Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 07-02-2023, Tafel de Binding
Met elkaar in debat zijn
  • Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
  • Daan Pheijffer - D66

Gemeenteraad Dijk en Waard: Kritiek op Kadernota Recreatieschap Geestmerambacht


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft tijdens een recent debat de kadernota 2024 van het Recreatieschap Geestmerambacht besproken. De raad benadrukte het belang van een gedegen sturingsinstrument en uitte zorgen over de voorgestelde personeelsuitbreiding.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Dijk en Waard stond de kadernota 2024 van het Recreatieschap Geestmerambacht centraal. De nota, die plannen voor het komende jaar bevat, vraagt om een zienswijze van de gemeente. Een belangrijk punt van discussie was het gebruik van een in 2022 ontwikkeld dashboard als sturingsinstrument, dat naast de reguliere planning- en controlcyclus moet worden ingezet.

De raad benadrukte dat dit dashboard ook jaarlijkse en tussentijdse risicoanalyses moet bevatten en inzicht moet geven in structurele inkomsten. "Het is cruciaal dat we tijdig kunnen bijsturen voor een evenwichtig financieel perspectief," aldus een raadslid.

Een ander punt van zorg was de voorgestelde uitbreiding van het personeelsbestand met 4 FTE. "Wij vinden die 4 FTE veel te veel," stelde een raadslid. "30% overhead is erg veel, en we kunnen ons niet vinden in deze zienswijze van het college."

D66-raadslid Pheifer sloot zich deels aan bij deze kritiek: "Wij vinden 4 FTE voor 3 FTE vrij veel. We hebben gelezen dat het college akkoord wil gaan met een deel van de financiering, maar niet het gehele bedrag. Wat wordt er precies met monitoren bedoeld?"

Wethouder Langendijk reageerde op de vragen en opmerkingen: "Dit verzoek stond ook vorig jaar in de financiële stukken en toen hebben we het niet gehonoreerd omdat er geen onderbouwing was. Nu is er wel een onderbouwing, maar het moet een realistisch verhaal zijn. 3 FTE voor meer dan 4 FTE vindt het college geen realistisch verhaal."

De raad benadrukte verder het belang van inzicht in de ontwikkeling van woonverzoeken, zodat toekomstige verzoeken beter kunnen worden beoordeeld. "Neem ons de komende jaren mee in die ontwikkeling, zodat we beter inzicht krijgen in de toename of afname en hoeveel tijd het kost," aldus Langendijk.

De zienswijzen van de gemeenteraad zullen worden verwerkt in de conceptbegroting 2024, die in april 2023 aan de raad wordt toegestuurd. Het algemeen bestuur stelt de definitieve programmabegroting in juli 2023 vast.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Dijk en Waard bespreekt de kadernota 2024 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De kadernota bevat plannen voor 2024 en vraagt om een zienswijze van de gemeente. De raad wil dat het recreatieschap een in 2022 ontwikkeld dashboard vanaf 2023 gebruikt als sturingsinstrument, naast de reguliere planning- en controlcyclus. Dit dashboard moet ook jaarlijkse en tussentijdse risicoanalyses bevatten en inzicht geven in structurele inkomsten gekoppeld aan de visie en uitvoeringsprogramma's. De raad benadrukt het belang van tijdige bijsturing voor een evenwichtig financieel perspectief. Er zijn geen financiële gevolgen voor de gemeente, en de participantenbijdragen zijn al vastgesteld. Het recreatieschap zal hogere kosten en opbrengsten hebben door inflatie, wat een neutraal effect voor de participanten oplevert. Het dagelijks bestuur van het recreatieschap verwerkt de zienswijzen in de conceptbegroting 2024, die in april 2023 aan de raad wordt toegestuurd. Het algemeen bestuur stelt de definitieve programmabegroting in juli 2023 vast.

Documenten