- Robert Vermeulen - VVD
- Joris Koning - ChristenUnie (CU)
- Stefan Brau - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Petra Pekema - 50PLUS
Gemeenteraad Debatteert over Najaarsrapportage: "Een Positieve Ontwikkeling, maar met Vragen"
De gemeenteraad van Dijkenwaard besprak de Najaarsrapportage 2023, waarin financiële en beleidsmatige afwijkingen in de begroting van 2023 tot medio september worden gepresenteerd. Het voorstel omvat budgetoverhevelingen naar 2024 en wijzigingen in de reserves. De rapportage belooft een positief begrotingssaldo, maar roept ook vragen op.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de Najaarsrapportage 2023 besproken, een document dat de gemeenteraad informeert over de financiële en beleidsmatige afwijkingen in de begroting van het lopende jaar. De rapportage stelt enkele budgetoverhevelingen naar 2024 voor en vraagt de raad om de mutaties in de begroting vast te stellen. Na goedkeuring worden de wijzigingen definitief doorgevoerd.Wethouder Ruitenweer opende de discussie door te benadrukken dat de rapportage een actueel beeld geeft van de financiële situatie van de gemeente. "Wij horen graag uw standpunt over dit voorstel," aldus de wethouder.
De heer Vermeulen van de VVD prees de leesbaarheid van de rapportage, maar had vragen over specifieke verschuivingen. Hij vroeg onder meer waarom het onderzoek naar digitale toegankelijkheid is uitgesteld en hoe de gemeente werkt aan een beter vestigingsklimaat voor het MKB. Ook uitte hij zorgen over de financiële verschuivingen binnen de jeugdhulp. "Hoe groot zijn de wachtlijsten en zijn die korter geworden?" vroeg hij.
De heer Koning van de ChristenUnie wees op de positieve wijziging van het begrotingssaldo, maar had vragen over de middelen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. "Hebben deze wijzigingen impact op de komende jaren?" vroeg hij zich af. Hij pleitte ook voor een meer leesbare begroting en tussenrapportages.
De DOP, vertegenwoordigd door de heer Berouw, toonde zich tevreden met de financiële stabiliteit van de gemeente en had geen verdere vragen. "Overhevelingen zijn onvermijdelijk, dat doen we ook in ons dagelijks leven," merkte hij op.
Mevrouw Van Ruitenbeek van Senioren Dijkenwaard uitte haar zorgen over de vele oranje en rode stoplichten in de rapportage. Ze vroeg om meer uitleg over de mobiliteitskosten voor personeel en de kosten binnen het sociaal domein. "Het zou fijn zijn als er bij de posten van de jeugdzorg wat extra uitleg komt," stelde ze voor.
Wethouder Ruitenweer erkende dat sommige vragen technisch van aard waren en beloofde schriftelijke antwoorden. Hij legde uit dat de kosten binnen de WMO goed waren begroot en dat de jeugdzorg meer vraag kende dan verwacht. Over de opvang van Oekraïners zei hij: "We hanteren het voorzichtigheidsbeginsel."
De vergadering werd afgesloten met de conclusie dat het onderwerp als hamerstuk naar de raadsvergadering van 19 december gaat, tenzij de technische vragen van de heer Vermeulen nog verdere bespreking vereisen. "Een positieve ontwikkeling, maar er zijn nog vragen," vatte de voorzitter samen.
Samenvatting van het voorstel
De Najaarsrapportage 2023 informeert de gemeenteraad over financiële en beleidsmatige afwijkingen in de begroting van 2023 tot medio september. Er worden enkele budgetoverhevelingen naar 2024 voorgesteld. De raad wordt gevraagd de rapportage vast te stellen en de mutaties in de begroting te verwerken. Dit omvat administratieve overhevelingen tussen programma's en specifieke budgetoverhevelingen naar 2024 voor projecten die niet in 2023 zijn afgerond. Ook worden er wijzigingen in de reserves voorgesteld om afwijkingen in de baten en lasten te dekken. Na verwerking van de najaarsrapportage wordt het begrotingssaldo voor 2023 positief beïnvloed. De rapportage wordt niet extern gecommuniceerd en na goedkeuring door de raad worden de wijzigingen definitief doorgevoerd in de begroting.