14-03-2023 Gemeenteraad
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1 Opening
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Fred Ruiten - Wethouder
Maarten Poorter - Burgemeester
John Does - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 2 Vaststellen agenda
Maarten Poorter - Burgemeester
Carola Van 't Schip-Nieuwboer
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 3.a Aanwijzing raadsgriffier
Nieuwe interim-griffier voor Dijk en Waard: Eva van der Voorde treedt aan
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft unaniem besloten om Eva van der Voorde aan te wijzen als nieuwe interim-griffier. Zij volgt B.M.M. de Jong op, wiens contract afloopt. Van der Voorde is al begonnen met haar werkzaamheden om een soepele overdracht te garanderen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 14 maart 2023 werd het besluit om Eva van der Voorde als interim-griffier aan te stellen, unaniem aangenomen. De vergadering begon met een toelichting door de voorzitter van de werkgeverscommissie, die het proces van de zoektocht naar een nieuwe vaste griffier uiteenzette. "We waren op zoek naar een nieuwe, vaste griffier en dat hebben we snel opgepakt na het zomerreces," aldus de voorzitter. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt voor griffiers, leek er aanvankelijk een geschikte kandidaat gevonden te zijn. Echter, deze trok zich terug na een concurrerend aanbod elders.De zoektocht naar een vaste griffier verliep moeizaam, maar uiteindelijk viel alles op zijn plek. "Het was alsof de puzzelstukjes in elkaar vielen," vertelde de voorzitter. Eva van der Voorde, die al ervaring heeft als interim-griffier, bleek bereid de functie tijdelijk te vervullen. "Ik wil heel graag jullie interim-griffier zijn," verklaarde Van der Voorde tijdens haar gesprek met de commissie.
Van der Voorde is geen onbekende in de regio. "Dit voelt een beetje als een thuiswedstrijdje," zei ze tijdens haar introductie. Ze woonde jarenlang in Broek op Langedijk en woont nu in Ursem. "Ik kan op de fiets heen en weer," voegde ze lachend toe.
De aanstelling van Van der Voorde heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente, aangezien de functie binnen de reguliere personeelskosten valt. Haar contactgegevens zullen binnenkort op de raadswebsite worden gepubliceerd.
De zoektocht naar een vaste griffier is nog niet ten einde. De voorzitter van de werkgeverscommissie kondigde aan dat er al een geschikte kandidaat is gevonden, die per 15 juni in dienst zal treden. De naam van deze kandidaat wordt binnenkort bekendgemaakt, zodra deze zijn huidige collega's heeft geïnformeerd.
Met de benoeming van Van der Voorde als interim-griffier is de continuïteit van de griffie gewaarborgd. De raad kijkt uit naar een succesvolle samenwerking met haar in de komende maanden.
Samenvatting
In de raadsvergadering van 14 maart 2023 heeft de gemeenteraad van Dijk en Waard besloten om de aanwijzing van mevrouw B.M.M. de Jong als interim-griffier te beëindigen per 15 maart 2023. Dit besluit is genomen omdat haar contract afloopt en niet verlengd kan worden. Als opvolger is mevrouw E. van der Voorde aangewezen als nieuwe interim-griffier, totdat de vacature voor een definitieve griffier is vervuld. De aanstelling van mevrouw Van der Voorde heeft geen financiële gevolgen, aangezien de functie binnen de reguliere personeelskosten valt. Zij is al op 1 maart begonnen met haar werkzaamheden om een goede overdracht te waarborgen. Het besluit is unaniem aangenomen en de contactgegevens van de nieuwe interim-griffier zullen op de raadswebsite worden gepubliceerd.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Aanwijzing interim raadsgriffier". Het contract van de huidige interim-griffier, mevrouw B.M.M. de Jong, loopt af en kan niet worden verlengd. De raad wordt gevraagd haar aanwijzing te beëindigen en mevrouw E. van der Voorde aan te wijzen als nieuwe interim-griffier totdat de vacature definitief is vervuld. Dit besluit is noodzakelijk om de continuïteit van de griffiersfunctie te waarborgen.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en duidelijk. Het bevat alle noodzakelijke informatie over de reden voor de wijziging, de voorgestelde kandidaat, en de juridische basis voor het besluit.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de griffier aan te wijzen volgens artikel 107 van de Gemeentewet. De raad moet het voorstel goedkeuren om de wijziging in de griffierspositie formeel te maken.
Politieke Keuzes:
Er zijn geen significante politieke keuzes te maken, aangezien het een technische en administratieve aangelegenheid betreft.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de aanwijzing van mevrouw B.M.M. de Jong te beëindigen en mevrouw E. van der Voorde aan te wijzen als interim-griffier.
Participatie:
Er is geen sprake van participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het een interne aangelegenheid betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een personele kwestie betreft.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, omdat de functie van griffier deel uitmaakt van de reguliere personeelskosten. Er is geen extra financiële dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Interim-griffier Mevrouw E. van der Voorde Mevrouw B.M.M. de Jong Aanwijzing Werkgeverscommissie Vacature Gemeentewet Overdracht Sollicitatieprocedure BevoegdhedenVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Carola Van 't Schip-Nieuwboer
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Eva Van Der Voorde
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 3.b Benoeming de heer C.J.S. (Co) Kamp als fractievertegenwoordiger
Co Kamp benoemd tot fractievertegenwoordiger Senioren Dijk en Waard
In een unanieme beslissing heeft de gemeenteraad van Dijk en Waard de heer Co Kamp benoemd tot fractievertegenwoordiger voor de fractie Senioren Dijk en Waard. De benoeming vond plaats tijdens de raadsvergadering van 14 maart 2023 en werd met enthousiasme ontvangen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de benoeming van de heer Kamp zorgvuldig voorbereid. Een onderzoekscommissie, bestaande uit de heer De Boer, mevrouw Visser, de heer Hoog Terp en mevrouw Wans, had de geloofsbrieven van de heer Kamp onderzocht. "De benoemde voldoet aan alle in de gemeentewet gestelde eisen," verklaarde de heer De Boer namens de commissie.Na de goedkeuring van de geloofsbrieven volgde een stemming onder de raadsleden. De heer Stet, die namens het stembureau sprak, deelde mee: "Er zijn 33 stemmen uitgebracht en er zijn 33 stemmen voor." Met deze unanieme steun werd de benoeming van de heer Kamp officieel bekrachtigd.
De ceremonie werd afgesloten met de beëdiging van de heer Kamp. In zijn belofte verklaarde hij: "Ik beloof dat ik getrouw zal zijn aan de Grondwet, dat ik de wetten zal nakomen en dat ik mijn plichten als fractievertegenwoordiger naar eer en geweten zal vervullen." Na deze woorden werd hij met applaus verwelkomd door de aanwezigen.
De benoeming van de heer Kamp vult de laatste openstaande vacature binnen de fractie Senioren Dijk en Waard. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze benoeming, aangezien de vergoeding binnen het bestaande budget past. De wijziging in de samenstelling van de fractievertegenwoordigers zal binnenkort op de website van de gemeente worden gepubliceerd.
Na de benoeming van de heer Kamp ging de vergadering verder met andere agendapunten, waaronder vragen over sportvereniging WMC, gesteld door mevrouw Lammers van de VVD. De heer Kamp begint zijn nieuwe rol met de steun van de volledige gemeenteraad en de verwachting is dat hij een waardevolle bijdrage zal leveren aan de fractie.
Samenvatting
In de raadsvergadering van 14 maart 2023 heeft de gemeenteraad van Dijk en Waard unaniem besloten om de heer C.J.S. (Co) Kamp te benoemen tot fractievertegenwoordiger namens de fractie Senioren Dijk en Waard. Dit besluit is genomen op basis van het Reglement van Orde, dat toestaat dat fracties niet-raadsleden als vertegenwoordigers voordragen. De benoeming van de heer Kamp vult de laatste openstaande vacature binnen de fractie, die al twee andere vertegenwoordigers heeft. Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan deze benoeming, aangezien de vergoeding binnen het bestaande budget past. De wijziging in de samenstelling van de fractievertegenwoordigers zal op de website worden gepubliceerd. Na zijn toelating en beëdiging zal de heer Kamp direct in functie treden.
-
537253 Raadsvoorstel Benoemen C.J.S. Kamp als fractievertegenwoordiger SDW (ondertekend).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Benoeming van de heer C.J.S. (Co) Kamp als fractievertegenwoordiger". Het voorstel houdt in dat de heer Kamp wordt benoemd tot fractievertegenwoordiger namens de fractie Senioren Dijk en Waard. Dit is in lijn met het Reglement van Orde van de raad van Dijk en Waard, dat toestaat dat fracties niet-raadsleden voordragen als vertegenwoordigers. De benoeming stelt de fractie in staat om het voorbereidende raadswerk beter te verdelen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en duidelijk. Het bevat alle noodzakelijke informatie over de benoeming, de wettelijke basis en de procedurele stappen die moeten worden gevolgd.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de benoeming van de heer Kamp te bekrachtigen. Dit is een formele stap die vereist is volgens het Reglement van Orde.
Politieke keuzes:
Er zijn geen significante politieke keuzes te maken, aangezien het een procedurele benoeming betreft die binnen de bestaande regels valt.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de heer Kamp te benoemen tot fractievertegenwoordiger.
Participatie:
Er is geen sprake van participatie van derden, aangezien het een interne aangelegenheid van de raad betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen, aangezien de vergoeding voor fractievertegenwoordigers binnen het bestaande budget valt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Benoeming Fractievertegenwoordiger Senioren Reglement van Orde Raadslid Vacature Eed Voorbereidend raadswerk Unaniem BegrotingVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Perry Stet - D66
Maarten Poorter - Burgemeester
Perry Stet - D66
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 4 Kwartiertje Dijk en Waard
Maarten Poorter - Burgemeester
Femke Lammerts-dekker
Maarten Poorter - Burgemeester
John Does - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 5 Vaststellen besluitenlijst Raadsvergadering 14 februari 2023 en notulen Politieke Avond 7 maart 2023
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 6 Vaststellen lijst van ingekomen stukken
-
LIS B08 aangenomen motie gemeente Utrecht M396 Werk niet mee aan greenwashing door Shell.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie is getiteld "Werk niet mee aan greenwashing door Shell". Het roept de gemeenteraad van Utrecht op om Staatsbosbeheer te vragen de samenwerking met Shell niet uit te breiden of te verlengen vanwege de discrepantie tussen Shell's investeringen in fossiele brandstoffen en duurzame energie. De motie benadrukt de noodzaak om fossiele brandstoffen te verminderen en vraagt om een krachtig signaal aan Staatsbosbeheer door de motie ook onder de aandacht te brengen van andere gemeenteraden.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het adresseren van de kernkwesties, namelijk de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Shell en de bredere context van klimaat- en biodiversiteitscrises. Het biedt duidelijke constateringen en overwegingen die de basis vormen voor de voorgestelde acties.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om het college op te dragen actie te ondernemen richting Staatsbosbeheer en om de motie te verspreiden onder andere gemeenteraden. De raad speelt een rol in het uitdragen van een politiek signaal tegen greenwashing.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij zich willen uitspreken tegen de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Shell, en daarmee een standpunt innemen tegen greenwashing en voor een versnelde energietransitie.
SMART en Inconsistenties:
De motie is specifiek en tijdgebonden in zijn oproep, maar mist meetbare en haalbare elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van de voorgestelde acties is afhankelijk van de respons van Staatsbosbeheer en andere gemeenteraden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie willen aannemen en daarmee het college de opdracht geven om de samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Shell ter discussie te stellen.
Participatie:
De motie roept op tot bredere participatie door andere gemeenteraden te betrekken, maar er is geen directe participatie van burgers of andere belanghebbenden voorzien.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in de motie, gezien de focus op het verminderen van fossiele brandstoffen en het bevorderen van de energietransitie.
Financiële gevolgen:
De motie zelf heeft geen directe financiële gevolgen voor de gemeente Utrecht, maar het kan indirect invloed hebben op de samenwerking en projecten met Staatsbosbeheer. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele financiële gevolgen gedekt zouden worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Greenwashing Shell Staatsbosbeheer Klimaatcrisis Biodiversiteitscrisis Fossiele brandstoffen Duurzame energie Samenwerking Investeringen EnergietransitieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de aanwijzing van Stichting Media Platform Alkmaar (Streekstad Centraal) als lokale publieke media-instelling voor de gemeenten Alkmaar en Dijk en Waard. Het Commissariaat voor de Media heeft de aanvragen van Streekstad Centraal, RTV Dijk en Waard, en Regio072 beoordeeld. Na advies van de gemeenteraden van Alkmaar en Dijk en Waard, die Streekstad Centraal als voorkeurspartij hebben aangewezen, heeft het Commissariaat besloten Streekstad Centraal aan te wijzen als lokale publieke media-instelling voor een periode van vijf jaar, van 6 februari 2023 tot 6 februari 2028.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het bevat een uitgebreide beschrijving van de gevolgde procedure, de adviezen van de gemeenteraden, en de overwegingen van het Commissariaat.
Rol van de Raad:
De raad heeft een adviserende rol in het proces. Zij beoordeelt of de aanvragers voldoen aan de eisen van de Mediawet en spreekt een voorkeur uit voor een van de aanvragers.
Politieke Keuzes:
De politieke keuze betreft de voorkeur voor een lokale publieke media-instelling die het beste de belangen en behoeften van de gemeenschap kan vertegenwoordigen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, maar mist concrete actiepunten en evaluatiecriteria (realistisch en haalbaar). Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De raad moet een advies uitbrengen over welke media-instelling de voorkeur heeft, gebaseerd op de representativiteit en geschiktheid voor de lokale gemeenschap.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er inspanningen zijn verricht om samenwerking tussen de aanvragers te bevorderen, maar er is geen gezamenlijke aanvraag tot stand gekomen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel bespreekt geen directe financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het richt zich voornamelijk op de aanwijzing van de media-instelling.
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper John - CDA
Jasper John - CDA
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7 Raadsvoorstellen (hamerstukken)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.a RV Opheffen Erfgoedcommissie Langedijk en instellen gemeentelijke adviescommissie erfgoed Dijk en Waard
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de lokale erfgoedcommissie van de voormalige gemeente Langedijk per 1 mei 2023 op te heffen. De taken van deze commissie worden overgedragen aan een nieuwe gemeentelijke adviescommissie erfgoed Dijk en Waard, die zal worden uitgevoerd door Mooi Noord-Holland. Deze verandering is ingegeven door de gemeentelijke fusie van 1 januari 2022 en de aankomende inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024, die een uniforme werkwijze en een gemeentelijke adviescommissie voor monumenten vereist. De nieuwe commissie zal advies geven over omgevingsactiviteiten met betrekking tot rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten en karakteristieke panden. Eén lid van de voormalige erfgoedcommissie Langedijk zal zitting nemen in de nieuwe commissie. Het besluit is unaniem aangenomen tijdens de raadsvergadering op 14 maart 2023.
-
Raadsvoorstel Opheffen erfgoedcommissie Langedijk en instellen gemeentelijke adviescommissie erfgoed Dijk en Waard (ondertekend).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Opheffen erfgoedcommissie Langedijk en instellen gemeentelijke adviescommissie erfgoed Dijk en Waard". Het voorstel beoogt de opheffing van de lokale erfgoedcommissie Langedijk per 1 mei 2023 en de oprichting van een gemeentelijke adviescommissie erfgoed Dijk en Waard. Deze nieuwe commissie, uitgevoerd door Mooi Noord-Holland, zal de advisering over omgevingsactiviteiten voor monumenten en karakteristieke panden op zich nemen. Dit initiatief volgt uit de gemeentelijke fusie en de aankomende Omgevingswet, die een uniforme werkwijze en adviesstructuur binnen de gemeente Dijk en Waard vereist.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd, met duidelijke besluitpunten en een uitgebreide motivering voor elk besluit. Het bevat ook een overzicht van de betrokken partijen en de juridische en organisatorische context.
Rol van de raad:
De raad moet besluiten over de opheffing van de erfgoedcommissie Langedijk en de oprichting van de nieuwe gemeentelijke adviescommissie. Daarnaast moet de raad het mandaatbesluit en de verordening en het reglement van de nieuwe commissie vaststellen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het behouden van lokale erfgoedcommissies of het centraliseren van de advisering in één gemeentelijke commissie. Dit omvat ook de keuze om de advisering uit te besteden aan Mooi Noord-Holland.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, met een duidelijke implementatiedatum van 1 mei 2023. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de erfgoedcommissie Langedijk op te heffen en de nieuwe gemeentelijke adviescommissie erfgoed Dijk en Waard in te stellen, inclusief het vaststellen van de bijbehorende verordening en reglement.
Participatie:
Er is participatie geweest met de erfgoedcommissie Langedijk en Mooi Noord-Holland. De input van de erfgoedcommissie Langedijk is meegenomen in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel, hoewel erfgoedbehoud indirect bijdraagt aan duurzame ontwikkeling.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen, aangezien de kosten voor advisering worden verhaald op de initiatiefnemers via de legesverordening.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Erfgoedcommissie Langedijk Gemeentelijke adviescommissie erfgoed Mooi Noord-Holland Omgevingswet Monumenten Fusie Advies Omgevingsvergunningen Lokale deskundigheid Ruimtelijke ordeningVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.b RV Vaststellen strategie 'Samen werken aan de linten'
Heerhugowaard omarmt nieuwe strategie voor behoud en ontwikkeling van historische linten
De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft unaniem ingestemd met de strategie 'Samen werken aan de linten', die de historische wegen van de stad beschermt en ruimte biedt voor bewonersinitiatieven.
Samenvatting
De gemeenteraad van Heerhugowaard heeft op 23 januari 2018 unaniem de nieuwe strategie 'Samen werken aan de linten' aangenomen. Deze strategie vervangt alle eerdere visies op de linten in Heerhugowaard en treedt een dag na vaststelling in werking. De strategie is ontwikkeld in reactie op sociale en maatschappelijke veranderingen en de behoefte van bewoners om meer mogelijkheden te verkennen binnen de huidige regelgeving. De linten, gevormd door historische wegen zoals de Middenweg, Jan Glijnisweg en Rustenburgerweg, worden beschermd als cultureel erfgoed. De strategie is ontworpen om 'omgevingswetproof' te zijn en biedt duidelijkheid over lopende dossiers. Er is veel belang gehecht aan burgerparticipatie en betrokkenheid van inwoners bij de ontwikkeling van de Omgevingsvisie. De strategie biedt ruimte voor initiatieven van bewoners binnen duidelijke kaders, waarbij maatwerk mogelijk is. Het voorstel heeft geen financiële gevolgen en de communicatie over de strategie zal via lokale publicaties plaatsvinden. Evaluatie van de strategie zal plaatsvinden indien er voortdurende discussie ontstaat over de vastgestelde uitgangspunten.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Strategie voor de linten in Heerhugowaard: ‘Samen werken aan de linten’". Het voorstel beoogt een nieuwe strategie vast te stellen voor de historische linten van Heerhugowaard, ter vervanging van eerdere visies. De strategie richt zich op het beschermen van cultureel erfgoed, het omgevingswetproof maken van de lintenvisie, en het bieden van duidelijkheid over lopende dossiers. Het doel is om een balans te vinden tussen behoud van de cultuurhistorische waarde en het bieden van ruimte voor nieuwe initiatieven binnen duidelijke kaders. Burgerparticipatie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze strategie.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uitleg van de doelen, de betrokkenheid van stakeholders, en de stappen die zijn genomen om tot de strategie te komen. Er zijn echter geen gedetailleerde financiële of uitvoeringsplannen opgenomen, wat een gemis kan zijn voor de implementatiefase.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om de voorgestelde strategie vast te stellen en te zorgen voor de integratie ervan in de gemeentelijke beleidskaders. De raad moet ook toezien op de uitvoering en evaluatie van de strategie.
Politieke keuzes:
De raad moet keuzes maken over de balans tussen behoud van cultureel erfgoed en het toestaan van nieuwe ontwikkelingen. Er moet ook worden besloten hoe burgerparticipatie wordt geïntegreerd in de besluitvorming en hoe de strategie wordt afgestemd op de Omgevingswet.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Hoewel de doelen duidelijk zijn, ontbreken specifieke meetbare resultaten en tijdlijnen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van meetbare doelen kan de evaluatie bemoeilijken.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de strategie vast te stellen en deze in werking te laten treden ter vervanging van eerdere visies.
Participatie:
Het voorstel benadrukt het belang van burgerparticipatie en beschrijft hoe betrokkenen zijn geraadpleegd tijdens de ontwikkeling van de strategie. Er is echter weinig detail over hoe participatie in de toekomst zal worden vormgegeven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt impliciet genoemd in de context van de Omgevingswet, maar het voorstel legt hier niet expliciet de nadruk op. Het zou nuttig zijn om duurzaamheid explicieter te integreren in de strategie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel stelt dat er geen financiële consequenties zijn. Er wordt echter niet aangegeven hoe eventuele toekomstige kosten worden gedekt, wat een potentieel risico kan zijn voor de uitvoering. -
Raadsvoorstel 2023 Harmonisatie - strategie Samen werken aan de linten (ondertekend).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Opnieuw vaststellen strategie voor de linten van Heerhugowaard: ‘Samen werken aan de Linten’". Het voorstel betreft het opnieuw vaststellen van de strategie voor de linten van de voormalige gemeente Heerhugowaard, zodat deze ook na de fusie met Langedijk van kracht blijft in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. De strategie, oorspronkelijk vastgesteld in 2018, blijft ongewijzigd en biedt duidelijkheid voor inwoners en bedrijven over het beleid dat na 1 januari 2024 van kracht is. De visie voor Langedijk is al geïntegreerd in de bestemmingsplannen en hoeft niet opnieuw te worden vastgesteld.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de noodzaak en de juridische basis voor het opnieuw vaststellen van de strategie uiteenzet. Het bevat alle relevante informatie en wettelijke kaders die de besluitvorming ondersteunen.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om de strategie formeel opnieuw vast te stellen, zodat deze na de fusie van kracht blijft in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. De raad moet ook het intrekken van de oude strategie goedkeuren.
Politieke Keuzes:
De politieke keuze is voornamelijk procedureel: het gaat om het waarborgen van continuïteit van beleid na de fusie. Er zijn geen nieuwe beleidsinhoudelijke keuzes of wijzigingen voorgesteld.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, aangezien het gericht is op het opnieuw vaststellen van een bestaand beleidsstuk voor een specifieke datum (1 januari 2024). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de strategie voor de linten van Heerhugowaard opnieuw vast te stellen en de oude strategie in te trekken.
Participatie:
Er is geen nieuwe participatie geweest omdat de uitgangspunten van de strategie ongewijzigd blijven. Eerdere participatie vond plaats in 2017.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, aangezien het gaat om het opnieuw vaststellen van bestaand beleid. Er zijn geen extra kosten of dekkingsvragen aan de orde.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Strategie Linten Heerhugowaard Langedijk Fusie Bestemmingsplannen Beleid Rechtskracht Evaluatie ParticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.c RV Vaststelling bestemmingsplan Veenhuizerweg 47 - 49a in Heerhugowaard
Samenvatting
Op 14 maart 2023 heeft de gemeenteraad van Dijk en Waard het bestemmingsplan voor de locaties Veenhuizerweg 47 en 49a in Heerhugowaard vastgesteld. Dit plan legt de vergunde bouwrechten vast: één woning op Veenhuizerweg 47 en twee woningen op Veenhuizerweg 49a. Het bestemmingsplan corrigeert fouten uit het Actualisatieplan Heerhugowaard 2017, waar de afspraken met de eigenaren niet correct waren vastgelegd. Er zijn geen zienswijzen ingediend tijdens de inzageperiode, en er is geen exploitatieplan of milieueffectrapportage nodig, aangezien het plan alleen bestaande rechten bevestigt. Het plan is unaniem aangenomen en wordt digitaal beschikbaar gesteld.
-
Raadsvoorstel Vaststelling bestemmingsplan Veenhuizerweg 47 - 49a in Heerhugowaard (ondertekend).pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststelling bestemmingsplan Veenhuizerweg 47 - 49a in Heerhugowaard". Het voorstel betreft de vaststelling van een bestemmingsplan voor de locaties Veenhuizerweg 47 en 49a in Heerhugowaard. Het plan legt de vergunde bouwrechten vast: één woning op Veenhuizerweg 47 en twee woningen op Veenhuizerweg 49a. Dit is een correctie op het bestemmingsplan Actualisatieplan Heerhugowaard 2017, waarin de rechten niet juist waren opgenomen. Er zijn geen zienswijzen ingediend tijdens de inzageperiode. Het voorstel omvat geen exploitatieplan of milieueffectrapportage, aangezien het enkel een reparatie betreft van bestaande rechten.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het alle noodzakelijke informatie bevat om de vergunde bouwrechten vast te leggen en de eerdere fouten in het bestemmingsplan te corrigeren. Er zijn geen zienswijzen ingediend, wat suggereert dat er geen bezwaren of ontbrekende elementen zijn.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om het bestemmingsplan formeel vast te stellen. Dit is een wettelijke bevoegdheid van de gemeenteraad van Dijk en Waard.
Politieke Keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel een technische correctie betreft van een eerder vastgesteld bestemmingsplan. De raad moet echter beslissen of ze akkoord gaan met de voorgestelde correcties zonder exploitatieplan of milieueffectrapportage.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART) in de context van het vaststellen van bouwrechten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen, zonder exploitatieplan of milieueffectrapportage.
Participatie:
Er is beperkte participatie geweest, aangezien er geen zienswijzen zijn ingediend. De eigenaren van de percelen zijn wel betrokken geweest bij het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, aangezien het enkel gaat om de vaststelling van bestaande bouwrechten.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, omdat het een reparatie betreft van reeds vergunde rechten. De kosten worden door de gemeente gedragen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Veenhuizerweg 47 - 49a Heerhugowaard Vergunde bouwrechten Actualisatieplan Heerhugowaard 2017 Omgevingsvergunning Ruimtelijke ordening Archeologiebeleid Zienswijzen Ruimte-voor-ruimte regelingVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 8 Motie vreemd aan de orde van de dag
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper Nieuwenhuizen
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper Nieuwenhuizen
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper Nieuwenhuizen
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper Nieuwenhuizen
Maarten Poorter - Burgemeester
Perry Stet - D66
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper Nieuwenhuizen
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper Nieuwenhuizen
Jasper Nieuwenhuizen
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Kees Tesselaar - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Jasper Nieuwenhuizen
Maarten Poorter - Burgemeester
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Lea van der Zee - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Nils Langedijk - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
00:48:08 - 00:50:28 - 00:50:59 - 00:51:11 - 00:51:14 - 00:52:56 - 00:54:09 - 00:55:27 - 00:55:28 - 00:56:46 - 00:57:58 - 00:59:47 - 00:59:48 - 01:01:10 - 01:01:11 - 01:01:23 - 01:01:29 - 01:01:44 - 01:02:02 - 01:03:24 - 01:03:25 - 01:03:44 - 01:03:51 - 01:03:53 - 01:07:21 - 01:08:25 - 01:08:58 - 01:09:45 - 01:09:46 - 01:10:04 - 01:10:21 - 01:10:58 - 01:11:34 - 01:11:57 - 01:12:34
Perry Stet - D66
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Agendapunt 8.a Motie vreemd SDW Beveiligde Fietsenstalling
Fietsdiefstallen bij NS-station: Gemeenteraad wil actie
De gemeenteraad van Dijk en Waard debatteerde over een motie van Senioren Dijk en Waard om de beveiliging van de fietsenstalling bij het NS-station te verbeteren. Ondanks dat de gemeente geen directe zeggenschap heeft, wil ze het veiligheidsgevoel van de inwoners versterken.
Samenvatting
De motie, ingediend door de partij Senioren Dijk en Waard, roept de gemeenteraad op om actie te ondernemen tegen de toenemende fietsdiefstallen bij de 'beveiligde' fietsenstalling van het NS-station. De motie benadrukt dat de huidige beveiligingsmaatregelen tekortschieten en dat het veiligheidsgevoel van de inwoners hierdoor verslechtert. Hoewel de gemeente geen directe zeggenschap heeft over de beveiliging, wil ze het veiligheidsgevoel versterken en het gebruik van fietsen en openbaar vervoer stimuleren. De motie stelt voor om, net als bij het NS-station in Alkmaar, een persoonlijke bewaking in te voeren, wat in het verleden effectief bleek. Het college wordt gevraagd om met NS/ProRail te overleggen en te streven naar een permanente personele beveiliging van de fietsenstalling.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie draagt de titel "Beveiligde fietsenstalling NS-station". Het doel van de motie is om de veiligheid van de fietsenstalling bij het NS-station te verbeteren door persoonlijke bewaking in te voeren. De indieners wijzen op het toenemende aantal fietsdiefstallen en de tekortschietende beveiligingsmaatregelen. Ze stellen voor dat de gemeente in overleg treedt met NS/ProRail om permanente personele bewaking te realiseren, vergelijkbaar met de situatie in Alkmaar, waar minder fietsen worden gestolen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van het probleem en het aandragen van een mogelijke oplossing. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan of kostenraming voor de voorgestelde maatregelen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de motie te bespreken en al dan niet aan te nemen. Het is een oproep aan het college om actie te ondernemen, maar het is niet bindend.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de prioriteit willen geven aan de veiligheid van fietsenstallingen en of zij bereid zijn om middelen en inspanningen te richten op het realiseren van personele bewaking.
SMART en inconsequenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare doelen, een tijdsbestek en een realistische inschatting van de haalbaarheid.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en daarmee het college oproepen om in overleg te treden met NS/ProRail voor personele bewaking.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het stimuleren van fietsen en openbaar vervoer bijdraagt aan duurzame mobiliteit.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen inzicht in de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden kunnen worden. Het ontbreken van een kostenraming is een belangrijk aandachtspunt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beveiligde fietsenstalling Fietsdiefstallen Veiligheidsgevoel Personele bewaking NS-station Openbaar vervoer Beveiligingsmaatregelen Inwoners Modernisering FietsenVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De motie draagt de titel "Beveiligde fietsenstalling NS-station". Het doel van de motie is om de veiligheid van de fietsenstalling bij het NS-station te verbeteren door persoonlijke bewaking in te voeren. De indieners wijzen op het toenemende aantal fietsdiefstallen en de tekortschietende beveiligingsmaatregelen. Ze stellen voor dat de gemeente in overleg treedt met NS/ProRail om permanente personele bewaking te realiseren, vergelijkbaar met de situatie in Alkmaar, waar minder fietsen worden gestolen.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van het probleem en het aandragen van een mogelijke oplossing. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan of kostenraming voor de voorgestelde maatregelen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de motie te bespreken en al dan niet aan te nemen. Het is een oproep aan het college om actie te ondernemen, maar het is niet bindend.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de prioriteit willen geven aan de veiligheid van fietsenstallingen en of zij bereid zijn om middelen en inspanningen te richten op het realiseren van personele bewaking.
SMART en inconsequenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek in zijn doelstelling, maar mist meetbare doelen, een tijdsbestek en een realistische inschatting van de haalbaarheid.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en daarmee het college oproepen om in overleg te treden met NS/ProRail voor personele bewaking.
Participatie:
De motie vermeldt geen directe participatie van inwoners of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien het stimuleren van fietsen en openbaar vervoer bijdraagt aan duurzame mobiliteit.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen inzicht in de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden kunnen worden. Het ontbreken van een kostenraming is een belangrijk aandachtspunt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beveiligde fietsenstalling Fietsdiefstallen Veiligheidsgevoel Personele bewaking NS-station Openbaar vervoer Beveiligingsmaatregelen Inwoners Modernisering FietsenVerfijning van de zoekopdracht: