Met elkaar in debat zijn
- Quincy Naarden - GroenLinks (GL)
- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
"Evenementenbeleid Langedijk: Harmonisatie of Verwarring?"
De gemeenteraad van Dijk en Waard debatteerde over de intrekking van het evenementenbeleid van de voormalige gemeente Langedijk. Het doel is om te harmoniseren met het beleid van Heerhugowaard, maar de discussie riep vragen op over duidelijkheid en participatie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Dijk en Waard stond de intrekking van het evenementenbeleid van Langedijk centraal. De harmonisatie met het beleid van Heerhugowaard is noodzakelijk, maar roept vragen op over de uitvoering en de betrokkenheid van inwoners. Wethouder Does gaf een toelichting op de plannen en benadrukte dat het nieuwe beleid meer ruimte biedt voor maatwerk en participatie."Het is logisch om de elementen die een plek kunnen krijgen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) daar ook op te nemen," aldus wethouder Does. Hij legde uit dat de intrekking van het oude beleid noodzakelijk is om evenementen in de regio mogelijk te blijven maken. "Op basis van het oude beleid kan er eigenlijk in het Langedijkse deel bijna niets meer gebeuren."
De discussie in de raad draaide vooral om de vraag hoe het nieuwe beleid eruit zal zien en hoe de participatie van inwoners wordt vormgegeven. Mevrouw Van het Schip vroeg zich af of er een nieuw, geharmoniseerd evenementenbeleid komt voor Dijk en Waard. "Gaan we ook echt weer een nieuw evenementenbeleid maken, of blijft het verdeeld in verschillende delen?" vroeg ze.
De heer Visser van D66 benadrukte het belang van participatie en vroeg of het college van plan is om een uitgebreid participatietraject te organiseren, vergelijkbaar met eerdere trajecten in Heerhugowaard. "Volgens mij moeten we gewoon met alle stakeholders om tafel om het gebied of de locatieprofielen vast te stellen," stelde hij.
Ook de zorgen over de juridische houdbaarheid van verleende vergunningen kwamen aan bod. De heer Naarden uitte zijn bezorgdheid over het risico dat vergunningen, verleend onder het oude beleid, geen stand kunnen houden bij de rechtbank. "Is het niet correcter om eerst de APV en een verordening fysieke leefomgeving vast te stellen?" vroeg hij.
Wethouder Does verzekerde de raad dat er geen sprake is van een sluipweg om onder rechterlijke uitspraken uit te komen. Hij benadrukte dat het nieuwe beleid juist meer ruimte biedt voor maatwerk en dat de omgevingsdienst betrokken is bij het toetsen van geluidsnormen en andere aspecten van evenementen.
De conclusie van het debat was dat de raad het onderwerp gezamenlijk met de APV wil behandelen in de raadsvergadering over twee weken. Dit moet voorkomen dat er een leemte ontstaat in de regelgeving. De wethouder gaf aan dat het college dit advies ondersteunt en dat er gewerkt wordt aan een helder en participatief proces voor de inwoners van Dijk en Waard.