- Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Friedel Nijman - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
- Theresia Prud'homme de Lodder - D66
- Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
- Carla Danenberg - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
- Mike Walter - CDA
- Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
- Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Gemeente Dijk en Waard start pilot armoedebeleid: "Iedereen moet mee kunnen doen"
De gemeente Dijk en Waard lanceert in januari 2023 een tweejarige pilot om inwoners met een laag inkomen extra te ondersteunen tijdens de economische crisis. Het doel is om de doelgroep te vergroten, voorzieningen uit te breiden en samenwerking en preventie te intensiveren. De pilot heeft een budget van € 758.000 voor 2023 en 2024.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat over de evaluatie van het armoedebeleid in de gemeente Dijk en Waard, werd duidelijk dat er veel betrokkenheid en verschillende meningen zijn over de aanpak van armoede. De pilot, die in januari 2023 van start ging, richt zich op het verhogen van de inkomensgrens voor bijzondere bijstand en het uitbreiden van de Meedoenpas. Ook worden er premies ingevoerd voor langdurig bijstandsgerechtigden die uitstromen of vrijwilligerswerk doen.Mevrouw Nijman van de DOP benadrukte het belang van een integrale aanpak, vooral voor alleenstaande ouders met thuiswonende kinderen. "Deze doelgroep moet niet aan hun lot worden overgelaten," stelde ze. De DOP diende een motie in om extra aandacht te vragen voor deze groep, wat leidde tot een levendige discussie.
Mevrouw Visser van Senioren Dijk en Waard wees op de complexiteit van armoede en de noodzaak van eigen verantwoordelijkheid. "Het is een samenspel van keuzes, draagkracht en zelfstandigheid," aldus Visser. Ze benadrukte dat armoede niet alleen een financieel probleem is, maar ook te maken heeft met hoe mensen in het leven staan.
De VVD, vertegenwoordigd door mevrouw Wanst, uitte zorgen over de effectiviteit van bepaalde maatregelen, zoals de vrijwilligersvergoeding. "We moeten ons afvragen of we met dit geld niet meer mensen kunnen helpen," zei Wans. Ze pleitte voor een intensievere communicatiecampagne om meer mensen te bereiken.
Wethouder van de gemeente Dijk en Waard reflecteerde op de discussie en benadrukte het belang van communicatie en samenwerking met lokale organisaties. "Sinds de start van de campagne zijn er 2500 hits geweest op onze website. We moeten blijven zoeken naar manieren om de mensen te bereiken die het nodig hebben," aldus de wethouder.
De pilot loopt tot het eerste kwartaal van 2025 en zal tussentijds en aan het einde worden geëvalueerd. De resultaten zullen worden gedeeld met de gemeenteraad om te bepalen welke maatregelen effectief zijn en welke mogelijk moeten worden aangepast of uitgebreid. Het debat toonde aan dat er veel betrokkenheid is bij het onderwerp en dat de gemeente vastbesloten is om armoede aan te pakken en iedereen de kans te geven om mee te doen.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Dijk en Waard start in januari 2023 met een tweejarige pilot Armoedebeleid om inwoners met een laag inkomen extra te ondersteunen tijdens de huidige economische crisis. De pilot richt zich op het vergroten van de doelgroep, het verbreden van voorzieningen en het intensiveren van samenwerking en preventie. Belangrijke maatregelen zijn onder andere het verhogen van de inkomensgrens voor bijzondere bijstand van 120% naar 150% van het wettelijk sociaal minimum, het uitbreiden van de Meedoenpas met een extra toeslag voor senioren en meer bestedingsmogelijkheden, en het invoeren van een uitstroom- en vrijwilligerspremie voor langdurig bijstandsgerechtigden. Daarnaast worden projecten gestart voor betere samenwerking en integrale uitvoering rondom armoede en schulden. Voor de uitvoering van de pilot is een budget van € 758.000 beschikbaar gesteld voor de jaren 2023 en 2024. De pilot zal tussentijds en aan het einde worden geëvalueerd om de effectiviteit te beoordelen en een onderbouwd vervolgvoorstel te kunnen doen.