proces. "Liever een goed effectief proces dan haastwerk," stelde ze. Ook zij miste toezeggingen, zoals het beschikbaar maken van een telefoonnummer voor inwoners die overlast ervaren.
De heer Poland van D66 richtte zich op de juridische status van de evenementenkalender en pleitte voor soepelheid bij het vergunnen van evenementen. "Wij zijn voor een evenementen kalender, maar de vraag is of je altijd wil dat het een weigeringsgrond vormt," aldus Poland.
Mevrouw Stammes van de VVD vroeg om verduidelijking over de gebiedsindeling en de verschillende sluitingstijden voor horeca in Langedijk en Heerhugowaard. "Alle ondernemers in onze gemeente moeten dezelfde kansen krijgen," benadrukte ze.
Lokaal Dijk en Waard, vertegenwoordigd door mevrouw Kloosterboer, sprak haar tevredenheid uit over de betrokkenheid van inwoners en ondernemers bij het proces. "Wij zullen zowel bij inwoners als ondernemers de oren goed te luisteren blijven leggen," verzekerde ze.
GroenLinks, bij monde van de heer Naarden, uitte zijn zorgen over de haast waarmee de APV wordt vastgesteld. "We denken dat de APV nog niet helemaal af is," stelde hij.
Burgemeester Rehwinkel benadrukte het belang van de nieuwe APV voor de duidelijkheid en handhaving binnen de gemeente. "Wij proberen evenementen zoveel mogelijk mogelijk te maken," verklaarde hij, terwijl hij ook toezegde dat er een telefoonnummer voor overlastmeldingen zou komen.
Ondanks de oproep van het college om de APV snel vast te stellen, besloot de raad om het onderwerp als bespreekstuk te agenderen voor de vergadering van 5 juli. Het debat toonde aan dat, hoewel de harmonisatie van regels noodzakelijk is, er nog veel vragen en zorgen leven binnen de gemeenteraad van Dijk en Waard.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft de Algemene Plaatselijke Verordening (Apv) Dijk en Waard 2022 vastgesteld, waarmee de afzonderlijke Apv's van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard worden ingetrokken. Deze nieuwe verordening harmoniseert regels over openbare orde, veiligheid, evenementen, en overlastbestrijding. De vaststelling is noodzakelijk vanwege de bestuurlijke fusie en de wettelijke vereisten om binnen twee jaar na de fusiedatum nieuwe regelgeving te implementeren. De Apv Dijk en Waard 2022 volgt grotendeels de Model APV van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, met aanpassingen die specifiek zijn voor de lokale context. Er is een participatietraject gevolgd, vooral met betrekking tot horecaregels, waarbij inwoners en ondernemers hun input konden geven. De nieuwe regels worden gepubliceerd en zijn beschikbaar op de gemeentelijke website.