15-03-2022 Discussietafel de Binding
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 2 Verordening Cliëntadviesraad Dijk en Waard (PA 01 mrt al op de agenda/discussietafel)
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft de Verordening Cliëntadviesraad Dijk en Waard vastgesteld. Deze adviesraad behartigt de belangen van (potentiële) cliënten van de Wmo, de Jeugdwet en aanverwante maatschappelijke voorzieningen. De verordening legt de afspraken en kaders vast voor de werking van de adviesraad, die zowel gevraagd als ongevraagd advies geeft aan het college over beleid en dienstverlening. De adviesraad is een samenvoeging van de eerdere raden van Langedijk en Heerhugowaard en is bedoeld om cliënten te betrekken bij beleidsontwikkeling. De verordening treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2022 en heeft geen financiële gevolgen buiten de reeds gereserveerde €30.000 binnen het sociaal domein.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening Cliëntadviesraad Dijk en Waard". Het voorstel betreft de vaststelling van een verordening voor de Cliëntadviesraad Dijk en Waard, die zich inzet voor de belangenbehartiging van (potentiële) cliënten van de Wmo, de Jeugdwet en de daarop voorliggende maatschappelijke voorzieningen. De verordening legt de afspraken en kaders vast voor de werking van de adviesraad, die zowel gevraagd als ongevraagd advies geeft aan het college over beleid en dienstverlening. Het doel is om cliënten te betrekken bij beleidsontwikkeling en uitvoering binnen de gemeente.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke elementen bevat voor de oprichting en werking van de Cliëntadviesraad. Het voldoet aan de wettelijke vereisten van de Wmo 2015 en de Jeugdwet en bevat gedetailleerde bepalingen over de samenstelling, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de adviesraad.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om de verordening vast te stellen, waarmee de Cliëntadviesraad formeel kan worden opgericht en haar taken kan uitvoeren.
Politieke Keuzes:
De belangrijkste politieke keuze betreft de beslissing om de doelgroep van de adviesraad uit te breiden met "voorliggende maatschappelijke voorzieningen", wat verder gaat dan de wettelijke vereisten. Dit sluit aan bij de visie van het sociaal domein van Dijk en Waard.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de Verordening Cliëntadviesraad Dijk en Waard vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door te vermelden dat de leden van de voormalige adviesraden van Langedijk en Heerhugowaard intensief hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de verordening. Er is aandacht voor de onafhankelijkheid en zelforganisatie van de adviesraad.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op cliëntparticipatie binnen het sociaal domein.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft geen extra financiële gevolgen buiten de bestaande begroting. Er is al €30.000 gereserveerd binnen Programma 6 Sociaal domein voor de bekostiging van de Cliëntadviesraad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Cliëntadviesraad Wmo Jeugdwet Belangenbehartiging Cliëntparticipatie Maatschappelijke voorzieningen Advies Sociaal domein Verordening GemeenteVerfijning van de zoekopdracht: