- Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Joris Koning - ChristenUnie (CU)
- Nicky Stammis - VVD
- Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
- Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Dennis Koopman - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Mike Walter - CDA
Gemeenteraad Dijk en Waard Debatteert over Toekomst Recreatieschap Geestmerambacht
De gemeenteraad van Dijk en Waard boog zich recent over de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De discussie draaide om de financiële toekomst van het recreatieschap en de noodzaak van investeringen in projecten zoals Wagenweg en Park van Luna. De raad werd gevraagd om een zienswijze te geven die invloed heeft op de begroting van het recreatieschap.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering kwamen verschillende fracties aan het woord over de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht. De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Koning, uitte zorgen over de bezuinigingsvoorstellen. "Het lijkt alsof het bestuur van het recreatieschap niet verder heeft gekeken dan het schrappen van het bestuursbureau," aldus Koning. Hij riep op om kritisch naar de uitgaven te kijken zonder de natuur aan te tasten.Mevrouw Stammes van de VVD benadrukte het belang van het recreatieschap voor de inwoners en de natuur, maar uitte ook zorgen over de financiële toekomst. "We moeten zorgen voor structurele inkomsten en niet steeds terugvallen op een verhoging van de bijdrage van de gemeente," stelde Stammes. Ze pleitte voor meer ruimte voor ondernemerschap binnen het gebied.
GroenLinks, vertegenwoordigd door mevrouw Van Eijk, was kritisch over de manier waarop het recreatieschap met de bezuinigingen omgaat. "Als het zo makkelijk is om €60.000 te besparen, hadden we verwacht dat er uitvoeriger naar de rest van de uitgaven zou worden gekeken," zei Van Eijk. Ze kondigde aan met een amendement te komen om de zienswijze aan te passen.
De discussie werd verder aangevuld door de zorgen van de seniorenpartij over de reserves die in 2028 op dreigen te raken. Mevrouw Van Ruitenbeek vroeg zich af of de uitvoering van de visie daadwerkelijk tot positieve veranderingen in de inkomsten zal leiden.
Wethouder Leijbrand reageerde op de vragen en opmerkingen van de raadsleden. Ze benadrukte dat het recreatieschap in de Top 3 staat van schappen die het meeste terugverdienen in Nederland. "We doen het eigenlijk best heel goed," aldus Leijbrand. Ze erkende echter dat er nog meer gekeken moet worden naar mogelijke besparingen en dat de zienswijze daarop aangepast kan worden.
De vergadering eindigde met de aankondiging van verschillende politieke instrumenten, waaronder amendementen, die in de volgende raadsvergadering verder besproken zullen worden. Het is duidelijk dat de toekomst van het Recreatieschap Geestmerambacht de gemoederen flink bezighoudt en dat er nog veel werk aan de winkel is om tot een financieel gezonde toekomst te komen.
Samenvatting van het voorstel
De tekst betreft een raadsvoorstel over de kadernota 2026 van het Recreatieschap Geestmerambacht (GR-GAB), waarin de plannen en financiële ontwikkelingen voor 2026 worden gepresenteerd. De gemeenteraad van Dijk en Waard wordt gevraagd om een zienswijze te geven, die invloed heeft op de begroting van het recreatieschap. De raad stelt voor dat het Algemeen Bestuur van de GR-GAB duidelijk de meerjarige bezuinigingen en kostenbesparingen beschrijft in de begroting 2026. Ook wordt gevraagd om het financieringsverzoek voor het uitvoeringsprogramma verder uit te werken met een planning, kosten-batenanalyse en alternatieve financieringsvormen. De zienswijze benadrukt dat een integrale afweging van de gemeentefinanciën voor 2026 en verder noodzakelijk is, wat invloed kan hebben op de uiteindelijke begroting. De tekst bespreekt ook de noodzaak van investeringen in projecten zoals Wagenweg en Park van Luna om toekomstige inkomsten te genereren en het exploitatietekort te verminderen. De financiële consequenties van de kadernota worden meegenomen in de begroting 2026, die onderdeel is van de P&C-cyclus van de gemeente Dijk en Waard.