- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Richard den Bak - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Daan Pheijffer - D66
- Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Heerhugowaard omarmt nieuwe strategie voor historische linten
De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft unaniem ingestemd met de strategie 'Samen werken aan de linten', die de bescherming en ontwikkeling van historische wegen in de gemeente moet waarborgen. De strategie, die op 24 januari 2018 in werking treedt, biedt ruimte voor burgerinitiatieven binnen duidelijke kaders en is ontworpen om 'omgevingswetproof' te zijn.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 23 januari 2018 werd het voorstel om de nieuwe strategie voor de historische linten in Heerhugowaard vast te stellen, met enthousiasme ontvangen. De strategie vervangt eerdere visies en is een reactie op sociale en maatschappelijke veranderingen, evenals de behoefte van bewoners om meer mogelijkheden te verkennen binnen de huidige regelgeving.De heer Den Bak van Senioren Dijkenwaard benadrukte het belang van het behoud van de historische linten, zoals de Middenweg, Jan Glijnisweg en Rustenburgerweg, die als cultureel erfgoed worden beschermd. "We leven tenslotte niet in een openluchtmuseum," merkte hij op, terwijl hij de balans tussen behoud en vernieuwing prees.
D66-raadslid de heer Vijver uitte zijn verbazing over de keuze om de visie van de voormalige gemeente Heerhugowaard te gebruiken voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard. "In hoeverre is deze visie toepasbaar op onze nieuwe gemeente?" vroeg hij zich af, wat leidde tot een verduidelijking dat de strategie specifiek voor Heerhugowaard geldt.
Mevrouw Kloosterboer van de lokale partij DOP sprak haar steun uit voor het voorstel, maar wees op vragen van inwoners over mantelzorgwonen. Ze benadrukte dat er behoefte is aan duidelijkheid over de regels rondom mantelzorgwonen en kangoeroewonen, waarbij meerdere generaties samenwonen.
GroenLinks-raadslid de heer Van Dongen en mevrouw Van 't Schip van de DOP pleitten voor een bredere discussie over de integratie van de lintenvisie in de bestemmingsplannen van de gehele gemeente Dijk en Waard. "We willen dat erfgoed koesteren," aldus Van 't Schip.
De wethouder erkende de behoefte aan verdere harmonisatie en verduidelijkte dat de strategie voor Heerhugowaard is bedoeld. Hij stelde voor om de omgevingsvisie als eikmoment te gebruiken om te bepalen hoe de linten en het erfgoed in de toekomst geborgd kunnen worden.
Met de unanieme goedkeuring van de strategie 'Samen werken aan de linten' zet Heerhugowaard een belangrijke stap in het behoud en de ontwikkeling van haar historische wegen, terwijl er ruimte blijft voor vernieuwing en burgerparticipatie. Het voorstel zal als hamerstuk naar de Raad gaan, waarmee de weg vrij is voor de implementatie van de nieuwe strategie.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft op 23 januari 2018 unaniem de nieuwe strategie 'Samen werken aan de linten' aangenomen. Deze strategie vervangt alle eerdere visies op de linten in Heerhugowaard en treedt een dag na vaststelling in werking. De strategie is ontwikkeld in reactie op sociale en maatschappelijke veranderingen en de behoefte van bewoners om meer mogelijkheden te verkennen binnen de huidige regelgeving. De linten, gevormd door historische wegen zoals de Middenweg, Jan Glijnisweg en Rustenburgerweg, worden beschermd als cultureel erfgoed. De strategie is ontworpen om 'omgevingswetproof' te zijn en biedt duidelijkheid over lopende dossiers. Er is veel belang gehecht aan burgerparticipatie en betrokkenheid van inwoners bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie. De strategie biedt ruimte voor initiatieven van bewoners binnen duidelijke kaders, waarbij maatwerk mogelijk is. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen en de communicatie over de strategie zal via lokale publicaties plaatsvinden. Evaluatie van de strategie zal plaatsvinden indien er voortdurende discussie ontstaat over de vastgestelde uitgangspunten.