28-11-2023 Gemeenteraad
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 7.b Vaststellen bestemmingsplan Rembrandt Erf
Samenvatting
Het bestemmingsplan Rembrandt Erf in Heerhugowaard maakt de herontwikkeling van de voormalige locatie 'Hugo Oord' mogelijk, met de bouw van 117 woningen: 44 zorgappartementen, 34 sociale huurappartementen en 39 vrije sector appartementen. De omgevingsvergunningen voor de zorg- en sociale huurappartementen zijn al verleend, en de bouw van de zorgappartementen is gestart. Het bestemmingsplan wordt nu ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden, waarna de omgevingsvergunning voor de vrije sector appartementen kan worden verleend. Het plan draagt bij aan de woonvisie 2018-2050 door duurzame, gasloze woningen te realiseren en binnenstedelijk bouwen te bevorderen. Er zijn geen zienswijzen ingediend tijdens de inspraakperiode. De kosten zijn gedekt door een overeenkomst met de ontwikkelaars, waardoor een exploitatieplan niet nodig is. Na vaststelling volgt een beroepstermijn van zes weken bij de Raad van State.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Vaststellen bestemmingsplan Rembrandt Erf" in Heerhugowaard. Het plan maakt de herontwikkeling van de voormalige locatie 'Hugo Oord' mogelijk, met de bouw van 117 woningen: 44 zorgappartementen, 34 sociale huurappartementen en 39 vrije sector appartementen. De omgevingsvergunningen voor de zorg- en sociale huurappartementen zijn al verleend. Het bestemmingsplan moet nu worden vastgesteld om de omgevingsvergunning voor de vrije sector appartementen te kunnen verlenen. Het plan is een gezamenlijk initiatief van De Pieter Raat Stichting, Woningcorporatie Woonwaard en AIG care & living.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het omvat alle noodzakelijke informatie over de planning, vergunningen, en juridische aspecten. Er zijn geen zienswijzen ingediend, wat suggereert dat er geen bezwaren zijn vanuit de gemeenschap.
Rol van de raad:
De gemeenteraad moet het bestemmingsplan vaststellen. Dit is een cruciale stap om de verdere ontwikkeling van het project mogelijk te maken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van het bestemmingsplan zonder exploitatieplan, aangezien de kosten anderszins zijn verzekerd. Dit vereist vertrouwen in de anterieure overeenkomst met de ontwikkelaars.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Er zijn geen duidelijke inconsistenties. Het plan is specifiek in zijn doelen en tijdlijnen, en de financiële en juridische aspecten zijn goed gedekt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen en geen exploitatieplan vast te stellen, omdat de kosten anderszins zijn verzekerd.
Participatie:
Er is een inloopavond georganiseerd en inspraak en bestuurlijk vooroverleg hebben plaatsgevonden. Er zijn geen inspraakreacties of zienswijzen ingediend, wat wijst op een goed participatieproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp. De woningen worden gasloos en duurzaam gebouwd volgens de BENG-eisen. Dit sluit aan bij de gemeentelijke en provinciale duurzaamheidsdoelstellingen.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen voor de gemeente, omdat de kosten door de ontwikkelaars worden gedragen. Er is een overeenkomst die de financiële uitvoerbaarheid waarborgt, waardoor een exploitatieplan niet nodig is.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Rembrandt Erf Herontwikkeling Hugo Oord Zorgappartementen Sociale huurappartementen Vrije sector appartementen Omgevingsvergunning Woningcorporatie Woonwaard De Pieter Raat Stichting AIG care & livingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.c Havenverordening Dijk en Waard 2023
Samenvatting
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft besloten om de Havenverordening Dijk en Waard 2023 vast te stellen en de oude Havenverordening van de voormalige gemeente Langedijk in te trekken. Dit besluit is genomen om de regels voor het gebruik en beheer van de Passantenhaven in Broek op Langedijk te harmoniseren en te behouden na de gemeentelijke fusie. De nieuwe verordening bevat voornamelijk technische wijzigingen ten opzichte van de oude regels, waaronder het schrappen van de jachthaven De Roskam uit de verordening. Het besluit voorkomt dat er een periode zonder regels of met dubbele regels ontstaat. De verordening wordt bekendgemaakt in het Elektronisch Gemeenteblad en blijft beschikbaar op overheid.nl. Er zijn geen directe financiële gevolgen verbonden aan dit besluit. De verordening zal naar behoefte geëvalueerd en aangepast worden, waarbij toekomstige wijzigingen gebaseerd zullen zijn op een nieuw model van de VNG, wetswijzigingen, jurisprudentie en praktijkervaringen.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Havenverordening Dijk en Waard 2023
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Havenverordening Dijk en Waard 2023". Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuwe havenverordening voor de gemeente Dijk en Waard, die de bestaande verordening van de voormalige gemeente Langedijk vervangt. De nieuwe verordening bevat voornamelijk technische en juridische aanpassingen, zoals het schrappen van de jachthaven De Roskam uit de verordening. Het doel is om regels te stellen voor het gebruik en beheer van de Passantenhaven in Broek op Langedijk, om zo overlast en onveilige situaties te voorkomen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke juridische en technische aanpassingen behandelt en de intrekking van de oude verordening regelt. Er is een was-wordt-tabel bijgevoegd die de wijzigingen verduidelijkt.
Rol van de raad:
De gemeenteraad heeft de bevoegdheid om de nieuwe havenverordening vast te stellen en de oude in te trekken. Dit is een raadsbevoegdheid op basis van artikel 149 van de Gemeentewet.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de nieuwe verordening willen vaststellen en de oude willen intrekken. Dit omvat de keuze om de regels van de voormalige gemeente Langedijk te harmoniseren met de huidige situatie in Dijk en Waard.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, aangezien het de vaststelling van de verordening voor 1 januari 2024 beoogt. Het is echter minder meetbaar en realistisch in termen van concrete doelen of evaluatiecriteria. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar het ontbreken van een participatietraject kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Havenverordening Dijk en Waard 2023 vast te stellen en de oude verordening van Langedijk in te trekken.
Participatie:
Er is geen uitgebreid participatietraject gevolgd, omdat het een technisch-juridische wijziging betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen voor de gemeente. Er zijn geen kosten verbonden aan de vaststelling van de verordening.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Havenverordening Passantenhaven Langedijk Broek op Langedijk Technische wijzigingen Jachthaven De Roskam Gemeentewet Fusie Harmonisatie BroekhornVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.e Verklaring van geen bedenkingen woningbouwproject Woodstone
Samenvatting
De gemeenteraad van Heerhugowaard bespreekt op 28 november 2023 het woningbouwproject Woodstone, dat 204 appartementen omvat op de Tangentlocatie. Voor de realisatie is een omgevingsvergunning nodig, waarvoor een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) van de raad vereist is vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan Stadshart 2013. Eerder zijn twee zienswijzen ingediend, maar deze leiden niet tot een ander oordeel over het project. Het college stelt voor de zienswijzen niet over te nemen en de vvgb af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend. Het project voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening en er zijn geen stedenbouwkundige of milieutechnische bezwaren. De ontwikkeling is in lijn met eerdere afspraken tussen de gemeente en ontwikkelaar De Nijs. Het plan is getoetst op diverse aspecten zoals parkeren, geluid en milieu, en voldoet aan de gestelde normen. Als de raad geen vvgb afgeeft, kan het project niet doorgaan. Er zijn geen reële alternatieven voor het plan. Na goedkeuring wordt de omgevingsvergunning verleend en kan beroep worden aangetekend binnen zes weken.
-
Raadsvoorstel woningbouwproject Woodstone definitieve verklaring van geen bedenkingen.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het Voorstel: Woningbouwproject Woodstone in Heerhugowaard
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Definitieve verklaring van geen bedenkingen woningbouwproject Woodstone in Heerhugowaard". Het project beoogt de bouw van 204 appartementen op de Tangentlocatie, waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd. De gemeenteraad moet een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) afgeven om af te wijken van het bestemmingsplan Stadshart 2013. Twee zienswijzen zijn ingediend, maar deze veranderen het oordeel over het project niet. Het college stelt voor de zienswijzen niet over te nemen en de vvgb af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend.
Oordeel over de Volledigheid:
Het voorstel is volledig en bevat alle noodzakelijke informatie, inclusief een ruimtelijke onderbouwing, zienswijzen, en een Nota zienswijzen. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de procedure en de afwegingen die zijn gemaakt.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over het afgeven van de vvgb, wat essentieel is voor het verlenen van de omgevingsvergunning. Zonder deze verklaring kan het project niet doorgaan.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het afgeven van de vvgb, waarmee het project kan doorgaan, of het weigeren ervan, wat het project zou stoppen. Dit besluit vereist een afweging van de belangen van de initiatiefnemer en de omwonenden.
SMART-Analyse en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, en tijdgebonden, maar de haalbaarheid en relevantie zijn afhankelijk van de politieke besluitvorming. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de zienswijzen te beantwoorden conform de Nota zienswijzen en de vvgb af te geven, zodat de omgevingsvergunning kan worden verleend.
Participatie:
Er zijn informatiebijeenkomsten gehouden voor omwonenden, wat wijst op een zekere mate van participatie. Echter, de zienswijzen geven aan dat er nog zorgen zijn bij sommige omwonenden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een kernonderwerp in het voorstel, hoewel milieuonderzoeken zijn uitgevoerd als onderdeel van de ruimtelijke onderbouwing.
Financiële Gevolgen:
De financiële aspecten worden verwerkt in de grondexploitatie Stadshart. Leges worden geheven volgens de legesverordening. Er zijn geen specifieke details over de dekking van eventuele extra kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woningbouwproject Woodstone Omgevingsvergunning Tangentlocatie Zienswijzen Bestemmingsplan Stadshart 2013 De Nijs Ruimtelijke ordening Parkeervoorzieningen Milieuonderzoeken InformatieavondVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 7.f Beleidsregels verstrekken gemeentegaranties en geldleningen gemeente Dijk en Waard 2024
Samenvatting
De gemeente Dijk en Waard heeft nieuwe beleidsregels vastgesteld voor het verstrekken van gemeentegaranties en geldleningen, die op 1 januari 2024 ingaan. Deze regels vervangen de oude beleidsregels van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard, als onderdeel van een harmonisatieproces na de fusie. Het doel is om op een eenduidige en transparante manier om te gaan met verzoeken voor gemeentegaranties of leningen, en om de risico's voor de gemeente te beperken. De nieuwe regels bieden het College de keuze tussen het verstrekken van een garantie of een lening, waarbij het risico voor de gemeente gelijk blijft. Er zijn geen financiële gevolgen of risico's verbonden aan dit voorstel, en na vaststelling worden de regels gepubliceerd op de voorgeschreven platforms.
-
Raadsvoorstel beleidsregels verstrekken gemeentegaranties en geldleningen gemeente Dijk en Waard 2024.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Beleidsregels verstrekken gemeentegaranties en geldleningen gemeente Dijk en Waard 2024". Het voorstel beoogt de harmonisatie van beleidsregels voor het verstrekken van gemeentegaranties en geldleningen binnen de gemeente Dijk en Waard. Dit is noodzakelijk na de fusie van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. De nieuwe beleidsregels bieden een eenduidig en transparant kader voor het behandelen van verzoeken van derden voor gemeentegaranties of geldleningen, met als doel de risico's voor de gemeente te beperken en de publieke taak te ondersteunen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de harmonisatie van de beleidsregels, de juridische kaders en de argumenten voor de voorgestelde besluiten. Het biedt een duidelijk overzicht van de veranderingen en de redenen daarvoor.
Rol van de raad:
De gemeenteraad heeft de rol om de nieuwe beleidsregels vast te stellen en de oude regels in te trekken. Dit is een formele stap die nodig is om de harmonisatie van het beleid te voltooien.
Politieke keuzes:
De belangrijkste politieke keuze betreft de beslissing om het College de mogelijkheid te geven om te kiezen tussen het verstrekken van een gemeentegarantie of een geldlening. Dit kan invloed hebben op hoe de gemeente haar financiële risico's beheert en haar publieke taak vervult.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden (SMART). Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel. Het biedt een helder kader voor de uitvoering van de beleidsregels.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de nieuwe beleidsregels vast te stellen en de oude regels in te trekken, met ingang van 1 januari 2024.
Participatie:
Er is geen sprake geweest van participatie met derden, aangezien het een technische harmonisatie betreft van bestaand beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op financiële en juridische harmonisatie.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen voor de gemeente. Er wordt geen specifieke dekking genoemd, omdat er geen extra kosten worden verwacht.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Beleidsregels Gemeentegaranties Geldleningen Harmonisatie Fusiedatum Risico's Transparantie Wet Arhi Langedijk HeerhugowaardVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 1 Opening en mededelingen
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 2 Vaststellen van de agenda
Maarten Poorter - Burgemeester
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 3 Personele benoemingen
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 3.a Benoemen lid van de werkgeverscommissie Dijk en Waard
Maarten Poorter - Burgemeester
Trijntje Johanne Visser-Hogeterp - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Floris de Boer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 4 Vraqenkwartier Dijk en Waard
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 5 Vaststellen besluitenlijsten raadsvergaderingen 7 en 8 november 2023
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 6 Lijst ingekomen stukken
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7 Hamerstukken
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.a Harmonisatie beleid en regelgeving speelautomaten
Harmonisatiebeleid speelautomatenhallen in Dijk en Waard: Eén hal, één beleid
De nieuwe gemeente Dijk en Waard, ontstaan uit de fusie van Langedijk en Heerhugowaard, staat voor de uitdaging om haar beleid en regelgeving voor speelautomatenhallen te harmoniseren. Het voorstel is om de bestaande verordening van Heerhugowaard uit te breiden naar de gehele gemeente, wat betekent dat er slechts één speelautomatenhal wordt toegestaan.
Samenvatting
De tekst betreft de harmonisatie van beleid en regelgeving voor speelautomatenhallen in de nieuwe gemeente Dijk en Waard, ontstaan uit de fusie van Langedijk en Heerhugowaard. Voor 1 januari 2024 moeten de verordeningen en het beleid van beide voormalige gemeenten opnieuw worden vastgesteld. Langedijk had geen specifieke regelgeving voor speelautomatenhallen, terwijl Heerhugowaard dat wel had. Het voorstel is om de bestaande verordening en beleidsnota van Heerhugowaard technisch te harmoniseren en van toepassing te maken op de gehele nieuwe gemeente. Dit betekent dat er slechts één speelautomatenhal in de gemeente is toegestaan. Het beleid en de verordening zullen in 2024/2025 worden geëvalueerd voor mogelijke inhoudelijke wijzigingen. De huidige vergunning voor de speelautomatenhal in Heerhugowaard loopt tot april 2024, en de voorbereiding voor een nieuwe vergunningsprocedure moet in 2023 beginnen. Het raadsvoorstel heeft geen financiële gevolgen en de huidige exploitant zal worden geïnformeerd over de harmonisatie.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Harmonisatie beleid en regelgeving speelautomatenhal" voor de gemeente Dijk en Waard. Vanwege de fusie van de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard is er behoefte aan een geharmoniseerde verordening en beleid voor speelautomatenhallen. Het voorstel beoogt een technische harmonisatie door de bestaande verordening en beleidsnota van Heerhugowaard van toepassing te verklaren op de gehele nieuwe gemeente. Dit betekent dat er slechts één speelautomatenhal toegestaan blijft. Een evaluatie van het beleid is gepland voor 2024/2025, waarna eventuele inhoudelijke wijzigingen kunnen worden overwogen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het duidelijk de noodzaak, het proces en de gevolgen van de harmonisatie beschrijft. Het biedt een gedetailleerde uitleg van de huidige situatie, de noodzaak voor harmonisatie en de geplande evaluatie.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel goed te keuren, waardoor de technische harmonisatie van de verordening en het beleid kan worden doorgevoerd. De raad moet ook besluiten over de intrekking van de oude verordeningen en de vaststelling van de nieuwe.
Politieke keuzes:
De belangrijkste politieke keuze is of de raad instemt met de technische harmonisatie zonder inhoudelijke wijzigingen op dit moment. Daarnaast moet de raad beslissen over de planning van de evaluatie in 2024/2025.
SMART-analyse en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek, meetbaar en tijdgebonden, gezien de duidelijke doelen en deadlines. Het is echter minder specifiek over de criteria voor de evaluatie in 2024/2025. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de technische harmonisatie goed te keuren, de oude verordeningen in te trekken, de nieuwe vast te stellen en de evaluatie voor 2024/2025 te agenderen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er geen verandering is in de rechtspositie van de huidige exploitant, wat impliceert dat er geen brede participatie nodig is voor deze technische harmonisatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, zoals aangegeven in het raadsvoorstel. Er is geen noodzaak voor financiële dekking.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Harmonisatie Speelautomatenhal Vergunningverlening Beleidsnota Evaluatie Wet Arhi Technische harmonisatie Schaarse vergunning JVH Gaming & Entertainment CoolpleinVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.d Ontwerpbesluit Dijk en Waard Sport BV
Nieuwe Sportorganisatie Dijk en Waard: Een Stap naar Efficiëntie of een Prestigeproject?
De gemeenteraad van Dijk en Waard debatteerde over het voorstel om Heerhugowaard Sport N.V. om te zetten naar Dijk en Waard Sport B.V. per 1 januari 2024. Dit nieuwe sportbedrijf, volledig in handen van de gemeente, moet zorgen voor een efficiënter beheer van sportaccommodaties. Maar niet iedereen is overtuigd van de noodzaak en voordelen van deze omzetting.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week werd het voorstel om Heerhugowaard Sport N.V. om te zetten naar Dijk en Waard Sport B.V. uitvoerig besproken. Het college van burgemeester en wethouders benadrukte de voordelen van de omzetting, zoals een efficiëntere organisatie en een uniforme aanpak van sportbeheer en -stimulering in de regio. "Het is in het openbaar belang," aldus een woordvoerder van het college.Toch was er niet alleen maar instemming. Een aantal raadsleden uitten hun zorgen en kritiek. "Wij stemmen tegen omdat het een prestigeproject is in onze ogen," verklaarde een raadslid. De vrees bestaat dat dergelijke projecten de kosten voor woningen in de regio opdrijven, wat de betaalbaarheid voor inwoners van Dijk en Waard onder druk zet.
De omzetting van een N.V. naar een B.V. werd gekozen vanwege praktische voordelen, zoals het behoud van de bestaande structuur en activa. Het nieuwe sportbedrijf krijgt een eigen begroting en een Raad van Commissarissen voor toezicht. Het college verzekerde dat de omzetting geen gevolgen heeft voor de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers.
Ondanks de kritische geluiden, was er ook steun voor het voorstel. De ondernemingsraad heeft positief geadviseerd over het ontwerpbesluit. "We zijn akkoord gegaan omdat de medewerkers van de GGD de uitvoering van de nieuwe CAO verdienen," aldus een raadslid van Seniorendijk en Waard, die zijn steun uitsprak voor een ander gerelateerd voorstel.
Het debat toonde aan dat er binnen de raad verschillende visies bestaan over de toekomst van sportbeheer in de regio. Hoewel het college optimistisch is over de voordelen van de omzetting, blijft het afwachten of de zorgen van de tegenstanders in de praktijk gegrond blijken te zijn. Na goedkeuring door de raad kan het college het besluit bekrachtigen en de formele stappen richting de omzetting zetten.
Samenvatting
De gemeenteraad wordt gevraagd om geen wensen of bedenkingen te hebben over het ontwerpbesluit van het college om Heerhugowaard Sport N.V. om te zetten naar Dijk en Waard Sport B.V. per 1 januari 2024. Dit nieuwe sportbedrijf, waarvan de gemeente Dijk en Waard de enige aandeelhouder wordt, zal verantwoordelijk zijn voor het beheer, onderhoud en de exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties en sportstimulering. Het besluit is een stap naar harmonisatie van sportbeheer in de regio, zoals aanbevolen in een adviesrapport van BMC. De omzetting van een N.V. naar een B.V. is gekozen vanwege praktische voordelen, zoals het behoud van de bestaande structuur en activa. De nieuwe B.V. krijgt een eigen begroting en een Raad van Commissarissen voor toezicht. De omzetting heeft geen gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van medewerkers. Het college benadrukt dat de omzetting in het openbaar belang is en dat het een efficiënte en uniforme organisatie van sportbeheer en -stimulering mogelijk maakt. Eventuele vertraging in het proces kan leiden tot extra administratieve werkzaamheden, maar is niet onoverkomelijk. Alternatieven zoals een stichting of joint venture zijn overwogen, maar een overheids-B.V. bleek de beste optie. De ondernemingsraad heeft positief geadviseerd over het ontwerpbesluit. Na goedkeuring door de raad kan het college het besluit bekrachtigen en de formele stappen richting de omzetting zetten.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
- Titel: Ontwerpbesluit nieuw sportbedrijf Dijk en Waard Sport B.V.
- Samenvatting: Het voorstel betreft de omzetting van Heerhugowaard Sport N.V. naar Dijk en Waard Sport B.V. per 1 januari 2024. De gemeente Dijk en Waard wordt de enige aandeelhouder van deze nieuwe B.V., die verantwoordelijk zal zijn voor het beheer, onderhoud en exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties en sportstimulering. De raad wordt gevraagd om geen wensen en bedenkingen te hebben over dit ontwerpbesluit, dat is gebaseerd op een adviesrapport dat harmonisatie van sportbeheer in de regio aanbeveelt.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met duidelijke verwijzingen naar relevante wetgeving, financiële implicaties, en de betrokkenheid van verschillende stakeholders. Het bevat ook een juridische en financiële toetsing, wat bijdraagt aan de volledigheid.
Rol van de raad:
De raad heeft een kaderstellende rol en wordt gevraagd om zijn wensen en bedenkingen kenbaar te maken over het ontwerpbesluit. Hoewel de oprichting van een vennootschap een collegebevoegdheid is, is de raad betrokken om democratische legitimiteit te waarborgen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de omzetting van de N.V. naar een B.V. en of zij vertrouwen heeft in de voorgestelde structuur en governance van het nieuwe sportbedrijf. Er moet ook worden overwogen of de gekozen vorm van een overheids-B.V. de beste optie is voor de gemeente.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de omzetting en de verantwoordelijkheden van de nieuwe B.V. Het is tijdgebonden met een streefdatum van 1 januari 2024. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel, maar er zijn wel risico's en kanttekeningen benoemd, zoals de mogelijkheid van een gebroken boekjaar.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij geen wensen en bedenkingen heeft ten aanzien van het ontwerpbesluit voor de omzetting naar Dijk en Waard Sport B.V.
Participatie:
Er is participatie geweest met de Ondernemingsraad en het personeel via werksessies. De OR heeft een positief advies uitgebracht, wat wijst op interne steun voor het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt meer op organisatorische en financiële aspecten.
Financiële gevolgen:
Er zijn financiële gevolgen in de vorm van een incidenteel en structureel budget voor het sportbedrijf. Het incidentele budget is voor frictiekosten in 2024, en het structurele budget betreft een verhoging van 10% op de meerjarenbegroting. De dekking wordt deels gevonden in de gemeentelijke begroting en verdere details worden verantwoord in kwartaalrapportages en de jaarrekening.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Dijk en Waard Sport B.V. Heerhugowaard Sport N.V. Sportaccommodaties Sportstimulering Harmonisatie Overheids-B.V. Beheer en exploitatie Adviesrapport BMC Raad van Commissarissen Gemeentewet artikel 160Verfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Carmen Bosscher - Beter voor Dijk en Waard (BvDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 7.g Zienswijze gevolgen CAO GGD HN 2023
Gemeente Dijk en Waard stemt in met extra bijdrage aan GGD Hollands Noorden
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft ingestemd met een eenmalige verhoging van de deelnemersbijdragen aan de GGD Hollands Noorden. Deze verhoging is noodzakelijk om de financiële gevolgen van de nieuwe CAO 2023 op te vangen. Voor Dijk en Waard betekent dit een extra bijdrage van € 264.667.
Samenvatting
De GGD Hollands Noorden (GGD HN) kan de financiële gevolgen van de nieuwe CAO 2023 niet binnen haar eigen begroting opvangen. Daarom heeft het algemeen bestuur van de GGD HN een voorstel gedaan voor een eenmalige verhoging van de deelnemersbijdragen voor 2023, ter waarde van € 2.021.924, om de hogere loonkosten te dekken. Voor de gemeente Dijk en Waard betekent dit een extra bijdrage van € 264.667. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met deze verhoging, onder de voorwaarde dat de herrekening in de kadernota 2026 over het jaar 2023 niet wordt meegenomen. Dit voorkomt dubbele compensatie. De financiële gevolgen voor Dijk en Waard worden verwerkt in de najaarsrapportage 2023. Het college wordt verzocht dit besluit aan het dagelijks bestuur van de GGD HN mede te delen. Het dagelijks bestuur zal op basis van alle ingediende zienswijzen een definitief voorstel aan het algemeen bestuur voorleggen.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de "Zienswijze financiële gevolgen CAO GGD HN 2023". Het algemeen bestuur van de GGD Hollands Noorden heeft een voorstel ingediend voor een incidentele verhoging van de deelnemersbijdragen in 2023, vanwege de financiële gevolgen van het CAO-akkoord 2023. De GGD kan de hogere loonkosten niet binnen de eigen begroting opvangen. Voor Dijk en Waard betekent dit een extra bijdrage van € 264.667. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met deze verhoging, onder de voorwaarde dat de herrekening in de kadernota 2026 niet wordt meegenomen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de financiële noodzaak, de voorgestelde oplossing, en de voorwaarden die eraan verbonden zijn. Echter, er ontbreekt gedetailleerde informatie over de lange termijn financiële planning en mogelijke alternatieven.
Rol van de raad:
De raad moet een zienswijze indienen over de voorgestelde verhoging van de deelnemersbijdrage. Dit houdt in dat de raad instemt met de financiële bijdrage en de gestelde voorwaarden.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de incidentele verhoging van de bijdrage en de voorwaarde dat de herrekening in de kadernota 2026 niet wordt meegenomen. Dit vraagt om een afweging tussen financiële verantwoordelijkheid en ondersteuning van de GGD.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de financiële bijdrage. Het is tijdgebonden met een deadline voor de zienswijze. Echter, het is minder specifiek over de lange termijn gevolgen en alternatieven, wat een mogelijke inconsistentie is.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de zienswijze in te dienen, in te stemmen met de verhoging van de bijdrage, en de voorwaarde over de herrekening te accepteren.
Participatie:
Er is geen sprake van participatie van burgers of andere stakeholders in dit voorstel. Het betreft een interne financiële aangelegenheid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële compensatie voor loonkosten.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen voor Dijk en Waard bedragen € 264.667. Deze kosten worden gedekt door een incidentele ophoging van de begroting in de najaarsrapportage 2023. De dekking komt uit de algemene middelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
CAO GGD HN 2023 Financiële gevolgen Deelnemersbijdrage Zienswijzeprocedure Loonkostenstijging Algemeen bestuur Najaarsrapportage 2023 Weerstandsvermogen Indexatie GemeentebegrotingVerfijning van de zoekopdracht:
Willem Jan Mandersloot - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 8 Bespreekstukken
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Agendapunt 8.a Integraal beleidsplan Openbare Ruimte Dijk en Waard 2024-2033
Gemeente Dijk en Waard Debatteert over Toekomst Openbare Ruimte
De gemeenteraad van Dijk en Waard heeft het "Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024-2033" besproken, dat de inrichting, beheer en onderhoud van de openbare ruimte na de fusie van Langedijk en Heerhugowaard moet harmoniseren. Het plan legt de nadruk op duurzaamheid, klimaatbestendigheid en burgerparticipatie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering op 23 november werd het beleidsplan positief ontvangen, maar niet zonder discussie. Twee moties werden ingediend: één over het onderhoudsniveau van begraafplaatsen en winkelgebieden, en een andere over rotondereclame.De eerste motie, ingediend door de heer Van de Starre van 50PLUS, betrof het behoud van rotondereclame. "Voor onze ondernemers is dit een niet acceptabel voorstel," stelde Van de Starre. Hij benadrukte dat ondernemers bereid zijn meer te betalen voor rotondereclame, wat volgens hem een win-winsituatie zou creëren. "Het is een prima manier om de ondernemers hun bedrijf goed in de picture te zetten," voegde hij toe.
Mevrouw Van Eijk van GroenLinks uitte echter zorgen over de verkeersveiligheid. "In hoeverre denkt u dat dit soort reclameborden tot onveilige situaties kunnen leiden op drukke rotondes?" vroeg ze. Van de Starre antwoordde dat hij geen verkeersdeskundige is, maar dat rotondereclame al 14 jaar zonder problemen bestaat.
De tweede motie, gepresenteerd door mevrouw Kloosterboer van Lokaal Dijk en Waard, vroeg om een onderzoek naar de kosten van het verhogen van het onderhoudsniveau van begraafplaatsen naar niveau A. "Begraafplaatsen zijn voor jong, maar vooral voor oud Dijk en Waard een plek om te gedenken," zei Kloosterboer. Ze benadrukte het belang van goed onderhouden begraafplaatsen voor zowel flora en fauna als voor bezoekers.
De heer Corbee van de DOP was het hier niet mee eens en vond het huidige onderhoudsniveau voldoende. "Het onderhoudsniveau B is in algemene zin voldoende," stelde hij. Ook de VVD, vertegenwoordigd door de heer Vermeulen, vroeg zich af wie een hoger onderhoudsniveau wenst en of er klachten zijn over het huidige niveau.
Wethouder Groot legde uit dat het huidige onderhoudsniveau van de begraafplaatsen al tussen A en B ligt vanwege luxer materiaalgebruik. Ze benadrukte dat hogere onderhoudskosten zouden worden doorberekend in de leges, wat de tarieven voor nabestaanden zou verhogen.
Na een levendige discussie stemde de raad in met het beleidsplan, maar de moties over rotondereclame en het onderhoudsniveau van begraafplaatsen zorgden voor verdeeldheid. De uitkomst van de stemming over deze moties zal bepalen hoe de gemeente verder gaat met de uitvoering van het beleidsplan.
Samenvatting
Het "Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024-2033" van de gemeente Dijk en Waard richt zich op de harmonisatie van beleid voor de inrichting, beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Dit plan is noodzakelijk na de fusie van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard. Het beleidsplan stelt kaders, ambities en budgetten vast om de openbare ruimte te verbeteren en te beheren, met aandacht voor thema's zoals duurzaamheid, klimaatbestendigheid en participatie van inwoners. Het plan omvat een gemiddeld onderhoudsniveau van CROW B, met hogere niveaus voor specifieke gebieden zoals winkelgebieden. Er is een structureel extra budget van €122.000 nodig voor onderhoud en participatie, en incidenteel €180.000 voor de uitvoering van het plan, te dekken uit meevallers binnen reguliere budgetten. Het plan vervangt eerdere beleidsdocumenten en vormt de basis voor verdere uitvoering en besluitvorming. Participatie van inwoners is een belangrijk onderdeel van het proces, en de communicatie over het plan zal via het Elektronisch gemeenteblad en www.overheid.nl verlopen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Afhandeling motie Reclame op rotondes toestaan." Het voorstel betreft de uitvoering van een motie die de gemeenteraad heeft aangenomen om reclame op rotondes toe te staan. De opbrengsten hiervan moeten worden gebruikt voor het verfraaien van de rotondes. Het college van burgemeester en wethouders heeft de motie overgenomen en zal het Uitvoeringsplan Integrale Beleidsplan Openbare Ruimte 2024-2033 aanpassen om dit mogelijk te maken. Reclame op rotondes wordt toegestaan, mits het geen negatieve gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid of overzichtelijkheid.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het de aanpassing van het beleidsplan beschrijft en de voorwaarden waaronder reclame op rotondes is toegestaan. Echter, er ontbreekt een gedetailleerde financiële analyse en een plan voor de implementatie en monitoring van de effecten.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om toezicht te houden op de uitvoering van de motie en ervoor te zorgen dat de aanpassingen in het beleidsplan worden doorgevoerd zoals afgesproken.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het toestaan van reclame op rotondes wenselijk is, gezien de mogelijke impact op verkeersveiligheid en esthetiek. Er moet ook worden overwogen hoe de opbrengsten het beste kunnen worden ingezet voor het verfraaien van de rotondes.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het specifieke aanpassingen in het beleidsplan beschrijft. Echter, het mist meetbare doelen en een tijdlijn voor de implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is een gebrek aan detail over hoe de effecten worden gemonitord.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde aanpassingen in het beleidsplan en de voorwaarden waaronder reclame op rotondes wordt toegestaan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden in het besluitvormingsproces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het voorstel richt zich voornamelijk op esthetische verfraaiing en verkeersveiligheid.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden niet gedetailleerd besproken. Het voorstel vermeldt dat de opbrengsten van de reclame worden gebruikt voor het verfraaien van de rotondes, maar er is geen informatie over de verwachte inkomsten of kosten, noch over hoe eventuele tekorten worden gedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Reclame Rotondes Motie Uitvoeringsplan Openbare Ruimte Verfraaien Opbrengst Verkeersveiligheid Abri's BeleidsplanVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Niveau A op begraafplaatsen". Het doel van de motie is om de gemeentelijke begraafplaatsen in Dijk en Waard naar onderhoudsniveau A te brengen. Dit niveau is eerder toegepast in de voormalige gemeente Langedijk en wordt gezien als wenselijk vanwege de rol van begraafplaatsen als plekken voor ontmoeting, herdenking en natuurbehoud. De motie vraagt het college om inzicht te geven in de benodigde middelen voor dit onderhoudsniveau en om de raad tijdig te informeren, zodat dit kan worden meegenomen in de Kadernota 2024.
Volledigheid van het Voorstel:
De motie is redelijk volledig in het schetsen van de context en het uiteindelijke doel, maar mist gedetailleerde financiële informatie en een concreet plan van aanpak.
Rol van de Raad:
De raad moet een politieke afweging maken over het al dan niet aannemen van de motie en het belang van het verhogen van het onderhoudsniveau van de begraafplaatsen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of het verhogen van het onderhoudsniveau van begraafplaatsen prioriteit heeft en of de benodigde middelen hiervoor beschikbaar gesteld kunnen worden.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke tijdslijnen of meetbare doelen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële implicaties zijn nog onduidelijk.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de motie aannemen en daarmee het college verzoeken om de benodigde middelen inzichtelijk te maken.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp in de motie, aangezien begraafplaatsen worden gezien als plekken die kunnen bijdragen aan biodiversiteit.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn nog niet inzichtelijk gemaakt. De motie vraagt het college om deze informatie te verstrekken, zodat de raad een weloverwogen beslissing kan nemen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Motie Begraafplaatsen Onderhoudsniveau Integraal beleidsplan Openbare Ruimte Biodiversiteit Flora en fauna Financieel inzicht Politieke afweging Kadernota 2024Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie ingediend door Rob Lute en BVN Dijk en Waard betreft het "Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024 - 2033". De motie stelt voor om reclame-uitingen op rotondes toe te staan, mits de opbrengsten worden gebruikt voor het onderhoud en verfraaiing van deze rotondes. Dit voorstel komt voort uit de wens van ondernemers om hun naamsbekendheid te vergroten en hun bereidheid om financieel bij te dragen aan het onderhoud van de rotondes. De motie benadrukt dat dergelijke reclame-uitingen in andere gemeenten positief worden ervaren en geen verrommeling veroorzaken door hun uniformiteit.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt redelijk volledig, aangezien het zowel de huidige situatie als de voorgestelde wijziging beschrijft. Het biedt ook een duidelijke motivatie en overwegingen voor de wijziging.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wijziging in het beleidsplan, namelijk het toestaan van reclame op rotondes onder de genoemde voorwaarden.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige beperkingen op reclame-uitingen of het toestaan van rotondereclames om financiële voordelen te benutten en ondernemers te ondersteunen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het toestaan van reclame op rotondes en het gebruik van opbrengsten voor onderhoud. Het is echter minder specifiek over hoe de uniformiteit en esthetiek van de reclame-uitingen worden gewaarborgd.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten of zij de uitvoeringsparagraaf van het beleidsplan willen wijzigen om reclame op rotondes toe te staan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat ondernemers zich hebben uitgesproken over het behoud van rotondereclames, wat wijst op enige mate van participatie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het gebruik van reclame-inkomsten voor het verfraaien van rotondes kan indirect bijdragen aan een aantrekkelijkere en mogelijk duurzamere openbare ruimte.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn positief, aangezien de reclame-inkomsten worden gebruikt voor het onderhoud van de rotondes. Het voorstel geeft aan dat ondernemers bereid zijn om financieel bij te dragen, wat de kosten voor de gemeente kan verlagen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Reclame-uitingen Rotondes Openbare ruimte Ondernemers Financiële bijdrage Uniformiteit Naamsbekendheid Onderhoud Verfraaien BeleidsplanVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft de titel "Rust/Wandelbankjes" en is ingediend tijdens de raadsvergadering als onderdeel van de Woonzorgvisie. Het voorstel beoogt de plaatsing van wandelbankjes in de voormalige gemeente Heerhugowaard, vergelijkbaar met een eerder initiatief in Langedijk. Dit initiatief, dat in 2021 veel steun kreeg van inwoners, richt zich op het verbeteren van de toegankelijkheid en het voorzieningenniveau voor wandelaars, fietsers, ouderen en mensen met een mobiele beperking. De motie vraagt het college om onderzoek te doen naar geschikte locaties en de plaatsing van bankjes in 2024, mits het budget dit toelaat, anders in de begroting van 2025.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, aangezien het een duidelijke achtergrond biedt, de noodzaak van het initiatief uitlegt en specifieke acties voorstelt. Echter, details over de kosten en de exacte criteria voor locatiekeuze kunnen verder worden uitgewerkt.
Rol van de raad:
De raad moet de motie beoordelen en goedkeuren, en daarmee het college opdracht geven om het voorgestelde onderzoek en de plaatsing van bankjes uit te voeren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of het verbeteren van de toegankelijkheid en voorzieningen voor wandelaars en ouderen prioriteit heeft binnen de huidige of toekomstige begroting. Ook moet worden overwogen hoe dit initiatief zich verhoudt tot andere prioriteiten binnen de Woonzorgvisie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek, meetbaar (aantal bankjes), en tijdgebonden (2024 of 2025). Echter, het is minder specifiek over de haalbaarheid en relevantie, aangezien de financiële dekking nog niet volledig is uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij het college de opdracht geeft om het onderzoek en de plaatsing van bankjes uit te voeren, afhankelijk van de budgettaire mogelijkheden.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door te verwijzen naar de eerdere betrokkenheid van inwoners bij het initiatief in Langedijk. Het suggereert ook dat inwoners betrokken worden bij het bepalen van de locaties voor nieuwe bankjes.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd, maar het initiatief kan bijdragen aan een duurzame leefomgeving door het bevorderen van wandelen en fietsen.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn afhankelijk van het beschikbare budget. Het voorstel vraagt om uitvoering binnen het huidige budget of om opname in de begroting van 2025, maar geeft geen specifieke kostenraming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Wandelbankjes Woonzorgvisie Initiatiefcampagne Langedijk Heerhugowaard Rustplekken Ouderen Toegankelijke woonomgeving Locaties Begroting 2025Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024-2033
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte 2024-2033" voor de gemeente Dijk en Waard. Het plan harmoniseert het beleid van de voormalige gemeenten Langedijk en Heerhugowaard en stelt kaders voor de inrichting, beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Het doel is om de openbare ruimte te verbeteren en aan te passen aan maatschappelijke opgaven zoals duurzaamheid, klimaatverandering en participatie. Het plan omvat een uitvoeringsplan en vraagt om extra financiële middelen voor de harmonisatie van onderhoudsniveaus en participatie in groenbeheer.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is uitgebreid en gedetailleerd, met duidelijke kaders en ambities. Het behandelt verschillende aspecten van de openbare ruimte en biedt een integrale benadering. Echter, het laat enkele specifieke onderwerpen zoals riolering en afval buiten beschouwing, waarvoor aparte beleidsdocumenten bestaan.
Rol van de Raad:
De gemeenteraad is verantwoordelijk voor het vaststellen van het beleidsplan en het toekennen van de benodigde financiële middelen. De raad moet ook beslissen over de intrekking van verouderde beleidsdocumenten.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de harmonisatie van onderhoudsniveaus, de toewijzing van extra middelen en de prioritering van thema's binnen de openbare ruimte. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de mate van participatie van inwoners in het beheer van groen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke doelen en tijdlijnen. Er zijn geen grote inconsistenties, maar de afhankelijkheid van meevallers voor financiering kan onzekerheid creëren.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het beleidsplan vast te stellen, de benodigde middelen goed te keuren en verouderde beleidsdocumenten in te trekken.
Participatie:
Participatie is een belangrijk onderdeel van het plan, met aandacht voor zelfbeheer van groen en betrokkenheid van inwoners bij de inrichting van de openbare ruimte.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema, met aandacht voor klimaatbestendigheid, vergroening en energieneutraliteit.
Financiële Gevolgen:
Het plan vraagt om €122.000 aan structurele middelen en €180.000 aan incidentele middelen. De structurele middelen worden meegenomen in de begroting van 2025, terwijl de incidentele middelen zoveel mogelijk uit meevallers worden gedekt. De financiële dekking is deels afhankelijk van toekomstige begrotingsprocessen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Integraal Beleidsplan Openbare Ruimte Openbare ruimte Harmonisatie Onderhoudsniveau Uitvoeringsplan Zelfbeheer groen Klimaatbestendig Participatie Kwaliteitsniveau BudgettenVerfijning van de zoekopdracht:
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Maarten Poorter - Burgemeester
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Henk Corbee - Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Maarten Poorter - Burgemeester
Robert Vermeulen - VVD
Soledad van Eijk - GroenLinks (GL)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Joke van Ruitenbeek - Senioren Dijk en Waard (SDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Joris Koning - ChristenUnie (CU)
Maarten Poorter - Burgemeester
Milo Poland - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Jan van der Starre - 50PLUS
Jan van der Starre - 50PLUS
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Annette Groot
Maarten Poorter - Burgemeester
Maarten Poorter - Burgemeester
00:24:02 - 00:26:59 - 00:27:37 - 00:28:11 - 00:31:16 - 00:31:17 - 00:33:16 - 00:33:18 - 00:34:00 - 00:34:15 - 00:34:24 - 00:34:40 - 00:35:02 - 00:35:22 - 00:35:23 - 00:35:46 - 00:35:50 - 00:38:40 - 00:40:00 - 00:40:22 - 00:41:40 - 00:41:41 - 00:42:28 - 00:42:46 - 00:43:16 - 00:43:17 - 00:43:28 - 00:43:43 - 00:43:46 - 00:43:57 - 00:45:05 - 00:45:57 - 00:47:53 - 00:47:56 - 00:48:47 - 00:49:12 - 00:50:44 - 00:51:04 - 00:51:11 - 00:51:27 - 00:51:28 - 00:51:33 - 00:51:35 - 00:51:53 - 00:52:09 - 00:52:23 - 00:52:49 - 00:53:13 - 00:53:15 - 00:53:41 - 00:53:43 - 00:53:49 - 00:54:43 - 00:54:46
Annelies Kloosterboer - Lokaal Dijk en Waard (LDW)
00:28:31 - 00:33:27 - 00:34:01 - 00:34:25 - 00:34:27 - 00:35:09 - 00:41:43 - 00:42:45 - 00:42:48 - 00:43:19 - 00:43:22 - 00:43:42 - 00:43:45 - 00:50:45 - 00:50:46 - 00:51:03 - 00:51:14 - 00:51:15 - 00:51:16 - 00:51:31 - 00:51:37 - 00:51:43 - 00:52:10 - 00:52:12 - 00:52:36 - 00:52:39 - 00:52:51 - 00:52:53