Met elkaar in debat zijn
- Maarten Poorter - Burgemeester
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Perry Stet - D66
- Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Jan van der Starre - 50PLUS
- Joris Koning - ChristenUnie (CU)
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Fietsendiefstal station Heerhugowaard: Raad eist actie
De gemeenteraad van Dijk en Waard debatteerde fel over de toenemende fietsendiefstallen bij station Heerhugowaard. De motie voor betere beveiliging van de fietsenstalling kreeg brede steun, maar de aanpak blijft onderwerp van discussie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week stond de veiligheid van de fietsenstalling bij station Heerhugowaard centraal. De aanleiding was een reeks diefstallen die de gemoederen flink bezighoudt. "Fietsendiefstal is een van de meest zichtbare vormen van criminaliteit en heeft direct invloed op het veiligheidsgevoel van onze inwoners," stelde de heer Stet van D66.Senioren Dijk en Waard diende een motie in om de beveiliging te verbeteren. "Wat in onze buurgemeente Alkmaar mogelijk is, moet hier toch ook realiseerbaar zijn," aldus mevrouw van Ruitenbeek. De partij pleit voor persoonlijke bewaking, maar erkent dat de verantwoordelijkheid bij ProRail en NS ligt.
De VVD, bij monde van de heer Nieuwenhuizen, stelde voor om te beginnen met een pilot. "Gezien de frequentie van de diefstallen is het wellicht noodzakelijk om tijdelijk toezicht toe te voegen," zei hij. Hij wees erop dat permanente bewaking de stallingskosten voor gebruikers zou verdubbelen.
Wethouder Langedijk gaf aan dat er al gesprekken gaande zijn met NS en ProRail. "We zijn aan het werk voor een nieuw station en kijken hoe we de fietsenstalling zo veilig mogelijk kunnen inrichten," zei hij. Hij benadrukte dat de huidige situatie een bewaakte selfservice fietsenstalling betreft, wat volgens de richtlijnen van NS en ProRail passend is voor de locatie.
Mevrouw Boscher van BVNL suggereerde de inzet van boa's of burgerinitiatieven als tijdelijke oplossing. "Er zijn vast mensen die het fijn vinden om toezicht te houden," stelde ze voor. De wethouder reageerde hierop door te benadrukken dat de zoektocht naar een professionele oplossing voorop staat.
De motie leidde tot een korte schorsing voor intern overleg binnen de fracties. De uitkomst van dit overleg en de uiteindelijke stemming over de motie worden in een volgende raadsvergadering verwacht. Ondertussen blijft de gemeente in gesprek met NS en ProRail om tot een passende oplossing te komen.